用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔係位於九龍塘就等於人人趨之若鶩的神校 ...
go

唔係位於九龍塘就等於人人趨之若鶩的神校   [複製鏈接]

https://www.facebook.com/hkparentsleague/posts/1390064617778508:0

以下內容純粹家長個人經歷分享, 如對該校有任何查詢, 建議可向該校直接了解, 或尋求值得信賴的家長協助。亦歡迎各位家長留言分享經歷。
===========================================

<<家長有SAY>>
BY: Man

早前睇新聞, 見到聖家校長邵婉芬下下為政府及TSA 護航,睇到我火滾, 不吐不快!

其實好多人以為聖家係名校。作為過來人,我可以講,根本就唔係!大家都神化左佢喇,唔係位於九龍塘就等於人人趨之若鶩的神校囉。

教學方法或模式
1. 學校的功課量好多,但老師唔多教。例如就咁睇一個專題報告,表面上是要3年級學生可以對運動有較深入的認識。可惜學校只派指引,要包括什麼內容等.....但家長就要做到份份有幾十頁紙,有圖和不可手寫只可打字落電腦。不過現實上,學校根本冇教過小朋友中文打字、冇教小朋友怎樣搵資料。老師只有派、同收功課兩個動作!專題報告係要有簡介及總結 ,就好似我們大人做project 一樣。但當中有幾多程度係小朋友有能力參與?由此, 你可以想像這些表面功夫,有咩open day 或者介紹學校時,便可以拎出黎宣傳囉。唔知就以為學生有幾叻。不過, 當中有幾多成係來自學校培育先可以有咁精美的project?

師生關係
2. 我慶幸自己個女未試過被奚落。不過聽唔少,其實學校是好睇重學術成績的。所以學生唔達標咪想辦法令你走,但奈何又係津校, 唔可以直接勸退, 所以咪只能用説話奚落,例如,「她咁樣都係讀唔掂,你有冇出去補習?你係咪應該轉校.?」....之類

TSA 操練情況
3. TSA 其實對於我來講,都係功課問題。如果將操練、功課負擔建築在TSA 的基礎上面,我就好反感。 如果好似吳局長話,我前校長話,呢D只係基本能力的測試,如果係咁,即係話基本上學校教的野, 係應該有足夠應付,根本無需要add on 在功課上的操練。

學習障礙支援
4. 我只知有學生有讀寫障礙,學校唔會幫,零support。成績唔好,咪勸喻離開囉。

功課量
5. 功課量: 每日8-10樣。幾耐完成?好depends, 校長自己都做個調查,話8成學生可以6點前完成,其他唔能夠完成既係自己有問題。而呢份文卷調查係由小一生在課堂上填寫, 作為家長的我未曾收過任何問卷咨詢意見。聖家有功課堂的,不過好多時候用來教書或其他活動。

離校原因
6. 當我想離開或者有怨言時,身邊D媽媽曾經話:「你個女唔驚啦,她應付到,成績又好,但我其實仍然係好反感,縱然女成績係ok, 但唔代表我贊同這間學校的教學方向和老師的態度,以及他們對學生的奚落。雖然我囡這些年未受到這些待遇,但唔代表我可以繼續接受這間學校的教學模式。校長和老師當日亦同我講:「你女完全應付到學習上的野,成績好。」但都係果句,她這刻所謂handle 到,唔代表我覺這些就係好,所以我們最終決定走。

我其實唔反對傳統學校,但我希望學校老師都係教學生,而令小朋友學到野,並唔係將功課量以量取勝,將每樣野流於表面...

對聖家,我唔係最反對她對TSA 的態度,而係D老師根本唔教野,這個先係最大的concern。唔教,再加好多無謂的功課,我先最反感!

#嘉諾撒聖家小學九龍塘
#唔係位於九龍塘就等於人人趨之若鶩的神校
#家長有SAY
#香港革新教育家長同盟

7    0    0    0

竹門對竹門, 木門對木門. 免強冇幸福.

我朋友個女都係係聖家讀到怕,頂唔順..五年級轉左讀國際學校!

hppa    發表於 17-6-6 10:56

不敢博Maryknoll而选它。。。自己拣,入了去,不要怨,起码当初没有被派去黄大仙。

其实有好些传统女校,都有这一类要求,就是家长要绝对配合谷成绩,跟得到的,继续上,跟不到的,被忽略,被提醒要去补习,严重些的会间接或直接劝退。游戏是残酷的,但回报是直属Band1中学。

选这些学校前,give and take, 应该已经要想清楚,不必要进去后再抱怨。

至于做超年龄project,现在差不多到处都是这样,美其名是亲子习作,孩子在过程中learn from the parents, 了解整个预备的过程,也是学习的一部份。

hppa    發表於 17-6-6 10:54

https://www.facebook.com/hkparen ... 171/?type=3&theater

《憤慨偏頗的傳媒,懷念嘉諾撒的仁愛》

來自嘉諾撒聖家(九龍塘)學校的校長邵苑芬修女繼3星期前出席商業電台「政經星期六」力撐BCA後,上星期六又再度在同一個節目上發表言論。

*偏頗的公衆大氣電波
一般的社會時事節目,除了是個人專訪,就具爭議性的話題都會邀請不同意見的嘉賓出席。三星期前的這個商台節目請來三位全部都是支持TSA的嘉賓,分別是邵修女、某校家教會主席和教育大學數學的陳偉康。今個星期,不只又請來了邵修女,更加請了TSA檢討委員會成員林日豐和近期甘冒被彈劾也要力挺TSA支持者言論自由的教育事務委員會主席蔣麗芸!然而今次似乎是「進步」了,為免遭人耳語,也請來了TSA關注組召集人何美儀女士。但整個節目都仍然是以支持TSA為主調,邵修女可一口氣個人show式暢所欲言幾分鐘,但何女士説不到幾十秒就被主持人打斷。在三對一,和早有預設立場的主持人所控制下,反對TSA的家長聲音只是被用作點綴。再配合緊隨的商台新聞報導只引述邵、蔣、林的觀點,「政經星期六」再次成功為政府政策護航。
究竟為何這個每星期只有一次的節目要在四星期內兩度討論TSA呢?那得要先看主持人是誰,就是陳淑薇(May姐)。她不只是商台新聞總監,更是太平紳士和擁有銅紫荊星章,與特區政府以至梁振英也關係良好,多次邀請他上其商台節目作獨家專訪。在梁振英已表明「取消都是7日1日後的事」後,May姐這個向來為政府高官解説政策的節目又豈能不作配合呢?

*偏聽會易得公聽會難求
蔣議員遲遲不肯召開TSA公聽會,但郤把立法會事務會議變成「偏聽會」是出於維護言論自由。如此行政立法合作無間實在令人側目,但也再次證明了程介明教授早前於信報之論:「不管是特首還是局長,政府看來是把BCA的推行看成是針對反對TSA的政治壓力」。這是個政治任務彷彿比當年推行國民教育的還要強硬。
邵修女在數日前白等,未能在立法會發言十分氣憤,但幾日後就能與幾位「TSA同路人」又再度於大氣電波上高談闊論支持TSA,甚至可以批評堅守議事規則的立法會議員和為自己的子女出心出力的家長。可是卑微的家長們每天苦苦哀求,也找不到公聽會三分鐘的發言機會。然而,TSA公聽會也終於來了,定於5月8日,但TSA聆聽和口試已經開考,是否很諷刺嗎?!而且公聽會不是安排在星期六而是星期一4點半,一個很配合邵修女和一衆校長放學後的時間。(期望當日能再一睹其風采,別怕了立法會之地啊!)但在職在家長恐怕難以出席;若是全職照顧家庭的也聽從邵修女所言,不得帶子女同來立法會這「是非之地」,那真正的言論自由又如何行使呢?

*濟世為懷的貴族修女
不想在此逐點反駁邵修女的言論,因為眼睛雪亮的公衆很容易就能直斥其非。最後我只想説説嘉諾撒仁愛女修會的歷史:瑪大肋納嘉諾撤本來是意大利貴族,但她為了幫助貧困者,毅然放棄了舒適的生活,創立了嘉諾撒仁愛女修會。而在她死後25年(1860年),首批嘉諾撒修女也已來港,隨即開始為當時的香港贈醫施藥,扶老攜幼,傳掦天主教信仰。
時至今日,隨著香港的公共衛生福利發展完善,現在嘉諾撒最令人印象深刻的印像只是「名校」。能進入名校就讀就如進身貴族之列,是很多香港家長渴望的。但經營「名校」的神職人員今天仍是以初衷辦學嗎?怎麼你們看不到每個小孩也是不同的,硬要以一個標準考試去評核他們,甚至把教育的成敗也只繋於學術成績之上?當年的平民學校今天成了名校、神校的貴族,又是否仍能體察到別處還有其他學校以不同形式和理由去操練那些平民百姓的學生呢?

伸延閱讀:
https://www.facebook.com/hkparentsleague/posts/1343355899116047

醒目開學勳章

其實我覺得九龍塘果d唔係間間係神校,

但佢個區份, 係九龍區升band %最好

所以小學入到九龍塘區,(由其係男仔)

升band中學都係好d

hppa    發表於 17-6-6 11:05

呢間既校長老師最喜歡叫小朋友轉校

hppa    發表於 17-6-6 12:34

supermom1 發表於 17-6-6 12:04

絕對同意。老師超冇愛心。我朋友個女只係一年級測驗了一次,成績唔好就話她唔達標。最好轉校喎!

hppa    發表於 17-6-6 12:34

回覆 q-mama 的帖子

完全冇愛心,家長向校長提出意見又係會叫你轉校

hppa    發表於 17-6-6 13:40

supermom1 發表於 17-6-6 12:04

你講真架? 當年校長都教過我, 我覺得佢好好, 估唔到校長而家變左質

q-mama 發表於 17-6-6 12:21
絕對同意。老師超冇愛心。我朋友個女只係一年級測驗了一次,成績唔好就話她唔達標。最好轉校喎! ...
Sorry, 你指聖家?

tobebee 發表於 17-6-6 13:06
Sorry, 你指聖家?

係。

回覆樓主:

叩門時間出呢啲黑材料

sze0203 發表於 17-6-6 10:49
https://www.facebook.com/hkparen ... 171/?type=3&theater

《憤慨偏頗的傳媒,懷念嘉諾撒的仁愛》

其實宜家香港嘅傳媒何嘗唔係兩極化,大家都有既定立場。我都聽或睇過唔少電台電視節目一面倒請反TSA/BCA嘉賓討論問題,唔應該五十步笑半百步。

Soundervolt 發表於 17-6-6 13:31
其實宜家香港嘅傳媒何嘗唔係兩極化,大家都有既定立場。我都聽或睇過唔少電台電視節目一面倒請反TSA/BCA嘉 ...

其實TSA呢個問題已經被政治化,小事化大!

Soundervolt    發表於 17-6-6 16:05

回覆樓主:

我小朋友讀個間同聖家有同一問題,最後你女轉了那間?

回覆樓主

乜都政治化,非友即敵的風氣遠比TSA遺禍深

q-mama 發表於 17-6-6 12:21
絕對同意。老師超冇愛心。我朋友個女只係一年級測驗了一次,成績唔好就話她唔達標。最好轉校喎! ...
咁離譜?!

文中所講的project,我見識過朋友幫女兒做的一份,我只可以講無可能小學生自己做到

sissysze 發表於 17-6-6 13:22
叩門時間出呢啲黑材料

well said
‹ 上一主題|下一主題