用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

35網 [複製鏈接]

留意
   3    0    0    0

會用埋叩門位及留班位做大抽獎,可能今年無得叩門。

即係點?全部35學校小班變大班?包括雙奉、葛、聖提、紅馬?

feifei_baby 發表於 17-2-7 12:58
即係點?全部35學校小班變大班?包括雙奉、葛、聖提、紅馬?

jkhn1234 發表於 17-2-7 12:44
留意

Thanks

se6b03 發表於 17-2-7 12:47
會用埋叩門位及留班位做大抽獎,可能今年無得叩門。
已扣除既留班位相信唔會用到. 不過全部話派位加到33人, 即係連叩門位都無埋.

咁只係得番留班位個4-5個位可以叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-7 13:39
已扣除既留班位相信唔會用到. 不過全部話派位加到33人, 即係連叩門位都無埋.

咁只係得番留班位個4-5個位可 ...

咁嘅意思今年同下年都是出生率高,真的除非有人放棄派位,去其他學校就讀,叩門位咪真的買少見少?

Felix223 發表於 17-2-7 14:49
咁嘅意思今年同下年都是出生率高,真的除非有人放棄派位,去其他學校就讀,叩門位咪真的買少見少?:surpri ...
其實全網加派至33人一班, 影響既有以下學校:

天神: 沒有影響 (3班小班, 共有3個留班位和每班2個既叩門位, 共9個叩門位?)
奉基: +32個位 (4班小班, 每班多收8人, 得番4個留班位可叩門?)
千禧: +32個位 (4班小班, 每班多收8人, 得番4個留班位可叩門?)
紅馬: +40個位 (5班小班, 每班多收8人, 得番5個留班位可叩門?)
黃宣: +15個位 (5班大班, 每班多收3人, 得番5個留班位可叩門?)
聖提: +32個位 (4班小班, 每班多收8人, 得番4個留班位可叩門?)
葛量洪: +32個位 (4班小班, 每班多收8人, 得番4個留班位可叩門?)

Felix223  Thanks a lot!!   發表於 17-2-7 15:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

前後加多183個位....咁其實係咪對本區人好左呢? 因為大抽獎增加左機會 (扣門反而無限地區)

garfielddog 發表於 17-2-7 15:29
回覆 hkpapa852 的帖子

前後加多183個位....咁其實係咪對本區人好左呢? 因為大抽獎增加左機會 (扣門反而無 ...
比個估計大家睇吓:

校網學校原有統一派位學額班級數目原本班級結構每班增加的學額估計增加的統一派位學額估計增加後的統一派位學額估計叩門位
35天神35300359
奉基464832784
奉基千禧384832704
紅馬515840915
黃宣625315775
聖提摩太504832824
葛量洪424832744

hkpapa852 發表於 17-2-7 16:57
比個估計大家睇吓:
如果咁, 我反而覺得有利本區35網人士, 都係一件好事.

Felix223 發表於 17-2-7 17:13
如果咁, 我反而覺得有利本區35網人士, 都係一件好事.

其實我唔明,政府唔係應該一早知適齡學童有幾多,咁自行時就應該加學額,去到而家先加?35網除黃宣全部小班,如果一開始加,就多啲人自行中呀!

唔通真係有咁多人無參加自行, 事後去EDB報地址再抽過獎?

feifei_baby 發表於 17-2-7 17:26
其實我唔明,政府唔係應該一早知適齡學童有幾多,咁自行時就應該加學額,去到而家先加?35網除黃宣全部小 ...
咁本區都未惠及到, 點解要照顧自行嗰批??

feifei_baby 發表於 17-2-7 17:26
其實我唔明,政府唔係應該一早知適齡學童有幾多,咁自行時就應該加學額,去到而家先加?35網除黃宣全部小 ...
你認為EDB從咩途徑可以係自行申請前就知道每區學生有幾多呢?

我唔認為天神小一叩門位會有九個,原因:

一)每年小一都會有同學留班,全級大約三至四個。

二)前年暑假開小一家長會,未有分班而有到場的家長夾埋都無九個。

hkpapa852  話咗係估計囉   發表於 17-2-7 17:55
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Felix223 發表於 17-2-7 17:40

自行沒有區域限制喎!

Felix223  咁我都登今年本區學童開心, 少百個免受跨區上學之苦.  發表於 17-2-7 18:09
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 17-2-7 17:44
你認為EDB從咩途徑可以係自行申請前就知道每區學生有幾多呢?

出生率、幼稚園呢啲provide唔到data?教育局唔知2016-17有幾多個k3學生?我唔熟政府運作、統計學...

Felix223 發表於 17-2-7 17:40

我以為小一派位嘅制度係自行的學額同大抽獎一半半,以奉千為例,一年級有4班100個位,自行用咗50個位,佔50%,如果變大班,即由100變132,自行50/132,即38%,同原先派位制度有所違背;另外,在自行派位中,有啲家長係鍾情小班的,所以揀奉千,為保111,15分都揀佢,而家小班變大班,間學校可能對於個小朋友已經唔再最理想,但已經1咗佢,係繼續111埋佢,定係揀第間011,放棄111優勢(如有)?如果早啲宣布,可能仲嚟得切搬屋。以上純粹聽完新聞胡思亂想...

奥脫福 發表於 17-2-7 17:53
我唔認為天神小一叩門位會有九個,原因:

一)每年小一都會有同學留班,全級大約三至四個。

2016/17 到8月2x 號都仲call緊waiting, 可能好後都仲有少量位。
‹ 上一主題|下一主題