用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 福小
go

優才 vs 福小 [複製鏈接]

男仔性格外向,坐唔定,邊間會較適合?
   1    0    0    0

回覆樓主:

坐吾定, 一定兩間都吾得。
甚至冇一間學校可以容許小朋友在課室坐唔定, 周圍攪。

assado 發表於 20-5-10 11:08
坐吾定, 一定兩間都吾得。
甚至冇一間學校可以容許小朋友在課室坐唔定, 周圍攪。
...

Deleted

兩間真係差不多,二線直資咁,不過一間英小,一間中小,中學都是Band 1英中,大部分學生考DSE。

ddtt347 發表於 20-5-10 14:52
兩間真係差不多,二線直資咁,不過一間英小,一間中小,中學都是Band 1英中,大部分學生考DSE。
...

咁邊啲係一線直資?港同陳守仁算唔算?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3804718

如港同一線, 優才應該1+? 因為校舍更大, 老師於優才教10年+更多
按HKPAPA852計分, 優才, 福小, 港同均是B1

要比可以比一比背後資金. 港同/ 優才背後應該靠自己. 福建明顯中資及在港福建人事背景.

islz 發表於 20-5-11 12:46
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

如港同一線, 優才應該1+? 因為校舍更 ...

咁計法,我覺得港同係二線

islz 發表於 20-5-11 12:46
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

如港同一線, 優才應該1+? 因為校舍更 ...
何謂一線同二線︖
如果計人氣,最簡單既分法係有兩個offer時,或有水平相近既學校offer時,邊間會多D人放棄呢?

以升中派位計,大家當無乜分別啦!(我唔會drill落去話邊間多人入到B1A咁無謂)

如果真係要計成績高低,不如等學校自己公佈全港B1生既自份比啦!(如果佢肯公佈)

又或者,叫中學部公佈PS1平均分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-11 15:31
何謂一線同二線︖
如果計人氣,最簡單既分法係有兩個offer時,或有水平相近既學校offer時,邊間會多D人放棄 ...

如果計DSE成績呢?
又會某些名校不能稱為一線?

kimlam953 發表於 20-5-11 15:46
如果計DSE成績呢?

依家講小學,DSE成績太遠了

小學唯一可統一衡量學生能力,只有PS1成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kimlam953 發表於 20-5-11 15:46
如果計DSE成績呢?

培僑中學? 播道書院?

上述學校可以講係 非常熱門學校, 而按HKPAPA852分析未能持續提供高水平DSE及入U成績.
所以仍然是2線. 又有人講剛剛才有親生仔, 所以未來會好勁.

1/ 上年培僑 / 播道 均出榜眼. 亦都係勁讚!

2/ 培僑如果有聽講座會覺得學校花好多精力去攪好學生成績. 如Russell group 果個PROGRAM. 常常強調成績差D的學生都會因為佢地嘅 "關係" 及 "機制" 越過好成績但考DSE果班學生. 個人感覺很不好受. 感覺是 "識人好過識字"的教學模式. 我理解考試, 公開試等係要有策略. 不過小一就講策略似乎給引晒一班"走精面"的家長. 我唔知咁樣係好定唔好?

3/ 優才面試及家長課目的就係要FILTER走一D無時間無心培訓小朋友的家庭.

4/ 最後福小就講唔出有咩特式, 除左有錢.

不要盲目追龍
中學部如果唔係自己杯茶,6年後只會進退失據,作繭自縛

islz 發表於 20-5-11 16:03
培僑中學? 播道書院?

上述學校可以講係 非常熱門學校, 而按HKPAPA852分析未能持續提供高水平DSE及入U成績 ...

雖我無報福小但識人就讀,我覺得唔係你所講咁...

無謂踩低其他學校抬高自己學校呀

hkpapa852 發表於 20-5-11 16:22
不要盲目追龍
中學部如果唔係自己杯茶,6年後只會進退失據,作繭自縛

Deleted

kimlam953 發表於 20-5-11 16:26

"我覺得唔係你所講咁"不好意思, 言談間講得唔好. 不如分享一下?
我只係聽學校招生講座及上網找校長分享文字或VIDEO的資料.

islz 發表於 20-5-11 16:51
"我覺得唔係你所講咁"不好意思, 言談間講得唔好. 不如分享一下?
我只係聽學校招生講座及上網找校長分享文字 ...

Deleted

islz 發表於 20-5-11 16:03
培僑中學? 播道書院?

上述學校可以講係 非常熱門學校, 而按HKPAPA852分析未能持續提供高水平DSE及入U成績 ...

福小中文普通話教,其它課全部英文,小一小二兩位班主任,其中一位係net。講真,我係好羨慕呢個語境呀,好多私幼都係有net班主任,到小學選擇就少好多。如無記錯福小一班24人,都幾好。

kimlam953 發表於 20-5-11 17:14
大概是語境好,似LH嘅小學版(因為校長小朋友都係LH讀)校長好,不過數學深,略谷。不過福小最大concern是 ...

“校長好,不過數學深,略谷。不過福小最大concern是福中,或者過幾多年親生仔考DSE會較好。有另外朋友評價咁多間新派直資龍嘅小學,福小課程應是較好“

其實間間學校都係:
校長好,課程深,但又好開心,語景好,咁即係傳統學校。

https://www.google.com.hk/search?q=%E6%96%B0%E6%B4%BE%E5%B0%8F%E5%AD%B8&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-hk&client=safari

我search google發現唔到福小屬新派小學,不過發現Sunday Kiss 2017同2019介紹新派小一編稿一模一樣!

kimlam953 發表於 20-5-11 16:26

係。發現某會員好鍾意踩d學校,特別針對某一間。

人哋係EK問都係想用家分享下,佢間間都係comments,好似佢自己小朋友讀過晒咁多間咁。

backenberry 發表於 20-5-8 22:55
男仔性格外向,坐唔定,邊間會較適合?

2間都好,如果對教學語言冇咩要求,就揀一間近自己屋企。

升上小學,時間真係唔太夠用。
‹ 上一主題|下一主題