用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南系一間非常好的幼稚園。
go

迦南系一間非常好的幼稚園。 [複製鏈接]

迦南小朋友非常有禮貌。如果入到,會非常唔錯,有冇人入到呀?入來傾下!
   0    0    0    3

回覆 wesi124 的帖子

太過份喇!好嬲呀!點可以咁詆毀黃校長同張老師,什至乎所有教職員架!我仔仔今年k2準備升k3張老師正正就係佢k1既班主任,張老師好有經驗好清楚佢教既小朋友既性格我仔仔由開始既火爆都轉變到會溫柔學識好多好多,我要求好高對仔仔成績好緊張,張老師不單止關心愛錫小朋友更會安慰鼓勵家長我記得佢講過仔仔仲好細咋唔好要求咁高慢慢黎慢慢教作為一個家長我覺得張老師比我呢個媽咪更有愛心更有耐性去教囉,試問呢位老師又點樣無愛心無耐性呢?好多時我地一講,張老師就已經明白清楚仲比到好好既建義我地呢d家長!正因為咁樣我仔仔進步好大,呢間學校既老師好有熱誠有愛心有經驗我好興幸我仔仔入左呢間學校!
校長行為有問題?邊度有問題?點唔公平呀?封信寫得唔好?點唔好呀?舉証啦唔該!
我就有證據喇!妳講既張老師佢女女今年升小一,一樣派唔到油塘基法,真係有唔公平跟據妳咁講校長咪即刻可以幫張老師女女訂個學位?唔通講關係張老師唔親近d?黃校長好好人架任何家長有困難佢都願意幫,我仔仔同學有言語障礙黃校長為左個小朋友好盡心盡力幫個小朋友搵合適既學校比好多專業意見個家長全部都為個小朋友著想唔想個小朋友錯過最佳治療既時間!
妳所謂既聽講真係好令人懷疑,如果純碎聽講我可以好大聲講話妳錯!如果妳係呢間學校k3某位家長我可以講妳梗係派唔到油基然後校長寫埋信妳都叩門唔成功而係到發顛!!😡
我9月都填表到我仔仔選學校我心儀唔係油基都唔係d咩高排名學校!我只想我仔仔讀得開心!我想我仔仔讀一間輕鬆既學校!
唔洗用我刷鞋拉關係呢d理由黎話我幫學校幫校長幫老師講說話!我睇唔過眼妳咁樣詆毀一班咁有愛心既教職員!據我了解我果班同學仔既家長有90%都唔打算報升油塘基法!

想左幾天,我實在不能不回應有關wesi,你這樣說基法幼稚園校長真的有點過份,你的字眼實在嚇人及誤道人。加上你是聽人講,等我用家講你知。利申,本人是用家,阿女由K1到K3也是在基法幼稚園。我同校長也沒有什麼交情,沒有做義工。但是我沒有覺得校長老師對我女兒不理會。反而我女在基法幼稚園讀得很開心。每天也喜歡上學,我本人感受到老師對小朋友有愛心,我也親眼見校長如何盡力幫助其他小朋友及有需要的家長。希望你不要再聽人講了。

回覆:觀塘 基法幼稚園的校長行為有問題!

每年都有人別有用心地在EK 抹黑學校, 校長, 老師, 甚至學生. 作為成年人應該細心思考獨立分析, 自己盡量拿第一手資料. 你唔識, 他日孩子又點會識去主動學習呢?!

前幾日無意中睇到,真系替基法幼稚園的黃校長和全體老難過,我也要開個帳戶來發表下,與其聽人說,不如俾我分享親身所見所聞啦﹗

你有冇見過下雨天時校長和老師撐著把庶,企系校園門口迎接小朋友開開心心返學未?有冇見過晨早校長拖住唔同的小朋友隻手仔傾偈未?你有冇因誤時錯過左校巴接孩子,而趕到學校見到張老師已經攞左餅乾俾孩子醫肚,這感人的一幕呀?我見過﹗當孩子病癒後,校長和老師都會主動問候,及作出適當安排未呀?當遇到小朋友有情緒問題時,校長和老師們都會悉心地引導和關愛著每一位小朋友,幫助他們解開疑難。因為我住幼稚園附近,經常見到老師們七八點先放工,咁遲放工系為左咩呢?點解黃校長和老師們咁盡心盡力,而得不到所謂聽人講的人的認同。人袛有用自己的心才能睇清楚事物,真正重要的野用眼晴睇唔到的!

感恩我的小朋友能在基法幼稚園呢個充滿愛的大家庭裡愉快成長!基法幼稚園的黃校長、老師及所有教職員們,堅持信念,繼續迎難而上,努力加油!!!

樓主前後最少出咗2個post去抹黑呢間基法幼稚園、校長同老師! 居心何在......好明顯樓主就係呢間學校K 3學生的家長啦! 因派唔到自己心儀的小學(油基) 而在此亂發文章啦!樓主話聽人講,但又咁繪聲繪色嘅?直情就係身置現場啦!香港係言論自由,但惡意中傷就冇品咗D囉!如果呢D係屬實,冇理由冇人和應樓主,冇人講囉! 危言聳聽!

第一個POST已經寫咗2次"聽人講"......

引用:每年都有人別有用心地在EK+抹黑學校,+校長,

原帖由 大埔之友 於 16-06-28 發表
每年都有人別有用心地在EK 抹黑學校, 校長, 老師, 甚至學生. 作為成年人應該細心思考獨立分析, 自己盡量拿 ...
睇完之後發覺唔同account ,但文筆及標點運用,細心睇其實係一樣

Wesi124, 又係你唔解話啦.! 自己睇下....有人癲左係起跑線http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3216500&extra=page%3D2

vpo0615  咁都俾你搵返舊POST, 堅呀!  發表於 16-6-29 18:10

很心痛有人惡意中傷一間充滿愛心的幼稚園,我的孩子已在基法三年了,我和孩子都覺得很開心,因為校長和老師都很和藹可親,當家長遇到難題時,校長和老師都很用心地幫助我們解決各種問題,她們真的付出很多很多,這是我見到及感受到的,真的十分感恩,不會聽人講。  
而你的言論用心何在,太過份了,不負責任,什麼聽人講……
我身邊的家長都很喜歡基法幼稚園,亦從未聽過你所謂的聽人講……
一間咁好的學校你都可以咁多不滿,身為一個家長,不懂感恩,只懂批評,不知足,不公正,不寬容,沒有口德,真可悲,希望你明白以身作則,學校也經常教導我們(身教),唔希望你的孩子和你一樣就要改過,相信被你惡意傷害的人一定會饒恕你,因為我們認識的 校長和老師都是有智慧的人有寬容的心。

老師為學生盡心盡力,真的不可能用一句說話就完全抹煞掉吧!不明白wesi124為什麼要抹黑這間幼稚園的老師!我只知到基法幼稚園中的老師,為學生勞心勞力,為他們創設豐富的環境、多姿多采的活動,設計符合他們年齡的課程。wesi124你的孩子放學後在家中看電視,或在公園玩的時間裡,老師仍在學校加班,為所有孩子的活動和課堂做準備,這難度是沒愛心、沒耐性、沒責任感的表現嗎?不可以用短短幾句說話,就抹煞別人的努力與付出。希望wesi124你可以好好反省一下你的言行,不要因為一時之氣而做出傷害別人的行動,影響他人情緒,貶低自己人格。

扮乜嘢聽人講,樓主好明顯係k3家長,係咪求校長寫推薦信叩門不成功而抹黑校長抹黑學校。我覺得樓主真係寫得好過份,所以一定要寫番啲嘢回應下。利申,我女兒都是這間學校讀,我不覺得有什麼不妥,可能針唔拮到肉唔知痛,好明白家長緊張囝囡心情,想囝囡入到間好學校都人之常情,但大家都知道叩門成功機率低,唔成功都不應找籍囗賴學校賴校長唔好。

其實這間幼稚園真係好好,坦白講小女入讀後有明顯改變,自理能力進步了,比較會分享,對人有禮,這間幼稚園時常安排一些體驗及參觀讓小朋友增進很多在課本不能教到的知識,而女兒返學每天亦好開心。

講番叩門,我認為校長寫推薦信,內容一定係每封都唔同,毎位小朋友都係獨一無二,我相信校長是根據小朋友的特質、個性及表現而寫,反而我覺得每封信不同是非常非常十分十分正常,況且校長絕對有權拒絕寫推薦信亦不是欠你的。推薦信的作用不是指值得推薦或須要推薦才寫嗎?我真係覺得好奇怪,點解會話「內容相差非常之大又話內容相差十萬八千里」,真係寫得咁差咁大分別嗎?請舉例說明,讓大家分享一下,我真的十分好奇想看看樓主這封信。

講到張xx老師無問題喎,我覺得老師有愛心又有耐性,而且在突發情況時能隨機應變。女兒在校在家做的手工全都有攞返屋企,老師見到女兒有小小問題時還叫我留意,所以我覺得老師好關注及愛護小朋友。

回覆:迦南系一間非常好的幼稚園。

標題改咗? 內文不符

呢個post咁多新account 好怪

路過。以前曾考到堅道迦南,不過放棄了,除此之外我不太認識呢間學校。
迦南粉絲有沒有諗過你們說得太多,會令局外人有膠post的感覺?

引用:路過。以前曾考到堅道迦南,不過放棄了,除

原帖由 宮二 於 16-07-08 發表
路過。以前曾考到堅道迦南,不過放棄了,除此之外我不太認識呢間學校。
迦南粉絲有沒有諗過你們說得太多, ...
呢個post原本係講另一間幼稚園,唔係講緊迦南,樓主突然改咗標題轉講迦南

引用:路過。以前曾考到堅道迦南,不過放棄了,除

原帖由 宮二 於 16-07-08 發表
迦南粉絲有沒有諗過你們說得太多, ...
佢原來係鬧緊另一間學校,依家改哂所有標題,內文。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 ccyin 的帖子

因為本身樓主唔係呢個標題的啊~我地真心因為之前間學校d老師好好,所以忍唔住要發聲,依家樓主比人鬧得多,咪轉標題lor

回覆 宮二 的帖子

我們不是迦南粉絲=.="是樓主改標題改內文了.....

引用:回覆+宮二+的帖子 我們不是迦南粉絲=.="是

原帖由 wai_0803 於 16-07-08 發表
回覆 宮二 的帖子

我們不是迦南粉絲=.="是樓主改標題改內文了.....
其實del左標題同內容咪得囉,宜家仲轉換話題引人繼續入黎,樓主其實咩事?

‹ 上一主題|下一主題