用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教沙田1B生如何決擇?
go

請教沙田1B生如何決擇? [複製鏈接]

女兒是1B生,打算自己選沙崇&培英。還是培英&林裘某?希望有經驗的過來人分享下🙏🏻
   4    0    0    0

自行

elbar  Just try it   發表於 17-1-3 13:39

christy_siu 發表於 17-1-3 01:07
女兒是1B生,打算自己選沙崇&培英。還是培英&林裘某?希望有經驗的過來人分享下🙏🏻
...

三所中學皆心儀喜歡嗎?三所英中皆適合孩子嗎?

我女兒都是1B生,原本都係想揀沙祟及培英,亞女不喜歡林裘某,最後都揀沙祟及沙循

過來人,級十零名,老師話都算1a生,小朋友唔鐘意區外1a-b校,亞媽唔鐘呂曾及沙崇,自行1培英,2林裘謀, 最後入林,校長話係自行巳入.  反而成績差些的其他班同學, 抽到培英. 自己後悔了兩個星期,點解要咁穩陣

hapigpig 發表於 17-1-3 13:38
過來人,級十零名,老師話都算1a生,小朋友唔鐘意區外1a-b校,亞媽唔鐘呂曾及沙崇,自行1培英,2林裘謀, 最後入林 ...
何需後悔, 林裘謀都相當好。

林都系好學校

hapigpig 發表於 17-1-3 13:38
過來人,級十零名,老師話都算1a生,小朋友唔鐘意區外1a-b校,亞媽唔鐘呂曾及沙崇,自行1培英,2林裘謀, 最後入林 ...

我而家處境同你一樣,自首選培英、次選林,但怕冇咗大抽培英機會;如果自行唔選二又好似好浪費機會咁 好苦惱!

angiehouse 發表於 17-1-3 16:15
林都系好學校

我都相信佢係好學校,但相比培英又好似冇咁多活動,唔想阿仔六年中學生活咁悶,只有學術

YmOra  林裻謀係讀書型嘅英中,不太著重活動呢!  發表於 17-1-4 10:31

回覆:little_yolky 的帖子

就係林都係好學校,所以只係後悔左兩星期咁多。果時唔開心只係做亜媽的當然想睇高一線,同埋唔憤氣成績差過自己的都抽入到。
之後想番,其實小朋友自己係最鐘意林的,因為林其中一項重點的課外活動,係佢的强項,相比培英的音樂劇,發揮的機會一定大D, 同時林又唔算谷,讀得相對地輕鬆。

培英這幾年都係收表王,好多區内外學校级十名内的,都會選來作自行1 or2, 因此大把b1a生比佢揀,所以如只屬b1b-c, 想入培英,博大抽獎先有機會

洋蔥頭媽咪  收表王只因音樂劇及名氣,讀書是否真係好好就要家長自行判斷  發表於 17-1-4 23:17

所以我都苦惱中,其實沙崇都係考慮之一,學校環境,學生都好開心甘,而且校長簡介會講得很生動,但我見入學校條長走廊如果每朝返學好甘

但又怕自行不入培英,同林裘某,如果唔入大抽獎又唔知有冇機會

christy_siu 發表於 17-1-4 00:01
所以我都苦惱中,其實沙崇都係考慮之一,學校環境,學生都好開心甘,而且校長簡介會講得很生動,但我見入學 ...

我個仔就係參觀後被條路嚇走

cherrie802 發表於 17-1-3 20:46
我都相信佢係好學校,但相比培英又好似冇咁多活動,唔想阿仔六年中學生活咁悶,只有學術
...

有去林簡介會, 都有好多活動WOR, 一般中學點會吾夠活,

之但系多活動又如何, 都無甘多時間,

只要找到一二樣喜歡又可能發揮所長就可以

cherrie802 發表於 17-1-3 20:43
我而家處境同你一樣,自首選培英、次選林,但怕冇咗大抽培英機會;如果自行唔選二又好似好浪費機會咁 :cry ...

揀間比"沙培"更高的就可以吧!就算唔覺意入咗都不會"後悔"嘛!

hapigpig 發表於 17-1-3 23:16
就係林都係好學校,所以只係後悔左兩星期咁多。果時唔開心只係做亜媽的當然想睇高一線,同埋唔憤氣成績差過 ...

無辦法,"林裘謀"多多少少都會收到一些成績"稍遜"的學生,其實對這類學生而言是一大喜訊可以更上一層樓,奈何有些學生沒把握入讀到的好機會發奮向上,造成由"日初至日尾"都位於下游位置,讀得非常吃力呢!

想問問,你所指的"重點課外活動"是指"音樂劇"嗎?我以為"林裘謀"只屬(讀書型)中學添?!

thx.thx.

hapigpig  是合唱團, 今年暑假會派隊去維也納比賽交流  發表於 17-1-4 13:54

cherrie802 發表於 17-1-4 04:23

你試下早上返學時段去探探路,你會發現"氣氛勁好",學生沿路有傾有講,眨下眼就回到學校.

YmOra 發表於 17-1-4 10:29
揀間比"沙培"更高的就可以吧!就算唔覺意入咗都不會"後悔"嘛!

多謝意見!我幾年前已心儀呢兩間,參觀完之後更加一定係,只不過我冇諗過活動方面會差咁多,所以就變咗想培多過林!同埋林好似冇提過STEM課程囉

YmOra 發表於 17-1-4 11:05
你試下早上返學時段去探探路,你會發現"氣氛勁好",學生沿路有傾有講,眨下眼就回到學校.

...

我都有咁諗,但阿仔勁say no謝謝你

cherrie802 發表於 17-1-4 04:23
條長走廊不可怕,怕的應是長樓梯,有時需和小學生、家長、賓妹爭路行先係重點
反而係長走廊係充滿趣味性。佢賣點是在鐵路上蓋,不用怕打風落雨日曬

cherrie802 發表於 17-1-4 12:14
多謝意見!我幾年前已心儀呢兩間,參觀完之後更加一定係,只不過我冇諗過活動方面會差咁多,所以就變咗想 ...

"STEM"課程計劃在"沙田區"進行中的有"鄭榮之","郭得勝"和"沙循",其中(沙循)資料如下.

2015-2016年度校務報告:
http://www.stmc.edu.hk/wp-content/uploads/2016/11/STMC-2015-16-Annual-School-Report.pdf

第2頁中間::
‧本學年教育局推動STEM(Science, Technology, Engineering and Mathematics)教育,本校數理科老師積極探索及參與有關之專業發展活動,期望在未來為同學提供更多學習活動,有效結合科學、科技與數學知識,發揮同學探究創新能力。同事曾到澳門培正中學及深圳出席STEM教學交流活動及高新科技考察團,其間參觀澳門培正中學樂高教育實驗室、深圳華為(Huawei)科技及大疆(DJI)創新科技,從中吸取了不少寶貴教學經驗,亦與本校同事分享交流。

第5頁下方::
‧本校獲教育局撥款推行「沙循創新資訊科技STEM活動計劃」增潤活動,在本學年及下學年舉辦mBot機械人編寫程式課程,期望在校園營造資訊科技氛圍,激發學生對資訊科技的興趣。學生除學習編寫程式外,還會出外參觀業界,在學習知識的同時,亦了解業界運作。

STEM個理念係幾好的.

‹ 上一主題|下一主題