用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月份上小學
go

九月份上小學 [複製鏈接]

請問有乜准備?小朋友資質一般般,如買啲小一習題做會不會過分緊張?還有小學選購書包有乜注意及邊只牌子好用,唔該曬

MrBeast  自理、抄手冊  發表於 17-3-21 08:06
   18    0    0    0

回覆樓主:

學phonics對串字默書有幫助。
多睇書可以認識多些生字,中英文都係!

shirley2014 發表於 17-3-20 23:22
請問有乜准備?小朋友資質一般般,如買啲小一習題做會不會過分緊張?還有小學選購書包有乜注意及邊只牌子好 ...
1. 學校有未?係咪普教中, 如係, 得閒同佢講下普通話, 等佢耳仔習慣下。2. 要教識佢定時定候飲水去廁所。如係女仔, 要教曉佢正確抹乾淨廁所板方法。
3. 練習做唔做都無乜所謂, 不過, 如果知道學校會教快, 小朋友幼稚園又無學快, 咁暑假可以早少少買教科書, 同佢稍微run through一下。如無教快就不必了。
4. 要調節睡眠生理時鐘, 因為小學可能要較早起身, 要習慣早睡。
5. 書包揀有護脊同輕D, 唔好買有轆, 因為好重, 上樓梯就好慘。我用Beckmann。
6. 如果係一般中文小學, 記得由今日開始日日同佢伴讀中英文書, 尤其中文書, 日日做, 風雨不改, 好似當食飯咁日日做, 唔駛長, 中英文各15分鐘都得, 唔得就先讀中文。如果可以响升小前培養到小朋友閱讀既習慣同能力, 你會發現, 佢既小學生涯你會輕鬆好多。如果係中文小學, 中文科係考你中文, 數學科應用題又係考緊中文, 常識科寫生字都係考中文, 所以中文一科掂=三科掂。
7. 唔好俾佢打機。
8. 慢慢開始教小朋友自理, 例如:自己執書包, 對功課(如有), 早一晚執定校服等等。
9. 同佢笑多D, 攬多D, 讚佢好叻仔/女, 做得好好, 同埋講下自己讀小學時既開心嘢(如無, 就作下故仔都要), 等佢無咁擔心, 快D適應。

IloveJJ 發表於 17-3-21 00:09
學咗phonics未?
算學左,因最後一期無人報開吾成班

TaroMum 發表於 17-3-21 00:48
小朋友會上邊間小學?
絕對需要打好個英文和中文底睇,因為k3同小一分別好大 ...
津校,二缐
英文一直有學

little_yolky 發表於 17-3-21 09:50
1. 學校有未?係咪普教中, 如係, 得閒同佢講下普通話, 等佢耳仔習慣下。2. 要教識佢定時定候飲水去廁所。如 ...
好,唔該曬你詳細的解說

Sask999 發表於 17-3-21 09:41
學phonics對串字默書有幫助。
多睇書可以認識多些生字,中英文都係!
有學,不過好像距運用一般

shirley2014 發表於 17-3-21 14:18
有學,不過好像距運用一般

我仔K2 暑假開始學phonics, 佢算學得幾好。今天小一,英文默書不太需要温習都ok.

Sask999 發表於 17-3-21 14:54
我仔K2 暑假開始學phonics, 佢算學得幾好。今天小一,英文默書不太需要温習都ok.
...
平時有無加量做啲課外練習?平時他自己溫書?

IloveJJ 發表於 17-3-21 14:31
咁keep住睇中英文書,中文睇到橋樑書,英文睇到ORT level5-6,响津小來說,已很足夠。
另外,可培養小朋友 ...
中文睇到橋梁書指純好多文字書?英文level2,平時自己做功課和執書包,吾識才問,不過多數功課唔檢查及睇吾到錯漏

咁keep住睇中英文書,中文睇到橋樑書,英文睇到ORT level5-6,响津小來說,已很足夠。

中文上小一前要看到橋樑書
我暈了

回覆樓主:

可以仔細講定一些學校嘅情況作心理準備,可以仔細到由踏入門口後開始講,小息時會喺點,會見到好多唔識嘅同學仔、老師,唔需要緊張,比較多規則要遵守……

phoebewong123 發表於 17-3-21 16:50
中文上小一前要看到橋樑書
我暈了
放心, 我兩個都睇唔到, 但依家都好地地。calm down, calm down。

shirley2014 發表於 17-3-21 15:39
平時有無加量做啲課外練習?平時他自己溫書?

温書是我陪他的。
主要係做完功課後一起睇中,英文故事書。

little_yolky 發表於 17-3-21 17:37
放心, 我兩個都睇唔到, 但依家都好地地。calm down, calm down。

唔係wor,我小一尾先急起直追中文書,雖然進步係有,但總是覺得落後課程一年,chasing a moving target,我覺得在小一時能看到橋梁書較safe

shirley2014 發表於 17-3-20 23:22
請問有乜准備?小朋友資質一般般,如買啲小一習題做會不會過分緊張?還有小學選購書包有乜注意及邊只牌子好 ...

做練習?!

點解唔俾佢過埋昇小前一個快樂暑假?!

我認為昇小準備,唔係做練習,而係自理。

第一,慢慢習慣早起; 自己梳洗穿衣穿鞋; 出街帶個小背包,自己管理自己需要既野。

其實你哋講既橋樑書係咩意思?
‹ 上一主題|下一主題