用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良 地獄訓練營
go

保良 地獄訓練營 [複製鏈接]

請問是哪間小學? 所有保記學生要參加?
   2    0    0    0

回覆樓主:

隔鄰的自由講場有講*大家點睇保x局訓練營單野? 多年前舊事。。是保X良局領袖訓練營,估不只一間學生參加的,第一頁講咗2間了。。。

呢類Camp對唔同人嘅效果唔一樣。如果對象係SEN,自閉族譜,潔癖嘅學生我估影響都幾大。不過通常唔俾唔去,會記過;呢個值得商討。如果30年前搞,班教練隨時俾班黑學生打。

以前小學唔識咁多野,依家睇返好多呢 d 訓練營同洗腦冇咩分別。

我記得玩過一個環節,最慢果隊要罰企河水。果日有幾個同學黎 M,話可唔可以罰第二樣,教練話唔得,結果都要死死地氣企係河到 5 分鐘,我係岸上面都覺得辛苦。另外有同學潔癖,然後畀教練發現,唔準佢洗手食飯,佢真係好嬲同埋食唔落飯,返到營舍偷偷地碌麵食。

因為本身我比其他同學矮小好多,心肺功能都唔算好,跑步一定慢過好多人,結果全班跑得最慢,畀教練當住所有人面前話我唔專心、冇出力、廢柴,要我再跑多幾個圈。

然後訓練營尾聲教練一定要我地反思平日係咪有聽父母老師話,然後要喊曬咁攬老師,如果唔喊就冇反省之意。呢種訓練營其實睇返好恐怖,先消耗體能、貶低人格、接受教育。d 訓練營成日都話係提升自信同合作精神,我真係一 d 都唔覺得有提升到咩野。

不過呢 d 最多都係三日兩夜,就當畀細路明白呢個社會唔係溫室,當係一個試煉。

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 00:44
以前小學唔識咁多野,依家睇返好多呢 d 訓練營同洗腦冇咩分別。

我記得玩過一個環節,最慢果隊要罰企河水 ...
我有個同學有潔癖,俾人刻意整污書本,攞把界刀追住佢幾個班房,之後冇人敢再搞。

今期壹周刊:

「我從沒想過要破壞學校名聲,影響校譽的是校方高層。」自2015年參加保良局訓練營時受到不合理的對待,這兩年以來英華中五學生王樂行(Parco)多次嘗試透過不同渠道向校方反映問題,但得不到公正的處理。所以,迫於無奈之下親自撰寫了一封公開信,向全校、社會各界發出。

這封信揭出保良局訓練營極端的訓練手段,特別是教練持刀糾纏事件。Parco憶述當日是訓練營的最後一天,全級同學須一同挑戰「爬高牆」的活動。然而,任務失敗,分班檢討之際,「因為教練聽不到一個他滿意的答案,就用力扯同學上前,兇惡地叫他踐踏自己的班旗。」由於同學沒有理會他,他的情緒更為激動,有很大反應,從褲袋中取出軍刀,刀鋒向自己,捉住同學的手,把刀塞到同學手中。二人經一番糾纏,同學接過刀片,但放在身後,以示不服從。之後,教練試圖搶回刀,事件最後 由另一教練調停下結束。

事後,學生們如實向校方反映,但校方調查後,竟聲稱「那教練只是拿著刀和學生訓話」,而非眾人所見的糾纏事件,試圖淡化事件。校方還指Parco煽動同學與校方作對,使他們對學校完全失去信任。當日亦有為數不少老師探營,Parco相信總有老師會看到,但沒有出來指證的,「其實老師都會面對一定壓力,因校方高層不想他們這樣。」

除了持刀事件,Parco指,教練們說過很多難聽的說話,甚至對同學人身攻擊,如訓練營的負責人盧總監,更曾因我們完成不了訓練,拋下一句,「你不滿意就去佔中」,向全級挑釁。有同學更因事不參加訓練營,被校方搬出退學書,指必須跟學校課程,否則則要簽退學書退學。

事件很快就引起社會關注。有不少人說出相似經歷,亦有人批評學生恃寵生嬌,吃不了苦。面對眾說紛紜,Parco「沒人比英華學生更清楚自己的處境。對學生施暴、人身攻擊並侮辱學生尊嚴是確切在我們身上發生過。」Parco無懼各方壓力,挺身而出,目的都是希望早日取回公道。 「對學生來說,這個營一天還存在,對我們來說是一件很不開心的事,也是對教育制度和香港學生的侮辱。」

如果記者無歪曲,學生無講大話,咁真係離譜。

做得唔合要求被罰,教練講說話難聽,都有得斟酌。但出軍刀!?咁使乜你訓練!

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 00:44

我記得玩過一個環節,最慢果隊要罰企河水 ...

呢個問題可以從另一角度看。

懲罰跟羞辱有根本差異。

懲罰當然要辛苦,唔係點叫罰,但可接受。

無飯食,罰企可接受。

羞辱係對人格既扭曲,無必要。

另一方面,呢D 訓練營絕大部份係模擬類似軍訓,講紀律講團隊。

點解紀律細個時無攪好,要大左送去咩咩訓練營或甚至軍訓去意圖補救?

傳授知識的訓練營(例如科學訓練營)可以參加。
但紀律性訓練營,無必要。
為何自己孩子的紀律是由別人教導訓練?
別人想教導他什麼,你控制不了。

Hillkymama  好多間高小,同中學都要去. 連小太空人訓練都要去.  發表於 17-3-16 13:02

https://www.facebook.com/notes/e ... -/10208895694922891

2jkidsfather 發表於 17-3-16 09:10
為何自己孩子的紀律是由別人教導訓 ...
但最大問題係呢D訓練營係校方「強迫」參加, 學生同家長無得say no。

2jkidsfather   Really?  發表於 17-3-16 11:49

2jkidsfather 發表於 17-3-16 09:10
為何自己孩子的紀律是由別人教導訓 ...
話唔參加被威脅退學...

Jane1983 發表於 17-3-16 10:16
話唔參加被威脅退學...

你信?

回覆 ppmmbb 的帖子

而家世界變咗,唔識的人講嘢真係唔敢信,所以我有話 - 如果記者無歪曲,學生無講大話……

回覆樓主:

睇了報導, 好恐怖喎! 好彩我個小朋友吾使去。

https://www.facebook.com/schools.secrets/posts/596081847219901

件事一年前,而家翻炒?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ppmmbb 發表於 17-3-16 10:25
你信?
因為係平時上堂時間, 話如果唔參加當曠課。所以三日曠課, 咪退學lol。不過, 我唔明點解家長唔做嘢, 老師迫你, 緊係即刻搵阿媽出頭啦。奇怪!

little_yolky 發表於 17-3-16 12:25
因為係平時上堂時間, 話如果唔參加當曠課。所以三日曠課, 咪退學lol。不過, 我唔明點解家長唔做嘢, 老師迫 ...
唔明d咩?好多人覺得學校叫到就要做,仲話幫學生,仆到去啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-3-16 12:25
因為係平時上堂時間, 話如果唔參加當曠課。所以三日曠課, 咪退學lol。不過, 我唔明點解家長唔做嘢, 老師迫 ...
通常都係點勸都唔肯去,上到中學記過又冇乜所謂,學校又唔想開個頭有人有特權唔去,陣間個個都用唔同理由唔去咪仲麻煩?於是嚇吓佢囉!你唔簽退學書我又唔信學校可以趕你走。
‹ 上一主題|下一主題