用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬小學升中學vs直資中學
go

直屬小學升中學vs直資中學 [複製鏈接]

大家知道直屬的遊戲規則嗎?請賜教,謝謝!

學校約收七成小升中,在何時知收?在自行(只計兩次呈分)還是大抽獎(計三次呈分)?

如想報直資作後備,會否直資結果比自行早,直資收了便要放棄直屬小學(不想放棄啊!)?
   7    0    0    0

hermanmum 發表於 17-12-5 20:06
大家知道直屬的遊戲規則嗎?請賜教,謝謝!

學校約收七成小升中,在何時知收?在自行(只計兩次呈分)還是 ...

簡單講聯繫/直屬都係填大抽獎乙一,只要你band1組別就抽先,跟住有剩就band2組別抽。

直資收你,你又要左,就自行/大抽獎全停唔關你事。

如肯定自己小朋友係band1,中學又夠位收哂。自行基本上可考高一線博下,乙一填自己中學。

基本上考直資一定早過自行(7月先有結果),所以會考d好過自己中學既直資,甘心命抵比學費。

或者你可以攞住直資offer再叩返你好想入既官津。

規則 : 一腳不能踏兩船

謝謝Kristyau
學校係直屬關係,收自己band 1-2學生
係自行收還是大抽獎收band 1-2?

直資收是interview 後會簽同意書放棄政府學位嗎?

hermanmum 發表於 17-12-5 20:26
謝謝Kristyau

派直屬位係抽獎時做,你一定要放直屬中學去乙一,否則冇咗直屬身份。都係先派哂俾B1,有浄位派B2,再有淨學位就俾街外抽。

你簽咗放棄派位要直資,等同你放棄直屬身份咋。
8-)

謝謝Kristyau

直資係通知收你小朋友先會要求你簽放棄派位,interview 未洗簽住。
8-)

anitawong21 發表於 17-12-5 20:44
派直屬位係抽獎時做,你一定要放直屬中學去乙一,否則冇咗直屬身份。都係先派哂俾B1,有浄位派B2,再有淨 ...
Thanks
自行階段報直屬小學有利嗎?

還是應該自行時報高一線,不報自己中學,待大抽獎才報自己中學呢?

hermanmum 發表於 17-12-5 20:48
Thanks

自行應該有乜好處,有D中學講明唔見直屬小學添,因為可以吸外面D精英。

你講得啱!如果你小朋友係B1,你可以試下更好嘅學校,因為你派直屬位都中梗。
8-)

謝謝Kristyau

直屬位係計:大抽獎乙一

hermanmum 發表於 17-12-5 20:48
Thanks

除非你超級鍾意直屬或直屬已經1A中學,如果唔係自行我會博高一線。

kirstyau 發表於 17-12-5 20:57
除非你超級鍾意直屬或直屬已經1A中學,如果唔係自行我會博高一線。
你說得對,是非常鐘意的。但女兒現在在b2A不在band1內
即不昰必收
但大抽獎有很大機會入到的
但我擔心第三次呈分有意外(如病了)

hermanmum 發表於 17-12-5 21:02
即不昰必收

咁咪自行一考自己中學,自行二唔考,甲一自己中學,乙一自己中學。

kirstyau 發表於 17-12-5 21:04
咁咪自行一考自己中學,自行二唔考,甲一自己中學,乙一自己中學。
如果失手或病了 第三次入不了band 1-2又如何?
是否應該報直資作後備?

moon1980 發表於 17-12-5 21:10
如果失手或病了 第三次入不了band 1-2又如何?
是否應該報直資作後備?

直資冇得用黎做後備,因為直資通知收你小朋友一定早過你大抽獎。要左就冇直屬。

同埋又唔洗咁驚病考唔到呈三,正路呈分試有補考。

即不昰必收
若你小朋友真係B2A...要小心處理...因直中係有可能出直屬位收B2A生
去確保B2A一定入...而讓B2C學生去抽剩餘既直屬位
穩陣D既做法係考慮放直中係自一或自二 ~~~

方法有3:
1. 完全唔考慮他校...自1...甲1...乙1全放直中
2. 他校優先...直中必選...自1 他校...自2 直中...甲1 他校...乙1 直中
3. 直中優先...他校亦何...自1 直中...自2 他校...甲1 直中/他校...乙1 直中 ~~~

即不昰必收

其實你有冇數過直屬學額夠唔夠你哋分?我個女嗰年,佢間中學直屬學額係小過小六學生人數DD,不過自行嗰陣已有D走咗去咗其他學校,有D又去直資,最後係皆大歡喜。公佈嗰日我老公響操場等女,我響學校門口一直同社工傾計,都冇見到有家長拉住嗰女急急腳走。
8-)

anitawong21 發表於 17-12-5 20:52
自行應該有乜好處,有D中學講明唔見直屬小學添,因為可以吸外面D精英。

你講得啱!如果你小朋友係B1,你 ...
直屬唔一定唔用自行位收自己學生...要確保目標學生可以留校升中
唔使面試...原因係佢地已有學生充足個人資料 ~~~

即不昰必收

入到吾代表讀到. B2入直屬(B1),  要考慮能力問題. 硬闖無好處!

crazyhippo 發表於 17-12-5 22:08
B2入直屬(B1), 有機會追吾上. 要考慮能力問題. 硬闖無好處!
直屬一向有一定比例既B2生...况且直小提供既Banding唔一定準確~~~

crazyhippo 發表於 17-12-5 22:08
入到吾代表讀到. B2入直屬(B1),  要考慮能力問題. 硬闖無好處!

係呀,所以有人去咗其他B2學校!
8-)
‹ 上一主題|下一主題