用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一加呈二成績
go

呈一加呈二成績 [複製鏈接]

是否比重一樣,呈一名次加上呈二名次平均就可計出總名次?
   9    0    0    0

angiehouse 發表於 17-11-7 14:58
是否比重一樣,呈一名次加上呈二名次平均就可計出總名次?
不是。
兩次比重是一樣, 但不是加埋除二。

以前一直以為是,最近才知原來不是

是兩次相加總和去從新排過

換然之,呢個係越強越強遊戲,分數係以累積計算

大件仔 發表於 17-11-7 15:54
以前一直以為是,最近才知原來不是

是兩次相加總和去從新排過
Pre-S1對照既全港排名既分數, 的確係每次去計.

不過分Banding係要將每次呈分後, 得出既 Pre-S1對照既全港排名分數 加埋再重新排列
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-7 16:02
Pre-S1對照既全港排名既分數, 的確係每次去計.

不過分Banding係要將每次呈分後, 得出既 Pre-S1對照既全港 ...
唉呀,我又有不明白,舉例:
呈一,呈一總分乘倍係3000分,pre-s1對照全校排40,全港排18000,
呈二,呈二總分乘倍係3200分,pre-s1對照全校棑39,全港排17800,
是否咁對照?
然後點計,相加再排?

仲想問pre-s1對照排名分數,是否根據早二期pre-s1師兄成績對照,換照之,當年有130人去考,而只有35人考取成績在b1範圍內,咁呢35人之成績就作為日後師弟的呈分成績對照?

大件仔 發表於 17-11-7 16:13
唉呀,我又有不明白,舉例:
呈一,呈一總分乘倍係3000分,pre-s1對照全校排40,全港排18000,
呈二,呈二 ...

計法其實好複雜, 大致如下:

每次呈分時:

1. 各科成績化作標準分
2. 以標準分 x 科比重
3. 將 "調整後" 各科成績相加 (好似仲有個加權指數要加), 得出學生該次呈分校內排名用既成績
4. 按以上計算既呈分排名成績, 定出校內排名
* 5. 以校內排名, 對照兩次前人同名次既Pre-S1成績, 相加後得出呈分後用Pre-S1對照既成績

* 備注:
1. 假設校內人數和上兩次考Pre-S1人數相等, 校內排名呈分排名第5, 對照番Pre-S1成績第5好的學生
2. 如校內人數和考Pre-S1人數不同, 會用%去調整分數, 即如校內排名1-3名, 對照Pre-S1首兩名成績 (可能校內第1名, 係Pre-S1名次第1的分, 校內第2, 即係 Pre-S1名次第1和第2名相加後的平均分, 校內第3名就係Pre-S1名次第2的分)

每次呈分都會計一次

呈二之後, 將呈一Pre-S1既對照分+呈二Pre-S1既對照分, 然後再重新排位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-7 17:03
計法其實好複雜, 大致如下:

每次呈分時:
係咪即係豬仔呈一考級25. 平均分95.   對返前人考級25. 平均分可能係80分.      豬仔呈一既平均分就係80分?

tiffanylmc 發表於 17-11-7 17:10
係咪即係豬仔呈一考級25. 平均分95.   對返前人考級25. 平均分可能係80分.      豬仔呈一既平均分就係80分? ...

Pre-S1對照分係全港學生比較, 係前人Pre-S1中英數3科加埋既平均分

所以係考內考幾多分唔重要, 校內各科排名/整體排名重要D

hkpapa852 發表於 17-11-7 17:13
Pre-S1對照分係全港學生比較, 係前人Pre-S1中英數3科加埋既平均分

所以係考內考幾多分唔重要, 校內客科排 ...

好難明。。。

反而 你地知唔知 呈一是40% 呈二丶三各佔30%

star1402 發表於 17-11-7 20:12

點樣各佔? 唔係全加?
咁呈一咪最重要?

是誰對你講的?
應該喺三次一樣比重%!

其實如果考私校或直資,未出六年級嘅成績已經收咗,六年級嘅成績只是候補咁,對考私校和直資學校的同學來說,五年級嘅成績係最重要!

pooh仔 發表於 17-11-7 21:57

是誰對你講的?

但系朋友間小學通告講明呈二佔30%喎,我女間無提

angiehouse 發表於 17-11-8 01:55
但系朋友間小學通告講明呈二佔30%喎,我女間無提

是否指校內成績表比重?朋友1年3考?

教局計算一定三次同等%。

pooh仔 發表於 17-11-8 01:58
是否指校內成績表比重?朋友1年3考?

教局計算一定三次同等%。

佢系保良局小學,一年四考,無能一次佔30%

angiehouse 發表於 17-11-8 07:39
佢系保良局小學,一年四考,無能一次佔30%
呢個絕對唔係EDB既計算方式

其實EDB越嚟越進步, 如何分Banding既介紹都詳細咗好多, 大家應該上多D佢網站睇吓D簡介Video, 唔好吓吓道聽塗說

EDB官網簡介派位組別如何劃分既Video:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DVD_SSPA1618_2B_C.wmv

好明顯你又俾人老點了!

2jkidsfather    發表於 17-11-8 10:28

回覆 hkpapa852 的帖子

‹ 上一主題|下一主題