用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教私校vs津貼
go

請教私校vs津貼 [複製鏈接]

自行報左樓下小學,應該係二線頭小學但并非最心儀學校,但勝在唔使錢又近家,小兒有幸禮賢收左,想請教如果自行中左應該點揀?好苦惱呀⋯⋯多謝各位寶貴意見
   5    0    0    0

JP930 發表於 18-11-24 19:44
自行報左樓下小學,應該係二線頭小學但并非最心儀學校,但勝在唔使錢又近家,小兒有幸禮賢收左,想請教如果 ...

禮賢要畀學費, 校車費, 升中好, 但吾算好特出; 二線頭津小, 又近屋企, 省下時間, 金錢可做其他事情, 如每年旅行, 看圖書, 温書, .......。

睇你家庭財況,你自己計过数ok既話(你先最清楚呀~),選礼贤,-般評語係充滿愛心小学。

回覆樓主:

我呢幾日都諗緊同樣問題
我仲有第二個小朋友 如果第一個入左津校就唔洗擔心第二個

私校可能唔收之餘;如果好彩收左,學費又打孖

assado 發表於 18-11-24 19:56

禮賢要畀學費, 校車費, 升中好, 但吾算好特出; 二線頭津小, ...

就係咁先難揀,禮賢要搭校車又要比學費,但驚揀錯左將來會後悔

Yanamami 發表於 18-11-24 20:10
睇你家庭財況,你自己計过数ok既話(你先最清楚呀~),選礼贤,-般評語係充滿愛心小学。 ...

計過數都覺得有啲緊,但又驚揀錯咁先煩

CHALL 發表於 18-11-24 20:21
我呢幾日都諗緊同樣問題
我仲有第二個小朋友 如果第一個入左津校就唔洗擔心第二個

但怕揀津校又驚對佢無咁好,將來無心讀書/讀唔成書會後悔點解唔揀禮賢,真係好苦惱

JP930 發表於 18-11-24 20:21
就係咁先難揀,禮賢要搭校車又要比學費,但驚揀錯左將來會後悔

如我就會選附近二線頭津小。
有需要, 仲可請位私人補習老師, 升B1 中吾難。

JP930 發表於 18-11-24 20:22
計過數都覺得有啲緊,但又驚揀錯咁先煩

私小無學費減免。

回覆樓主:

我呢幾日亦想緊同樣問題……

有d紧就唔洗諗,要睇餸食飯,因為学費会年年加,仲有其他支出。唯有自己跟紧d学業,自己同佢進補(唔係補习呀~),唔可以旨意学校。培養佢有自理,做事有責任心,多陪佢閱讀,家長用心好少会学习态度差。不过“家長用心”唔係止-味谷佢或補習,学呢学路,而係按仔女性格同能力,發揮佢長处、及早改善佢短处。或者小-搏盡d好成績,試下插-線津校小二。温馨提示:語文需要長期浸,要及早开始,唔好等上到三四五年班先話中/英文好差,点算。要升英中,就要早早装備。

assado 發表於 18-11-24 20:27
如我就會選附近二線頭津小。
有需要, 仲可請位私人補習老師, 升B1 中吾難。
...

補習老師?補中英數?請問係邊度請

Yanamami 發表於 18-11-24 20:38
有d紧就唔洗諗,要睇餸食飯,因為学費会年年加,仲有其他支出。唯有自己跟紧d学業,自己同佢進補(唔係補习 ...

我就係唔想佢太谷先唔報一線津校,我自己唔識點教先可以等佢愛上讀書,我仔有小聰明如果認真讀書應該ok, 係驚揀錯學校,揀津校驚老師無跟得咁足,佢又爛玩坐唔定,痴左啲唔想讀書嘅同學就煩,佢有啲語言天份我唔識教驚浪費左,私校老師應該會跟得足啲,但真係有啲貴,兩難

JP930 發表於 18-11-24 21:10
我就係唔想佢太谷先唔報一線津校,我自己唔識點教先可以等佢愛上讀書,我仔有小聰明如果認真讀書應該ok,  ...
-線唔-定谷(不过津校我唔熟),你留意-下每年幾多次考試、默書密度、功課量、考試範圍……
有个迷思……以為讀私校就可以交个波俾老師?其实家長係一样要跟足㗎。私津分别最大在私校係近似程度同背景学生-齊(係好教d同埋同輩互相影響会好d), 津校学你講齋係各式各样学生都有。不过讀私校都-样要自己跟足㗎~唔係老師跟足。

JP930 發表於 18-11-24 21:10
我就係唔想佢太谷先唔報一線津校,我自己唔識點教先可以等佢愛上讀書,我仔有小聰明如果認真讀書應該ok,  ...

禮賢升中成績好,就代表小學課程唔會太hea, 家長更加要跟得足。入得私校,個個家長都對小朋友讀書有期望,當人人都跟得貼,你跟得唔貼,好容易就拉開距離,當然,如果你小朋友好有書緣,你唔理佢都名列前矛,咁就另作別論啦~ 所以你講到自己唔識教,就要考慮清楚了

Yanamami 發表於 18-11-24 21:26
-線唔-定谷(不过津校我唔熟),你留意-下每年幾多次考試、默書密度、功課量、考試範圍……
有个迷思…… ...

明白,好多謝你寶貴嘅意見

crystalupala 發表於 18-11-24 21:48
禮賢升中成績好,就代表小學課程唔會太hea, 家長更加要跟得足。入得私校,個個家長都對小朋友讀書有期望, ...

明白,謝謝你

如果負擔到,選禮賢。

JP930 發表於 18-11-24 20:25
但怕揀津校又驚對佢無咁好,將來無心讀書/讀唔成書會後悔點解唔揀禮賢,真係好苦惱
...

讀唔讀唔成書, 津小同私小冇分別, 主要是家長背後發功

assado 發表於 18-11-24 22:19
讀唔讀唔成書, 津小同私小冇分別, 主要是家長背後發功

我想法同你一樣。
升學成績同學校類型無必然關係,但我相信某d 學校學生會"跑"得無咁辛苦。
如果有兩個,我偏向讀津,除非錢不是問題或有理由。
‹ 上一主題|下一主題