用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1女,請指教
go

九龍城區B1女,請指教 [複製鏈接]

小女呈二後暫屬1b,老師建議我們自行報丘佐榮和銀禧,我自己不太喜歡銀,反而喜觀九真和丘佐榮,請問如果自行報呢兩間,機會大不大?小女學校不是大校,上年得兩班小六,大約50幾有,有13個派了去band1中學,包括旅港,華英,19個讀直資,這是上年的資料,希望各位朋友幫幫忙

elbar  Just try it   發表於 16-12-30 22:44
   4    0    0    0

vvmon 發表於 16-12-30 22:12
小女呈二後暫屬1b,老師建議我們自行報丘佐榮和銀禧,我自己不太喜歡銀,反而喜觀九真和丘佐榮,請問如果自 ...

很大

vvmon 發表於 16-12-30 22:12
小女呈二後暫屬1b,老師建議我們自行報丘佐榮和銀禧,我自己不太喜歡銀,反而喜觀九真和丘佐榮,請問如果自 ...

人數少的小學尤其需要掌握得準確所屬的Banding,若然確實是B1b成績,"九真","丘中","黃笏南","聖嘉","銀禧",自行機會都很大呢!而"旅港"機會五五波,好視乎今年是否有很多B1a學生申請呢?!因為今年"旅港"入U%又提升了呢!

旅港我唔會諗,老師講唔太合適我女
丘中比較遠,返學唔方便,九真交通最好,又係女校!不過九真好似係有聯系小學,中學留比外來生唔多,所以有d煩惱!
現在九真上到1c未?

回覆 YmOra 的帖子

今年女學校有70幾個小六生,女級11,老師講如果考頭13,入銀禧一定無問題,只係家長揀唔揀!

YmOra  九真和銀禧對你們來說,交通最方便呢!  發表於 16-12-31 09:57

我都想選銀禧,第一次band1b第二次band1c,唔知點算好,自行是否好難?

elbar  銀禧   發表於 16-12-31 08:43

vvmon 發表於 16-12-31 00:00
丘中比較遠,返學唔方便,九真交通最好,又係女校!不過九真好似係有聯 ...

好呀!你老師對學生都幾好喎!不會因為"旅港"入U%強而力推,反而會因應孩子個性作出發點,好老師也.

"九真"未可以穏座B1c,但以這一兩年入U%表現係好過現有部份的B1c英中,現在評為(B1c-B2a間靠近B1c向上進步中)的中學最為合當,所以,若然孩子屬B1c-B2a[邊緣人]最為[[適合]]選擇"九真"呢!以你囡囡有B1b成績,無論"自行或大抽獎"都非常大機會被""取錄""呢!不用擔心聯系小學問題,反而需要花時間克服面對自己和親友和老師和大眾對選"九真"的睇法的{心理壓力}.

預祝你為女兒找到一所合適的好中學.

其實我都鐘意九真,我日日返屋企都見到d學生好乖
多謝YmOra的意見

憫母  如果個已經有本事讀Band 1 ge 學校, 最好先揾Band 1 學校, 而家5駛咁早揾Band 2學校   發表於 17-1-3 08:28

vvmon 發表於 16-12-31 11:13
多謝YmOra的意見

吓!棄Band 1, 讀九真?我都唔會咁做la係咪?係都入銀禧la!!!

多謝YmOra的意見

同妳出哂力推銷九真果位人ge女都唔係楝九真啦!

vvmon 發表於 16-12-31 00:00
丘中比較遠,返學唔方便,九真交通最好,又係女校!不過九真好似係有聯 ...
唔駛咁擔心, 九真小係細校, 得兩班, 小班教學, 仲有幾個男仔, 所以留俾外來生既位都唔少, 況且, 自行佢哋都未必一定會揀好多九真小學生, 你女女有B1B成績, 只要面試唔太甩轆, 好大機會的。丘中相對係隔涉D, 都非常唔錯。

多謝YmOra的意見

以妳女兒小學過去兩年派位, 都有超過45%學生入B1中學, 基本上頭30名好穩陣會係B1, 唔需要太保守.

九真雖然係好學校, 但一轉全英中去考DSE成績即刻現形, 變番B2水平......

係九龍城, 唔要頂級B1中學, 又唔要B2, 其實只得番: 旅港, 銀禧, 丘佐榮, 聖家, 聖羅撒, 黃笏南呢幾間

papa71  聖羅撒中學似乎係沙田區喎  發表於 17-1-3 16:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果自己唔選九真,我家住深水埗區,自行2選銘賢,機會大嗎?

銀禧我真係唔太鐘意,我睇過近幾年銀禧成績,好似有下降跡象,我唔知有無理解錯

vvmon 發表於 17-1-3 16:08
銀禧我真係唔太鐘意,我睇過近幾年銀禧成績,好似有下降跡象,我唔知有無理解錯 ...
成績下跌個間係黃笏南(不過今年止跌回升), 銀禧近幾年無乜大變

其實如果住深水埗, 真係不如試吓銘賢, 同聖母玫瑰吧!

再唔係, 試吓德雅同黃棣珊, 都未需要試九真吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

papa71 聖羅撒中學似乎係沙田區喎

聖羅撒間直屬小學係九龍城, 所以九龍城區有得抽.

聖羅撒中學既直屬位, 其實係不少九龍城區B1女生, 甚至B2女生既救命位

papa71  呢點我知...純講學校地理位置啫...樓主好似幾concern交通嘛...要入沙田就唔同講法   發表於 17-1-3 17:08
echaichai  但随着升中人數未來逐漸增加,流番出來的直屬位會否買少見少  發表於 17-1-3 16:30

如果係邊緣人 ... 自行揀純女校聖家+ 九真係唔係機會大d , 競爭細 d ?

E.V.I 發表於 17-1-3 16:30

如果係邊緣人 ... 自行揀純女校聖家+ 九真係唔係機會大d , 競爭細 d ?
聖家有幾間直屬小學呀, 得好小位比出面, 一定要有技能先收!!!!

papa71  聖家係有兩間直屬,但唔聽聞自行親生女有好特別既優勢  發表於 17-1-3 17:09
E.V.I  唔該晒   發表於 17-1-3 16:51

再請教下,我見銀禧同丘佐榮係同一日面試,如果真係撞時間,係咪可以調?

E.V.I  丘佐榮算唔算 b1c ?  發表於 17-1-4 11:56

回覆:hkpapa852 的帖子

點解係救命位?

‹ 上一主題|下一主題