用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 打算去英國一問
go

打算去英國一問 [複製鏈接]

現在中四,如打算嚟緊九月去英國讀書,仲趕唔趕得切?
   3    0    0    0

回覆樓主:

現可如冇要求都可,因未放假,7月放假學校冇人 處理!貨問三間更好

回覆樓主

現在找幾agent 去問下 !

JojoFung0304 發表於 18-6-7 14:13
現在中四,如打算嚟緊九月去英國讀書,仲趕唔趕得切?

有,要快!

回覆 亮燈 的帖子

現在都趕到,不過可能得二三線學校選擇

khwong67 發表於 18-6-7 17:15
回覆 亮燈 的帖子

現在都趕到,不過可能得二三線學校選擇

咁當然啦!但都ok既!最緊要係揀適合子女既學校。

回覆 JojoFung0304 的帖子

which course will you take?

讀完中四過到去應該讀什麼?

JojoFung0304 發表於 18-6-7 23:36
讀完中四過到去應該讀什麼?

選擇1 : 重讀中四
選擇2 : 1年制中五,選修6科
選擇3 : 直升中六 A Level

No.2

回覆樓主:

i suggest no.1, so you can apply for higher ranking schools for sixth form

十分多謝各位意見 !

我都相了解下
有人話怕英文吾好 讀吾到甘多科
所以會揀no.2 去專供自己揀的六科
我又覺得第一年到英國
日常和上課時的英文聽說都要去適應
又怎可以應付考試呢

PM?i am studying in UK now!

DindinChoi 發表於 18-6-8 19:50
我都相了解下
有人話怕英文吾好 讀吾到甘多科
所以會揀no.2 去專供自己揀的六科

2是可以,知香港去,因香港教得快及深,反而英考試D卷較容易,英文差學校幫學生補習

請教一下,如中4過去讀AL, 有需要注意的地方嗎?又,如打算兩手準備(回港或留英升學),有什麼試應該要補考? 謝謝!

回覆樓主

選擇一

如果重讀中四,即是Year 10,年齡關係,學校未必收,又會比香港同學延遲兩年入讀大學,仔女願意嗎?

選擇二

不了解這些program ,電視節目升學無疆界曾經介紹一間學校,不過看了成績,不是特別好。此外,成績好的Sixth Form 通常要求六科或者八科A* ,所以要睇樓主對成績的要求。

選擇三

其實我也很希望多留亞仔在身邊幾年,直接去讀 Sixth Form。不過DSE elective 太少,如到 Sixth Form 要揀三四科,可能HK 未cover 過,對於我個仔唔會自修去考IGCSE 嘅,有難度。

Chole 發表於 18-6-9 13:48
選擇一

如果重讀中四,即是Year 10,年齡關係,學校未必收,又會比香港同學延遲兩年入讀大學,仔女願意嗎 ...

選擇一: 一定不會揀,英國課程比香港淺,冇需要重讀,仔女大多數都唔肯,除非成績好一般!

選擇二&三:我女身邊都有同學係咁嘅情況,都讀得很好,適應也沒有問題!但前提要視乎同學本身的成績,很難一概而論!

如要二揀一,我會選擇揀一間學校可以讀PreA然後直升A-Level或轉校! Chloe 嘅睇法係啱嘅,如果DSE冇讀嗰科,A-Level選科嘅選擇就會少好多!就算學校俾你揀,都會追得好辛苦!特別係而家將會以L6的成績做Predicted grade 來申請大學,L6 嘅成績就會好緊要!中六先過去讀,要適應新環境,又要追番支GCSE or DSE冇教過嘅嘢, 要同學仔本身成績好,好有自學能力同埋動力先得!

回覆樓主

請問小女現在在band1中學讀緊中二,但成績一般,今年也很大機會重讀,小女話萬一成績唔理想,希望可以效法師姐到英國讀書,請問中二程度可否到英國繼續升學? 應該搵乜嘢類型嘅中學比較合適?

hi_baby 發表於 18-6-13 17:22
請問小女現在在band1中學讀緊中二,但成績一般,今年也很大機會重讀,小女話萬一成績唔理想,希望可以效法 ...

當然可以啦!其實最好九月去讀中三!唔好重讀中二喇!浪費時間。
‹ 上一主題|下一主題