用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀SFA定高主教好?
go

揀SFA定高主教好? [複製鏈接]

如仔有以上 2間 offer, 請問你們會如何取捨?
兩間中英數學術程度如何?功課多嗎?
升中派位成績如何?高主教升中是哪校網呢?如原校升中,高主教中學是 Band 1定其他?
因本人對港島區不甚認識!(emoji)
   2    0    0    0

leonaleona 發表於 21-11-16 17:48
如仔有以上 2間 offer, 請問你們會如何取捨?
兩間中英數學術程度如何?功課多嗎?
升中派位成績如何?高主 ...

高主教小學學生嘅升中網係灣仔~

高主教中學係屬中西區網,統一階段收嘅本區生係中西區小學,不過得6個位~

高主教小學和中學係直屬關係,小學學生若直升係依直屬基制~

直屬小學升中始終競爭性係基本上細個無自己中學嘅,始終Band2生都有機會直升。SFA出名係非常谷嘅小學~

高主教坊評係B1英中~

借位一問,如果囡囡的話,揀SFA or 高記較好?

回覆樓主:

有龍讀龍, 尤其係band 1 龍

回覆樓主:

Depend on where you live.
Also, 50% SFA goes to B1A sec school, while RC is B1C, so for me, studying in SFA nearly = going to B1A/B sec school after 6 years.

Toko 發表於 21-11-16 20:03
借位一問,如果囡囡的話,揀SFA or 高記較好?

如果係囡囡的話,高小和高中都係女少男多嘅學校,好聽嘅説法係機會多,負面嘅說法係組隊難啲。不過,高主教位處灣仔,灣仔係全港英中位最高%嘅地區,港島又係傳統中學多集中於此。高小係所謂進可攻退可守嘅小學~~~

論升中,如果你6年後可以成為本區真B1生,高記身處灣仔,你係近乎100%必入英中(就算你唔想真升)。至於,讀書本身係靠自己,所謂B1A或B1B是否真係咁大影響,就自行判斷了,又不過,似乎灣仔區嘅中學學生升學路還是不錯的~~~

謝謝意見,另請問高主教同SFA呢兩間學校多唔多抄寫背誦?

Toko 發表於 21-11-17 18:53
Rcps不多背誦抄寫,可以話少。

Toko 發表於 21-11-17 18:53

對於小學生背誦抄寫係温習的基本功,我好buy喎,好多時唔熟練跟本applications唔到,當然要明啦。從小可以訓練記憶,我的小朋友訓練到温三次已經可以背到9成,呢的訓練,對於佢日後升中係好有幫助。

回覆樓主:

Deleted ~~~

csbaik 發表於 21-11-18 13:15

對於小學生背誦抄寫係温習的基本功,我好buy喎,好多時唔熟 ...
同意! 所謂"熟讀唐詩三百首, 不會吟時也會偷". 背誦抄寫喺學習上係有其作用的. 只要唔係過度就好了.

回覆樓主:

有中學backup 同無中學backup 好難比較,睇返樓主自己想進取定保守

奇奇媽媽 發表於 21-11-18 16:55
有中學backup 同無中學backup 好難比較,睇返樓主自己想進取定保守
讀有中學back up既都可以進取,都是視乎係咪戰鬥格

PTL_L 發表於 21-11-18 17:36
讀有中學back up既都可以進取,都是視乎係咪戰鬥格

尤其過咗呢幾個月,一定揀有back up
同㨂龍幼vs名幼有啲似😅 經過考小嘅經驗,似乎學術上大多靠家長出力,學校係提供群體同德育做得好。

wlisab 發表於 21-11-18 17:39
尤其過咗呢幾個月,一定揀有back up
同㨂龍幼vs名幼有啲似😅 經過考小嘅經驗,似乎學術上大多靠家 ...

正想講,有網友提及某私(冇中學部)有50%左右1A offer,但想問一個剛升小一既小朋友,如何肯定係1A材料,如不是此50%,是彼50%呢?邊個可以肯定?
一個1A或BC學生,是要小朋友+家長+學校共同合作愉快先或者可能濟身入內,即

有中學back up又係
小朋友+家長+學校

冇中學back up又係
小朋友+家長+學校

咁點解唔揀有中學呢?不過前設是認同該校,但唔認同就唔會報啦。

PTL_L 發表於 21-11-18 18:13
正想講,有網友提及某私(冇中學部)有50%左右1A offer,但想問一個剛升小一既小朋友,如何肯定係1A材料, ...
其實 小朋友+家長 係佔咗至少 70%

不要太高估學校能幫到學生既嘢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-18 18:17
其實 小朋友+家長 係佔咗至少 70%

不要太高估學校能幫到學生既嘢!
認同,我頭先都想俾實際數字,但諗諗下自己標準自己知就算

PTL_L 發表於 21-11-18 18:13
正想講,有網友提及某私(冇中學部)有50%左右1A offer,但想問一個剛升小一既小朋友,如何肯定係1A材料, ...

家校合作 相輔相成

假設冇其他考慮因素,我會揀有b1英中嘅小學囉!乜c乜直嗰啲,6年後要達到同樣效果,相信要出多好多力囉!
‹ 上一主題|下一主題