用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明 ...
go

小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點   [複製鏈接]

考完試,但個Group D家長都唔肯分享下成績,唔明點解!
   2    0    0    0

你自已有無分享成績比人,展現誠意?

回覆 5tgb 的帖子

當然有la

考得好驚人誤會在炫耀,考得唔好又怕人比較,而討論成績的實質意義又不大。

家長群組,討論小朋友學校生活,上堂情況,交流心得,互相支援及支持....  好似比交流成績有意義一點。

lojo11    發表於 17-1-10 11:16

ak46 發表於 17-1-10 09:26
考完試,但個Group D家長都唔肯分享下成績,唔明點解!

我個家長群組通常只用來問有乜功課,點改正之類…
想分享成績要私底下同D相熟家長傾架…

回覆 ak46 的帖子

我地D GROUP 也冇人提成績, 大家只是用黎 gather D小朋友做Group project ,有同學病左/唔寫手冊問家課冊(也可以教小朋友學懂去慰問同學仔),問功課改正,小朋友聽唔清楚老師講MUG 時, 大家會經此群組問清楚,有時小朋友唔小心取了同學功課薄,又可以靠此GROUP話比對方知,唔係對方找到傻, 知道別人的分數只會做成自己孩子和別人孩子比較,增加大家的學習壓力,何必呢? 所以唔知好過知

jolowf    發表於 17-1-12 15:56

好正常……正如講錢伤感情-样~点解要“分享”分数?只有仔女自己相熟既自然会交換“情報”。

從來唔分享成績,只會問吓功課,過時過節互相祝賀吓,尤其今年預備升中,群組內從未有人提及過﹗

所以群組內成績+揀學校一向係禁忌﹗

所謂既"分享"其實係咪真係做到真心替人高興先?如果唔係,講分數真係無咩意義!
除左小一被迫入GROUP外,今年小二,我一個GROUP都無加入.因為我只送小朋友到學校問口,跟住即返工..從來唔同其他家長打交道!!

功課我都唔會問其他人,小朋友有寫家課冊就自然會做,寫漏就欠交算了.而且網上可以CHECK家課..

唔分享成績、分數係正常,想知就群吓同樣想知分數的同道家長,實有人大把料。

如果個group列晒分數,好易引發家長、同學之間比較,無乜好結果。

我唔明點解要分享成績?  知道其他人成績又如何?  我最關心反而是我女成績, 佢達到我要求我就好滿意。我都好少同朋友講我女分數, 除左我女滿分, 我就一定同我女同校同級的朋友講, 因為我唔想我朋友從其他家長口中得知我女成績, 所以我一定第一時間通知佢地。不過這個情況是好少機會發生的。

我久唔久去接放學,會見到一些好鍾意八吓小朋友測驗考試幾多分的家長。好麻煩,好似時時要公佈業績咁。

我地個group係約放假去邊度玩多...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 kwan_kwan3 的帖子

同意啊,我們group也是這樣啊。

再説,分享成績又如何?成績比你好,羡慕嫉妒恨?成績不如你好,竊竊自喜?完全沒有必要啊。

我們group唯一一次提到考試,只說時間不夠用,是否大家都有同樣感覺咋。

IloveJJ 發表於 17-1-10 12:22
有人鐘意分享,有人唔鐘意分享,無乜出奇,點解你會覺得「唔明想點」?
你諗住開group就是用來知大家成績嗎 ...
我哋老師直頭唔俾小朋友「分享」成績添。所以我唔會知道其他小朋友咩成績。
group入面, 日日都見到既, 都係分享手冊, 因為唔知點解日日都有小朋友抄漏。

bobbob  我仔有去8吓同組成績,小朋友之間通常唔介意sharing  發表於 17-1-10 12:47

Jane1983 發表於 17-1-10 11:16
唔分享成績、分數係正常,想知就群吓同樣想知分數的同道家長,實有人大把料。

如果個group列晒分數,好易 ...
正如, 响朋友group入面, 都唔會分享大家老公份人工有幾多一樣道理吧..................

little_yolky 發表於 17-1-10 12:38
正如, 响朋友group入面, 都唔會分享大家老公份人工有幾多一樣道理吧.................. ...
唔知有冇老公group內分享老婆體重...

little_yolky  一定無,因為男人死要面。  發表於 17-1-10 12:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bobbob  我仔有去8吓同組成績,小朋友之間通常唔介意sharing  發表於 2 分鐘前

因為老師話唔准, 我個細女「溫習」以外都係好孩子, 所以唔會問。

‹ 上一主題|下一主題