用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖米迦勒vs高主教, 邊間好??
go

聖米迦勒vs高主教, 邊間好?? [複製鏈接]

聖米迦勒vs高主教, 邊間好??小朋友比較慢熱..
   1    0    0    1

回覆:聖米迦勒vs高主教, 邊間好??

我會揀高主教

引用:聖米迦勒vs高主教,+邊間好??小朋友比較慢熱

原帖由 jennswong 於 16-07-19 發表

一間比錢一間唔駛比錢差好遠Worr。 仲有我感覺一般私校有時係家長在外面已經教識晒仔女,惡性循環, 老師未必细心照顧到成積較差學生,反而官校律校甚麼學校都有機會,相對學校呢方面資源更充足,有d甚至將成绩較差學生再分析出來教。所以看你小朋友是甚麼類型,家長又能付出幾多。

多謝意見,但仍然迷惘,扣除比錢因數,大家又會點揀

高主教大班教學、男多女少、功課唔少、灣仔升中校網;係咪你杯茶?

回覆:Lindytiger 的帖子

咁回歸最初,又點解會申請高主教,鐘意佢D咩?

回覆:jennswong 的帖子

高主成40人一班,而且高主中學都是得band1c。小朋友仲细未知學習上有什麼問題,可能到三四年級先知, 尼方面津校會支援好啲,私校只會被壓力你踢你走。

引用:高主成40人一班,而且高主中學都是得band1c

原帖由 topshop 於 16-07-19 發表
高主成40人一班,而且高主中學都是得band1c。小朋友仲细未知學習上有什麼問題,可能到三四年級先知, 尼方 ...
對呀,在校內争餐死得個b1c, 留在東區可能仲機會隨時博個b1A 返來潻,究竟高小d家長考入高中其實是開心定不開心?不過又咁有d家長喜歡私校總有個別原因,比如說佢小朋友可能比較乖或比較害羞,有d家長不放心小朋友在官校主讀驚比其他小朋友恰,即使大班教學反而不是重點,真係個人不同。另外,天主教教區近數年對高主教攪咁多動作,六年後夠竟有甚麼新氣象,家長對佢有甚麼期望?

高主教,band 1率應該比柴米/炮米高,讀得top可以自行揀兩間band 1A,邊緣人就直升。仲有,依家東區仲係有君子協定唔收同區叩門,你升高主教中學仲有機會扣吓東區其他中學。

引用:高主教,band+1率應該比柴米/炮米高,讀得t

原帖由 hha 於 16-07-19 發表
高主教,band 1率應該比柴米/炮米高,讀得top可以自行揀兩間band 1A,邊緣人就直升。仲有,依家東區仲係有 ...
同意!進可攻、退可守!

醒目開學勳章

回覆:聖米迦勒vs高主教, 邊間好

如果錢和地點不是考慮因素,而小朋友又谷得,我會揀高主教,始終有中學部會安心啲。只要keep 住頭50%應該很安全吧。
利申: 仔讀緊聖米升小二

多口講句,呢度成日好多家長問a同b點㨂,c/d/e又點揀,重點唔係點㨂咩學校,而係要知道自己細路既特質,長短處,優劣點,家庭財力資源時間宗教,而配對邊類學校。sen學生比你入db 又點,唔講客觀條件真係可以點分享

回覆:lucaspapa 的帖子

如果簡單d直接問邊間b1多, hkpapa升中post已詳盡解釋

引用:高主教,band+1率應該比柴米/炮米高,讀得t

原帖由 hha 於 16-07-19 發表
高主教,band 1率應該比柴米/炮米高,讀得top可以自行揀兩間band 1A,邊緣人就直升。仲有,依家東區仲係有 ...
請問咩君子協定? 唔明白。謝謝

SingMom  君子協議只係呢兩年沙士年出生率低的暫時措施,明年無架啦!  發表於 16-7-21 22:10

引用:我會選擇高主教,一來有中學backup,二來私

原帖由 Gerard 於 16-07-20 發表
我會選擇高主教,一來有中學backup,二來私校課程比較彈性,功課比地區學校相對少

...
(功課比地區學校相對少) 高主教功課較少? amazing, 我仲以為高主教更谷添

高主教好谷的

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-07-19+發表高主教

原帖由 wankapo 於 16-07-20 發表
請問咩君子協定? 唔明白。謝謝
爬吓升中版,簡單講,東區band 1 位太多所以各校協議唔爭區內學生,即係你派第三志願,想扣番第一二志願係冇乜可能。不過六年後人囗多d,協議有冇變動就唔知了。

引用:聖米迦勒vs高主教,+邊間好??小朋友比較慢熱

原帖由 jennswong 於 16-07-19 發表
請問小朋友是否讀開私立幼稚園?程度是否已經有小一下學期至小二程度?因為我朋友上年情況跟你完全一樣,揀高小、放棄柴米,仔仔入了高小後悔不已,因為高小英文、數學程度教高一級,朋友仔上學期高小三科主科只有中文僅僅合格,英文、數學唔合格。高小校長在校貼大字報,將所有學生成績貼出,以致成績差嘅學生非常失落。就算想轉校也不容易。如果自問貴子女成績已達標及自律性高,高小是一個非常好嘅選擇,否則揀津校反而可以合予學生一個適應期,就算成績有差異,也可以有機會追上。共勉之。

回覆 咪臣 的帖子

謝謝你的意見,炮米是否冇咁多功課?
‹ 上一主題|下一主題