用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2.7歲語言能力
go

2.7歲語言能力 [複製鏈接]

我仔仔兩歲開始言語治療,由無單字到現在已識句子(唔咪句句都係三元素,都係兩組字多,識問少少問題,對答都有少少)學校學嘅嘢佢都識嘅,有幾首歌識唱成首。佢上過好多訓練同評估,無論點樣進步神速,總係話差咗半年。我都好疑惑,真心請教相近年紀小朋友媽咪,你哋小朋友嘅語言能力現在係點?我眼見細佢三四個月嘅同友仔女,言語同佢差不多
   0    0    0    0

我女就33個月可以講到句子, 有時會反問我, 我就比佢玩死...

ka302wing 發表於 16-12-15 16:44
我女就33個月可以講到句子, 有時會反問我, 我就比佢玩死...

多謝你嘅分享啊!

我仔快28個月,會講句子(乜都講,唔識舉例),不過你同我仲有時會mix up

其實遲半年無乜所謂呀,唔好放係心上

其實遲半年真係好小事, 男仔唔好同女仔比較, 好多女仔2歲未夠已講長句子。
但我眼見好多男仔, 本來唔講野, 到K1下學期已經講好多野, 講句子完全冇問題。

如果小朋友已經讀緊N班, 日日有機會返學講野, 其實會進步好快, 講到完整句子係遲早o既事, 唔使擔心。

但要留意, 呢段時間, 父母盡量同小朋友溝通以母語為主, 如果未識講句子前就同佢講多種語言, 小朋友會仲易覺得混亂。

Elenalan 發表於 16-12-16 11:42
其實遲半年真係好小事, 男仔唔好同女仔比較, 好多女仔2歲未夠已講長句子。
但我眼見好多男仔, 本來唔講野,  ...

多謝你嘅回覆啊!因為阿仔過咗兩歲先有單字,所以不容怠慢,喺私家做過評估唔咪自閉,政府嘅評估應該等多幾個月排到,所以希望能夠pass。完整句子其實佢講到,問問題越嚟越多,eg姐姐食緊咩啊?爸爸做緊咩?

Elenalan 發表於 16-12-16 11:42
但我眼見好多男仔, 本來唔講野,  ...

我哋其實只有廣東話一種語言,見佢講嘢慢,亦開學前從國際班轉主流班。不過估唔到pn有英文同普通話佢都學到。其他見佢已經叻咗好多,亦無咩奇怪嘢出現,社交算唔錯,但每次做啲語言評估,都係話未得。所以先好想問下
其他小朋友係點,3歲前嘅小朋友差異好大啊

peonybibi 發表於 16-12-16 17:37
多謝你嘅回覆啊!因為阿仔過咗兩歲先有單字,所以不容怠慢,喺私家做過評估唔咪自閉,政府嘅評估應該等多 ...

如果已經講到句子, 咁遲左果半年係指邊方面?

Elenalan 發表於 16-12-16 17:43
如果已經講到句子, 咁遲左果半年係指邊方面?

我唸係答問題時都係單字或兩組字居多,仲又理解啲差少少掛,我仔同學細佢少少,已識描述學校嘅事,講得出今日邊個無返學。不過聽其他同事講,佢哋小朋友兩歲幾都係未識講返發生過嘅事。

我小朋友2.8歲,一般2.6-3歲講四詞句,佢會講「媽媽同你玩車車呀」(用錯你我,其實想講「我」),「爸爸同媽媽都返咗嚟喇」,「食完飯就睇碟」「xx著咗媽媽拖鞋喎」(xx=自己個名)
慢半年其實唔算多,keep住訓練及自己花多啲時間同佢溝通會慢慢好啲!加油!

terrenandtania 發表於 16-12-16 19:05
我小朋友2.8歲,一般2.6-3歲講四詞句,佢會講「媽媽同你玩車車呀」(用錯你我,其實想講「我」),「爸爸同 ...

非常多謝你嘅回覆同鼓勵!

2.5 歲就咩都識講,句子結構完整,你我分清。兩歲五個月會自己作故仔,大人聽懂9成

努力,多點interaction , 多點伴讀,咩都形容下講下就好快有進步

2歲半女,已經成個故仔講出嚟,成件事report出嚟,教人step by step 做嘢,還會經常大人講嘢時搭訕。

個個小朋友有自己schedule ,仲有性格,識好多小朋友遲講,一講就bilibala又字正腔圓,可能佢學緊階段,唔輕易把唔肯定的講出嚟

貝珠 發表於 16-12-16 23:30
努力,多點interaction , 多點伴讀,咩都形容下講下就好快有進步

多謝曬!

soniacky 發表於 16-12-16 23:39
2歲半女,已經成個故仔講出嚟,成件事report出嚟,教人step by step 做嘢,還會經常大人講嘢時搭訕。

個個 ...

多謝曬!導師嘅意見都係話input快,output慢,佢性格真係好文靜

peonybibi 發表於 16-12-15 15:21
我仔仔兩歲開始言語治療,由無單字到現在已識句子(唔咪句句都係三元素,都係兩組字多,識問少少問題,對答 ...

其實你好叻,2歲就帶小朋友做評估做治療
好多媽媽都唔肯帶小朋友做評估,覺得小朋友大d就會識講,依家仲細。

配合左治癒 小朋友好快跟上進度,同正常小朋友無分別

2歲開始講句子

peonybibi 發表於 16-12-16 17:37
多謝你嘅回覆啊!因為阿仔過咗兩歲先有單字,所以不容怠慢,喺私家做過評估唔咪自閉,政府嘅評估應該等多 ...
兩歲幾講到呢啲句子OK呀, 唔覺得發展有遲過人, 其實都要睇小朋友本身既性格, 唔講野唔代表佢唔識, 可能係佢唔鍾意講野。

letterland 發表於 16-12-20 09:18
其實你好叻,2歲就帶小朋友做評估做治療
好多媽媽都唔肯帶小朋友做評估,覺得小朋友大d就會識講,依家仲細 ...

好多謝你嘅鼓勵!好彩2歲開始評估同埋訓練,宜家雖然仲要努力,但係肯定唔會唔識講嘢,我會繼續努力!
‹ 上一主題|下一主題