用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長會跟埋去讀 boarding school 嗎?
go

[英國] 家長會跟埋去讀 boarding school 嗎? [複製鏈接]

我有一個想法,想問吓大家意見

我本來打算幾年後送女兒去英國讀書,暫定過去讀Y9,應該就係讀 boarding school, 基於香港最近嘅改變,我自己都好想離開香港,於是乎我就諗,不如一家人同埋細兩年嘅妺妹同埋佢一齊移民離開,妹妹讀 year 7, 家姐讀 Y9,我本身好鍾意boarding school 可以陪養小朋友獨立,所以想繼續送佢哋去 boarding school, 另一方面每逢週末假期,佢哋又可以返嚟屋企,感受到家庭溫暖,冇咁容易學壞,不過爸爸覺得既然父母都跟埋去,不如讀 private day school或者 state school, 錢方面其實係負擔到嘅,不過爸爸覺得俾多咁多錢唔係好抵

我本身係香港有一份好好嘅part-time job, 過到去我應該會做全職主婦,我先生就係傾向佢喺英國會搵嘢做,不過如果搵唔到啱嘅工,從此退休亦無不可,不過佢都 prefer 揾份工打發時間同幫補下

小小補充
我自己喺呢一刻情緒上好需要知道自己有得離開香港,所以一定會跟住小朋友走,另外我哋可以去加拿大,但係我同先生嘅共識係英國嘅教育比較好,所以選擇英國,可能小朋友讀完書,我哋兩公婆就會再去加拿大住,小朋友大左就等佢為自己打算

想問吓大家有咩諗法?

我知道我嘅諗法比較離地比較理想化,但係既然負擔得起點解要compromise?所以我想知大家對boarding school嘅睇法係點樣?
正反意見我都想聽,亦希望若然我太離地,大家可以鬧醒我

謝絕政治討論
   3    0    0    0

回覆樓主:

如果經濟上可以全家同時起行,夫婦又有共識,咁當然係最好安排。
祝福你   

QKmommy 發表於 21-7-5 16:15

我本來打算幾年後送女兒去英國讀書,暫定過去讀Y9,應該就係讀 boarding sc ...
覺得你既想法唔離地,尤其係如果小朋友既英文比較好既話。如果本身鍾意 boarding school,經濟上又負擔得起,其實無問題。
至於週末回家,除非真係住得比較近,如果唔係,未必容易。反而假期回家,比較可行。
如果最終想去加拿大,小朋友去加拿大讀書,可能更合理。英國、加拿大讀書,其實都唔會太差。

QKmommy 發表於 21-7-5 16:15

我本來打算幾年後送女兒去英國讀書,暫定過去讀Y9,應該就係讀 boarding sc ...

如果係我會選擇私校day school, 我們也在考慮中,因父母各有不同國籍。長子已在英國完成year 1, 幼子將升F2.

除非你安排讀full boarding school, 即係起碼90%以上學生 board...唔係我建議你讀 day school...如果唔係 full boarding, 放學後宿舍會有咩人在,咪就係得留學生,我唔覺有咩得著,仲會多是非,搞小圈子。
男女校我直程唔建議 board,始終少男少女,可能會發生d你唔想發生的事 (boarding house唔會check 得好嚴,總有辦法偷雞...我女班讀男女boarding的朋友話,只要roommate合作,不在自己房留宿都過到關)....
我細女Y10去讀 boarding school, 第一間,day student比例大,宿舍得班留學生..又要 share房,好多是非,小圈子,佢話都難專心讀書,weekend你眼望我眼。

跟住 sixth form轉左間full boarding, 多 local students, 因為間學校好 chur, 星期6都上堂,就算 local students都唔係個個weekend 回家,呢間佢反而讀得好開心,識左唔少朋友(有 local有 overseas),宜家讀大學都仲有聯絡。

回覆樓主:

Full boarding 外
Weekly / Flexi boarding 亦普遍
可以試吓是否喜歡 Boarding

王家爸爸 發表於 21-7-5 16:37
覺得你既想法唔離地,尤其係如果小朋友既英文比較好既話。如果本身鍾意 boarding school,經濟上又負擔得起 ...

多謝你嘅意見
其實係爸爸細個喺加拿大長大同做過野,佢都唔認為加拿大有好好嘅中小學,而美國我哋又唔太鍾意,見近來好多朋友去英國,所以先蠢蠢欲動,其實爸爸 prefers 佢哋喺美國讀大學,而我就英美都冇所謂,不過我比較buy英國嘅中學教育,所以就come up 左而家D個 plan.
我哋心目中嘅理想退休生活,其實係加拿大住幾個月,英國住幾個月,再周圍去下旅行咁樣,所以點解我先生唔想俾多幾百萬來 boarding

longlokma 發表於 21-7-5 16:19
如果經濟上可以全家同時起行,夫婦又有共識,咁當然係最好安排。
祝福你   
...

多謝你嘅祝福,呢個係暫時嘅諗法,唔知幾時會變,始終而家變化好快,計劃未必追得上改變

Gloriasogashiwa 發表於 21-7-5 16:55
如果係我會選擇私校day school, 我們也在考慮中,因父母各有不同國籍。長子已在英國完成year 1, 幼子將升F ...

前輩,可以多分享你嘅經驗嗎?你哋係咪都係喺英國?

wloi 發表於 21-7-5 16:57
除非你安排讀full boarding school, 即係起碼90%以上學生 board...唔係我建議你讀 day school...如果唔係 f ...

Thank you for your sharing. If I am to send them to a boarding school, I would choose those with full boarding too.

Poyau 發表於 21-7-5 17:57
Full boarding 外
Weekly / Flexi boarding 亦普遍
可以試吓是否喜歡 Boarding

你嘅意思係唔係入咗學之後,我可以彈性選擇 board 幾耐?

QKmommy 發表於 21-7-5 18:38
你嘅意思係唔係入咗學之後,我可以彈性選擇 board 幾耐?

入學前問寄宿種類/安排 收費不同
Weekly 就星期六日回家
Flexi 每星期寄宿1晚至幾晚

Poyau 發表於 21-7-5 18:48
入學前問寄宿種類/安排 收費不同
Weekly 就星期六日回家
Flexi 每星期寄宿1晚至幾晚

明白,我會去了解一下

其實如果唔係full boarding, 係benefit唔到乜野。beastiebistro會話你知寄宿精華在於weekend活動,如果weekend走人,不如讀day school.

beastiebistro    發表於 21-7-5 20:14

我大囡係full boarding, 今年我哋一家會去英國生活, 大囡會轉做weekly boarder, 如星期尾有活動的話, 囡可以留boarding house參與活動
本來有打算轉大囡讀day school, 但她想繼續boarding, 所以我會尊重她的意見
另外, 我有細囡, 她反而不想寄宿, 想試讀公立學校, 我亦尊重她的意見, 如最後她想讀家姐學校, 才考慮轉兩個讀day school
因大囡還有兩年畢業, 所以想減少她的變動
樓主如冇經濟負擔, 可先考慮讀full boarding, term break或假期才返家, boarding生活都係一個難忘嘅體驗

QKmommy 發表於 21-7-5 18:34
前輩,可以多分享你嘅經驗嗎?你哋係咪都係喺英國?

唔敢當,我只是兩年前開始留意升學資訊。除長子英國讀U外,其他家人還在HK,想一年後離開HK.  如讀書我覺得英美較好,但尚未決定去那裏。

Koala_Chu 發表於 21-7-5 20:01
我大囡係full boarding, 今年我哋一家會去英國生活, 大囡會轉做weekly boarder, 如星期尾有活動的話, 囡可 ...

非常感謝你嘅分享,可以了解一下點解大細囡係 boarding 一事上有咁大嘅分別?另外,你會住近大囡間 boarding school 嗎?

Yanamami 發表於 21-7-5 19:23
其實如果唔係full boarding, 係benefit唔到乜野。beastiebistro會話你知寄宿精華在於weekend活動,如果week ...

好有用嘅資訊,thank you

Gloriasogashiwa 發表於 21-7-5 20:07
唔敢當,我只是兩年前開始留意升學資訊。除長子英國讀U外,其他家人還在HK,想一年後離開HK.  如讀書我覺 ...

大學來講,我覺得英美都有好好嘅學校,睇吓佢考到啲咩學校,到時再決定啦
咁你細仔去到英國,佢會讀啲咩學校?private school or state school?

Koala_Chu 發表於 21-7-5 20:01
我大囡係full boarding, 今年我哋一家會去英國生活, 大囡會轉做weekly boarder, 如星期尾有活動的話, 囡可 ...

另外,我想問吓你boarding school 入面嘅小朋友會好 posh 嗎?
‹ 上一主題|下一主題