用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教讀長天的家長
go

請教讀長天的家長 [複製鏈接]

我囝今年五年級,心儀長天,但過往一直聽聞長天運動極好,而我囝運動一般,完全唔標青,亦不高大,只是喜歡跑跑跳跳,參與而已。現想請教各位長天家長,貴 子弟是否運動都很好的,我看見長天在學界的成績很勁,坊間亦說運動唔叻,就唔好選長天,以致作為家長的我,有些擔心他未必能應付。
   1    0    0    0

長天又唔係體藝,  梗有一大班唔係運動員.  而且此校是BAND1, 主力讀書的中學.   

王家爸爸    發表於 18-4-18 11:12

Yvonnehoney 發表於 18-4-16 16:15
我囝今年五年級,心儀長天,但過往一直聽聞長天運動極好,而我囝運動一般,完全唔標青,亦不高大,只是喜歡 ...

只知一星期有幾日朝早都要跑步, 好多課外活動玩, 小朋友會好忙。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yvonnehoney 發表於 18-4-16 16:15
我囝今年五年級,心儀長天,但過往一直聽聞長天運動極好,而我囝運動一般,完全唔標青,亦不高大,只是喜歡 ...

長天一直不是收傑出運動員的中學,但不斷培養出優秀運動員,是傳統及訓練方法。

校訓是自強不息,用長跑訓練體現出來,就算新生運動普通程度,按照教練的指導,到中一尾,一定可以繞學校跑25個圈,即7000公尺,不用擔心!

現在香港,好難搵一間不是斎讀書的
Band 1 中學!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

不玩運動的書生比比皆是,不用擔心。如果鐘意音樂/科學/數學,都可在此如魚得水。

ANChan59 發表於 18-4-17 11:05
長天一直不是收傑出運動員的中學,但不斷培養出優秀運動員,是傳統及訓練方法。

校訓是自強不息,用長跑 ...

當年中二先要25圈,宜家要求高咗?

ppmmbb 發表於 18-4-17 21:17
I entered CSWCSS in 1972, at that time 25 rounds by the end of F1.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-17 23:25
I entered CSWCSS in 1972, at that time 25 rounds by the end of F1.

大大大師兄!     

ppmmbb 發表於 18-4-17 21:17
而家好似中三先25個圈,中一係8個,中二16個。

ppmmbb 發表於 18-4-18 07:19
大大大師兄!
佢早到唔知係第一屆定第二屆大師兄呀! 三年後長天要慶祝50週年校慶了!

silvia_ng 發表於 18-4-18 09:04
佢早到唔知係第一屆定第二屆大師兄呀!  三年後長天要慶祝50週年校慶了! ...

第二屆

silvia_ng 發表於 18-4-18 09:00

排長会操得勁好多,我們第一堂是3个圈,幾堂后已經6个圈,1500公尺

現在少爺兵多咗,更加唔怕做不到!

silvia_ng 發表於 18-4-18 09:00

一定係成績行先, 運動只是其次, 如果成績好就算冇玩運動都問題不大

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 18-4-18 09:04
佢早到唔知係第一屆定第二屆大師兄呀!  三年後長天要慶祝50週年校慶了! ...
佢仲要係我小學既第一屆既大大大大師兄

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ANChan59 發表於 18-4-18 09:23
排長会操得勁好多,我們第一堂是3个圈,幾堂后已經6个圈,1500公尺

現在少爺兵多咗,更加唔怕做不 ...

排長仍經常出沒於長天健身室,同埋係嘉頓山跑步,我仔上次去影相撞見佢。

miriam 發表於 18-4-18 09:37
佢仲要係我小學既第一屆既大大大大師兄

爆哂佢年齡秘密

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 18-4-18 17:09
爆哂佢年齡秘密
我都無爆邊間小學
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-18 17:17
我都無爆邊間小學

但我爆左長天三年後係50週年

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 18-4-18 17:19
但我爆左長天三年後係50週年
你衰喇

好彩我無爆自己係小學第幾屆畢業生啫

‹ 上一主題|下一主題