用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 弱弱一問, 帶黑鞋,波鞋?
go

[英國] 弱弱一問, 帶黑鞋,波鞋? [複製鏈接]

收到資料學校話要
black polished shoes
outdoor trainers
indoor non-marking shoes

outdoor trainers 即係普通波鞋定釘鞋?
其實應該買定過去, 定過去先買?     

又話要shoe cleaning kit.....我比個刷阿仔去洗鞋? 定係處理黑鞋
   3    0    0    0

da_da 發表於 21-7-13 11:19
收到資料學校話要
如果係我,我會去到先買。

da_da 發表於 21-7-13 11:19
收到資料學校話要
小朋友如果係讀 Boarding school, 我會全部香港買帶過去, 因為學校唔會比佢一個去 Shopping 同埋如果小朋友自己飛過去, 冇理由識地方點去

回覆 da_da 的帖子

其實講真無人會擦鞋嘅,所以shoe shining kit可以唔使。
trainers其實indoor同outdoor都一樣,不過分開兩對因為有可能跑山或者戶外喺泥湴裏面活動。所以outdoor嗰對有機會好很污糟,無理由直接著住入gym。

過客 發表於 21-7-13 11:38
小朋友如果係讀 Boarding school, 我會全部香港買帶過去, 因為學校唔會比佢一個去 Shopping 同埋如果小朋友 ...

Yes, boarding school, Y9
第一年過去,所以有點不知所措

beastiebistro 發表於 21-7-13 12:14

其實講真無人會擦鞋嘅,所以shoe shining kit可以唔使。

明白明白,多謝分享
咁outdoor 那對應該又同出街波鞋分開好啲

男仔都係「呢啡」啲,我個仔就乾咗照著出街

或者你睇清楚d學校俾的指引以我理解, in door non marking shoes係指適合室內運動場所用的波鞋,個底不能是黑色,會脫色那種,有好多學校係冬天會要求學生做室內運動,如果運動鞋係黑色,係唔俾著來上PE堂的

Shoes cleaning kits 就睇情況如果你小朋友間学校係好傳統,好posh個d,最好預備俾佢,但大部份学校都冇要求,由其男仔咁求其,買咗都唔用,或者你買枝細細支嘅鞋水加塊布,都可以清潔皮鞋到“立立令”

至於香港買定過去買,我覺得大前提係香港己有嘅,就帶去用,冇嘅就過去先買,原因係帶唔到咁多嘢,尤其小朋友一個自己過去,咁細個要搬兩個gip,都幾係嘢,而且個邊天氣同香港好唔同,衣服鞋履個边買會適合d
至於去到點買呢個問題,你可以联络下housemaster,佢哋好照顧学生,由其你個小朋友得13歲,第一年去,我小朋友間学校housemaster直情叫我哋只帶一對波boot,其他的到埗佢帶我小朋友去town買

王家爸爸    發表於 21-7-13 19:59

男仔黑皮鞋記住唔好買圓頭,阿仔話一睇就知是香港仔

beastiebistro 發表於 21-7-13 12:35

男仔都係「呢啡」啲,我個仔就乾咗照著出街

我個仔都好大機會「求求期期」

SinCnai 發表於 21-7-13 13:13

或者你睇清楚d學校俾的指引以我理解, in door non marking shoes係指適合室內運動場所 ...

謝謝你,indoor 那對我明白的,最緊要唔好甩色

我係唔知outdoor 嗰對係唔係要釘鞋,定係普通波鞋就可以

SinCnai 發表於 21-7-13 13:28

至於香港買定過去買,我覺得大前提係香港己有嘅,就帶去用,冇嘅就過去先買,原因係帶唔到 ...

完全同意,開始買嘢已經諗緊邊度帶到咁多嘢去
你housemaster 非常好啊

BATIKA 發表於 21-7-13 13:44

男仔黑皮鞋記住唔好買圓頭,阿仔話一睇就知是香港仔

啊!那邊興著尖頭,謝謝你,不過睇樣都走唔甩

回覆樓主:

謝謝大家寶貴的分享,我會再問吓學校,看情況再決定

Out door trainer应該係普通波鞋就ok

我仔Y9果時帶好多對,香港買款式選擇多又平,而且屋企本身已經有,唔使買。
黑鞋要帶尖頭型啲,運動堂的波鞋,室內運動鞋,Rugby鞋,一對粗著的黑色波鞋踏泥地,斯文鞋返church呀玩音樂時斯文啲,防水鞋真係上山超戶外活動,普通波鞋星期六日出town著,拖鞋兩對一對沖涼濕得嘅,一对室內走動。仲有對籃球鞋!基本上已經一個喼,不過只係第一次要咁,之後只係唔岩先要補買,好在帶足夠,否則學校位置遠,附近未必有想要的。

SinCnai 發表於 21-7-13 15:10

Out door trainer应該係普通波鞋就ok

收到,謝謝

cfs 發表於 21-7-13 15:40
我仔Y9果時帶好多對,香港買款式選擇多又平,而且屋企本身已經有,唔使買。
黑鞋要帶尖頭型啲,運動堂的波 ...

計落又真係要咁多
數得好清楚,多謝你
‹ 上一主題|下一主題