用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已解決
go

已解決 [複製鏈接]

已解決,感謝各位意見
   0    0    0    0

回覆樓主:

心病還須心藥医,估要看專業人仕較好如心理師,音樂治療師,遊戲冶療師等,幫助小朋友去表達和探索被壓制的情緒,可揾服務中心如小童郡益會,保良局兒童發展中心,協康會等等

已經咁嚴重,連玩都唔想,不如去睇專業人士好 d,畢竟小學係離不開功課。

現只幼稚園就已很多功課?

但係哩D因幾次多功課做而怕功課反應我覺得唔應該好長, 得5-6歲小朋友如長期都開始怕功課, 我覺得應該另有原因. 不如 詳細同佢了解下.

小朋友咁大反應,應該唔係一次半次趕功課造成。在趕工的時候,佢覺得累唔想做,父母有無打罵佢?樓主唔只要解決小朋友對功課的心理障礙,要想吓成個parenting有無問題。

Jane1983 發表於 17-9-29 08:20
小朋友咁大反應,應該唔係一次半次趕功課造成。在趕工的時候,佢覺得累唔想做,父母有無打罵佢?樓主唔只要 ...

同意,解鈴還須繫鈴人,有時唔係打罵,父母黑面自己唔會察覺,但小朋友會動色到

Jane1983    發表於 17-9-29 08:58

Jane1983 發表於 17-9-29 08:20
小朋友咁大反應,應該唔係一次半次趕功課造成。在趕工的時候,佢覺得累唔想做,父母有無打罵佢?樓主唔只要 ...
我小孩從來受軟不受硬,老師也是只能tum他,罵他會有反效果,我也一分同意…
趕工都有3,4次,最後一次是要完成兩星期的功課,之後小孩就开始有此情况。

醒目開學勳章

thebaby 發表於 17-9-28 14:58
想請教小學家長,小兒下年升小一,以前很喜爱做功課,自從有數次因為去旅行,就限定把所有約一星期的功課在 ...
幼稚園都咁多功課?

thebaby 發表於 17-9-28 14:58
想請教小學家長,小兒下年升小一,以前很喜爱做功課,自從有數次因為去旅行,就限定把所有約一星期的功課在 ...

其實你細路就算一星期功課,幼稚園都唔慌多。

段估係你從旁既指導或看管或催促,俾左壓力佢。

個人意見係,你教佢時間管理,比迫佢快快做哂功課,更有長遠裨益。

分攤來做,唔同時間點控制,係更有意義既事。

你諗下長遠D 既野。

唔駛怕佢唔做功課喎,小一生一定怕老師。

教佢點時間安排先係王道。

回覆 thebaby 的帖子

日日同佢講道理,要好温和,好有耐心。小朋友返學和做功課係責任,正如爸爸返工,媽媽照顧屋企,學習亦有樂趣。
佢以前鍾意做功課,一定係感受到個樂趣,你試吓幫佢搵番。5、6歳的小朋友係好forgiving,亦好重視父母的唸法,你用心d應該可以解决到。

MNIF 發表於 17-9-30 18:56
幼稚園功課,對小朋友來說,最大難度就係寫字同句子重組。為免日後怕小兒為對做功課的生厭,我親自落場,捉 ...
我反而覺得奇怪, 點解幼稚園會遷就父母去旅行, 而一次過將一至兩星期功課俾小朋友做。

醒目開學勳章 王國長老

相信佢會連去旅行都會有恐懼症, 因為一去旅行阿媽就會迫佢 2-3 日內做晒一至兩星期份量既功課..................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-10-3 17:01
我反而覺得奇怪, 點解幼稚園會遷就父母去旅行, 而一次過將一至兩星期功課俾小朋友做。 ...
家長要求學校點敢不從............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

thebaby 發表於 17-9-29 10:22
我小孩從來受軟不受硬,老師也是只能tum他,罵他會有反效果,我也一分同意…
趕工都有3,4次,最後一次是要完成兩星期的功課,之後小孩就开始有此情况。
無言

miriam 發表於 17-10-3 17:18
家長要求學校點敢不從............
如果係咁, 家長同學校講, 要去旅行, 唔做功課, 或慢慢補返, 其實都無乜所謂, 幼稚園啫。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-10-3 17:21
如果係咁, 家長同學校講, 要去旅行, 唔做功課, 或慢慢補返, 其實都無乜所謂, 幼稚園啫。 ...
最大問題不止一次趕工, 最高記錄係做兩星期既功課, 睇怕老師都唔會解得開個結, 專業人士都未必得.

miriam 發表於 17-10-3 17:26
最大問題不止一次趕工, 最高記錄係做兩星期既功課, 睇怕老師都唔會解得開個結, 專業人士都未必得.
...
所以, 我意思係, 既然幼稚園肯因為旅行而預早俾定一兩個禮拜既功課, 咁家長話唔做, 或做少D, 或遲D慢慢補返, 其實都無問題, 點解要小朋友趕?

miriam 發表於 17-10-3 17:26
...

呢個家長唔知認唔認同自己好有問題?
‹ 上一主題|下一主題