用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教:強化孩子的自信
go

請教:強化孩子的自信 [複製鏈接]

一直提醒自己:
1)能讚的一定會讚
2)給孩子安全感
3)自主:可以的話,讓他自己做決定
4)生活上的分享,不放過任何一個機會說教

孩子是有思考對自己有要求的人,畫畫可以畫得好細緻,寫字也會自己要求寫好,問題是常未能掌握時間,做事歎慢版的。

但問題是:他在學校會遇到如學校表演,老師選拔同學做不同角色,他被分做路人甲;有些同學特別快手醒目,自會多一點注意,甚至讚揚。

孩子聽了看了,放在心裏,某天他說自己不怕輸,因為在學校常常輸…對未見過的功課採取拖延策略,唔識又唔問,而其實看例子應該估到要怎做…

父母可以怎做?一直以來的做法好像沒有用⋯⋯

麻煩各位過來人,分享一下心得,可以嗎?

6    0    0    0

Heyheyjoyjoy 發表於 17-6-20 00:48
一直提醒自己:
1)能讚的一定會讚
2)給孩子安全感

你第三點,除咗俾佢做決定,仲應該要佢自己負責決定既後果。

權責係要對應既。所以亦唔係咩都俾佢決定,因為細路暫時承擔唔到個後果。

譬如, 你俾佢決定食咩,咁佢有無負責食哂佢?

自信係因為佢有能力決定,唔係因佢有機會決定。

決定而唔需要負責,只係有信心做大哥。

retriever 發表於 17-6-20 07:26
你第三點,除咗俾佢做決定,仲應該要佢自己負責決定既後果。

權責係要對應既。所以亦唔係咩都俾佢決定, ...

同意,權責要對應。而所謂做決定也只是週末穿什麼衣服、小食吃甚麼、買東西給他時讓他選顏色…等,其責任就是選擇後要貫徹執行。

同我細仔有D似, 佢自我要求高, 怕錯, 所以會情願stay 在comfort zone, 而佢自己理自己做得好好, 希望人人讚賞, 我反而幾擔心此點,  因為不易去發現新能力, 所以我很刻意安排佢不太comfort 多挑戰的活動, 只要肯參加就會讚佢, 結果如何就少提, 欣賞的重點由結果變成參加, 希望有改善.

manmanchubb    發表於 17-6-20 11:19

HaYi 發表於 17-6-20 11:06
同我細仔有D似, 佢自我要求高, 怕錯, 所以會情願stay 在comfort zone, 而佢自己理自己做得好好, 希望人人讚 ...
我細女都係咁, 佢表面好似乜都唔在乎, 其實好在意人哋點睇佢, 一有做得唔好佢會發好大脾氣。

佢近日同我講, 原來佢好想做班長。佢哋學校係舉手就可以做, 人多時就全班投票。但佢一次都無舉過手, 佢話見其他人舉手想做, 自己又舉手好似同人爭咁, 唔好。咁我唯有鼓勵佢想做就要舉手試。不過佢好鐘意試新嘢, 但最大問題係試過就算, 要involve落去練習即刻唔學。

回覆樓主:

讀書人生一個小部份,小學叻 到中學會再洗牌,點解小朋友小學不怕輸?有贏才有輸。。。自己話盡力便可。。。(又抽水)孩子有學習問題,在學校要支援,補習社至小三後不收佢,原因冇進步,小四無耐請私補,佢打好個底,做小三練習等,呈分有80分左右,派中文中學。。。(再抽水)自己小學留班及踢出校,對孩子要求超低,升班便可。。

回覆樓主

謝謝各位的分享及鼓勵。

我試過同他傾,但成效不彰,都是我講多,變成又是說教。6歲人仔,開心見誠同佢攤開來講,一齊找辦法,會唔會對他要求太高?

於是我嘗試主導,憑自己的觀察,要求他只要對人有反應,即當老師分付時/示範時即刻聽/看,別人叫他,他立即答1)知道,去做;2)問點解要做3)問可否5分鐘後才做。在老師的觀感上已立即不同,而且即刻聽看明白,到他要做時就可以快了。那他在外時應該能有多點成功經驗。

但是,我跟他相處時,他常常都做不到…每次都跌落我說/我提/我催/我罵才做到一件事(如收玩具去房講故事睡覺)的惡性循環,這正違背我想多讚賞、少罵甚至不罵去正向教育,幫他制造成功經驗的本意。

各位前輩,請問我是否跌入盲點了?

Heyheyjoyjoy 發表於 17-6-20 00:48
一直提醒自己:
1)能讚的一定會讚
2)給孩子安全感
Sorry to say 有可能是細B後遺症,往後要幫小朋友增加成功經驗,學懂不同人比較,若官津 n 小三/四時被邀請去成長的天空,就不要錯過

Ps 捨難取易也是人之常情,最好方法就是身教,父母在小朋友面前demonstrate

回覆樓主

你小朋友同我個囡好似~

老師係K1開學初都唔覺有問題,仲記我老師係上學期同我,話我個囡唔衰得/唔瘀得/唔話得。係之後學校活動有其他家長在場,我個囡即刻好怕唔肯同其他同學玩遊戲,老師先見到個情況(其實我之前同老師講佢有上興趣班,頭二堂無問題,到第3堂扯住我地隻腳唔肯入房室)之後老師同我傾返,話佢因爲缺乏自信,所以佢要觀察一陣先敢玩,另外佢有建議,就係不停同佢預先講定曬哂情況,等佢有心理準備先,時隔半年我個囡情況好少少,不過真係要不停同佢說教!加上,我地有俾佢出去上其他興趣班,目的唔係為學術,而係想佢面對多啲人。

老師亦建議我地鼓勵多啲,佢做到就同佢講「原來你都可以做到喎!」等佢建立返自信,路係慢長⋯大家一齊努力!

回覆樓主:

小孩不笨,其實小朋友就是家長一面鏡的道理,同上樓主講教身好重要。。另一種很笨及自己感有效方法,看一篇(由頭至尾)小學雜談等,估一月可,自己五六年前看用咗二星期朝九晚五,現繼續追看。。。哈哈!

Heyheyjoyjoy 發表於 17-6-20 14:08
謝謝各位的分享及鼓勵。

我試過同他傾,但成效不彰,都是我講多,變成又是說教。6歲人仔,開心見誠同佢攤 ...

有時真係提太次,要鬧要哦。

但話說頭,最有效還是跟佢講道理,鬧只係因為要“招魂”

除咗讚,你話你“信佢可以做得到”

retriever 發表於 17-6-20 17:45
有時真係提太次,要鬧要哦。

但話說頭,最有效還是跟佢講道理,鬧只係因為要“招魂”

對,《鬧》確是為要即刻叫他番來,是病了醫生話要打針一樣。

《講道理》是病好後,醫生話要早睡早起、多菜少肉、定期運動…去養成良好習慣。

「我信你做得到!」是醫生話你會好快好番,到時可以食雪糕…的精神食糧。

那《身教、鼓勵、多嘗試、做家務、儲成功經驗》就是現在的藥方吧!

多謝各位前輩,在這跟大家討論,自己獲益良多,抖擻精神,繼續摸住石頭過河!

聽落樓主已做得不錯, 相信只是時間問題, 現在才6歲, 大家繼續努力!!

回覆樓主:

樓主的問題,會吾會是身邊既同輩太強?
個小朋友努力左都好似總有人叻過佢?

回覆樓主

幼稚園校長教家們要三多:多參與,多鼓勵,多讚賞

‹ 上一主題|下一主題