用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒讀HP了,感謝EK曾幫過我的人
go

女兒讀HP了,感謝EK曾幫過我的人 [複製鏈接]

HP的書一套7本,在上年書展時買的,有一年了,整套書都放在書櫃的顯眼地方,打算給她約九至十嵗時看.由於在EK有前輩提倡幼兒時培養孩子的閱讀興趣,eviepa,shadeslayer,judy,聰明仔爸爸等前輩在EK留下了很多寶貴的訊息. 令女兒的英文學習之路很順暢. 記得上年暑假在EK發帖問有經驗的前輩如何引導女兒約在小五能順利看到HP,結果真的得到有經驗的家長引導, 如palmchristy所講,先用Roald Dahl的著作吸引她,她果然看完Fantastic Mr Fox後,便把一套10多本Roald Dahl小說主動看完,如Esio trot, Charlie and the Chocolate Factory,The BFG等.

女兒現在8嵗半了,九月份便升小四了,就在近幾天,女兒突然拿出了HP第1本書,第1天便看了3個Chapters,今天已看到第11個Chapter,我問她為甚麼去看HP,她說她班上有一位同學看完了HP第1-7本,分亨了部份的內容給女兒聽,女兒聽了後,覺得很精彩,便自動看起了HP.我今天終於引不住問她懂裏面的內容嗎?她立即很開心地把書中的內容如江水滔滔般,講過不停.

雖然上年暑假在EK發帖取經的期間,被一些無聊的人把問讀HP經驗的帖POST上FB,害我比人駡怪獸家長.但看到女兒學英文之路如此順利和愉快,比這些無聊人駡亦沒有所謂了.     

最後要感激在EK幫過我的人,如eviepa, shadeslayer, judy, 聰明仔爸爸, palmchristy, MASAYA, little_yolky, huba, Christi等.

Bobo1210    發表於 17-7-16 20:20
eviepa    發表於 17-7-12 21:16
Felix223    發表於 17-7-12 18:07
   46    0    0    0

sarahdad 發表於 17-7-12 15:58
HP的書一套7本,在上年書展時買的,有一年了,整套書都放在書櫃的顯眼地方,打算給她約九至十嵗時看.由於在 ...

請教HP係那套書名?

penpenvivi 發表於 17-7-12 16:26
請教HP係那套書名?

Harry Potter

sarahdad 發表於 17-7-12 16:34
Harry Potter

thx

一定上癮。

Book 1 和 2 暫時冇咩特別難度,都算容易明白,Book 3 開始有少少難,不過隨遇而安啦,唔抗拒已經係成功!

Felix223    發表於 17-7-12 18:06

HP的書一套7本,在上年書展時買的,有一年了,整套書都放在書櫃的顯眼地方,打算給她約九至十嵗時看.由於在 ...
你就好啦!

我仍然係緩慢地進行。我書架攝咗好多Roald Dahl架啦, 但係封晒塵都無人理。剛剛放暑假, 我忍唔住下令阿大開始睇, 俾最薄果本大鱷魚佢睇, 佢無尼心機掀咗幾日, 有一晚, 我終於忍唔住, 攞起由頭讀俾佢聽(我講故事好叻架), 講咗兩頁, 佢笑到卡卡聲, 同我講:媽咪, 原來英文書都咁有趣架?

我諗, 佢呢句真係激死呢度好多JM。不過, 都叫終於肯自動自覺睇了。

1998Ruby1998 發表於 17-7-12 17:48
一定上癮。

Book 1 和 2 暫時冇咩特別難度,都算容易明白,Book 3 開始有少少難,不過隨遇而安 ...
女兒看書容易上癮,  某段時間, 喜歡追同一系列或同一作者的書.

little_yolky 發表於 17-7-12 18:01
你就好啦!

我仍然係緩慢地進行。我書架攝咗好多Roald Dahl架啦, 但係封晒塵都無人理。剛剛放暑 ...
只要Keep住看書的興趣與習慣,我深信會有成功的一天.

little_yolky    發表於 17-7-12 18:07

謝謝您無私的分享

My 9 years old girl is also starting to read HP and simply couldn't stop.  I have purchased audibles which is a read-along app for her. She reads and listens to the pronunciation of each word at the same time. She told me it is very good since now she can correlate the word and sound. You may want to give it a try.

For girls, after HP, maybe she can try David Walliams''. I recommend The Midnight Gang.  

Jacquline Wilson is also a good choice.  

mamadadakaka 發表於 17-7-12 18:28
My 9 years old girl is also starting to read HP and simply couldn't stop.  I have purchased audible ...
女兒已看了幾本Jacquline Wilson的小說,第一本我記得是The Cat Mummy.

我都在秘密進行緊project h,不過今年應該未必得,might be next year n im in no hurry

MrBeast 發表於 17-7-12 19:46
我都在秘密進行緊project h,不過今年應該未必得,might be next year n im in no hurry ...

點秘密法?

Felix223 發表於 17-7-12 19:59
點秘密法?
當事人唔知

MrBeast 發表於 17-7-12 21:13
當事人唔知

Good! 喺呢度有咁多家長分享心得,學到好多野!

回覆樓主:

讀萬卷書不如行萬里路,去英國哈利波特城當半日麻瓜。。。小朋友一定好surprise英文估進步不少

brother4 發表於 17-7-12 22:34
讀萬卷書不如行萬里路,去英國哈利波特城當半日麻瓜。。。小朋友一定好surprise英文估進步不少:hap ...

為了鼓勵女兒, 我承諾了若她讀完第3本後的聖誕節, 我會帶她到英國旅遊,"說不定會遇見HP的作者J.K. Rowling. 還會帶她到倫敦近郊的哈利波特影城."

回覆樓主:

事半功倍

恭喜你!
請教你女兒睇Roald Dahl之前睇咩英文書, 英文程度去到邊?
我也想小朋友多睇英文書佢英文太差。  但佢除課本之外啲英文圖書,一概唔睇。睇都係睇啲超簡單句子, 睇圖畫多。

little_kid 發表於 17-7-13 05:30
恭喜你!
請教你女兒睇Roald Dahl之前睇咩英文書, 英文程度去到邊?
我也想小朋友多睇英文書佢英文太 ...

--請教你女兒睇Roald Dahl之前睇咩英文書, 英文程度去到邊? Lexible Level: 約600L左右.

‹ 上一主題|下一主題