用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華vs荃灣海霸官立
go

九龍塘基華vs荃灣海霸官立 [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回覆:kvc711 的帖子

基華

回覆:Sassa 的帖子

但基華好似冇中學backup

醒目開學勳章 王國長老

kvc711 發表於 16-6-16 23:00
但基華好似冇中學backup
荃官中個 13 個畀海官小同荃官小一齊抽既聯系位我唔覺係 backup 囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:kvc711+發表於+16-6-16+23:00+但基華

原帖由 miriam 於 16-06-17 發表
荃官中個 13 個畀海官小同荃官小一齊抽既聯系位我唔覺係 backup 囉.
好多人唔明呢個道理架

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-06-17+發表荃官

原帖由 sissysze 於 16-06-17 發表
好多人唔明呢個道理架
即係聯繫起唔到作用? 因為我都考慮緊一間有聯繫中學的小學vs 無聯繫但個人比較喜歡的小學。

真心唔明, 請教請教。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-17+發表好

原帖由 MissMusic 於 16-06-17 發表
即係聯繫起唔到作用? 因為我都考慮緊一間有聯繫中學的小學vs 無聯繫但個人比較喜歡的小學。

真心唔明, 請 ...
了解下間 so call聯繫中學比到幾多個位間聯繫小學先啦…  SRL書院收85% 自己小學, 呢啲就讀得過。官校嗰啲 so call聯繫位,慳啲啦baby ....

引用:Quote:原帖由+MissMusic+於+16-06-17+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-17 發表
了解下間 so call聯繫中學比到幾多個位間聯繫小學先啦…  SRL書院收85% 自己小學, 呢啲就讀得過。官校嗰啲  ...
咁聖公會保良局果d情況都係慳d啦baby?

MissMusic 發表於 16-6-17 08:41
咁聖公會保良局果d情況都係慳d啦baby?
參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-17 08:48
參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420
THANKS! 你的資訊很有用啊!

雖然聯繫位唔算多, 但可唔可以講, 有好過無呢?

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 16-6-17 07:26
好多人唔明呢個道理架
成 90 人爭 13 個聯系位..........

除非聯系位去到 50 或佔中學 S.1 學額一半, 唔係既話真係睇唔到點解可以話係 backup.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MissMusic 發表於 16-6-17 09:05
THANKS! 你的資訊很有用啊!

雖然聯繫位唔算多, 但可唔可以講, 有好過無呢?
我朋友鍾情林護, 自行一, 甲乙一都係填晒林護, 因有聯系位 21 個, 叫做畀其他學生多一次機會抽.

回覆:九龍塘基華vs荃灣海霸官立

其實海官小好唔好?都無乜人講。升中派位又無列出實際幾人入到乜中學。

如果鍾情升中是官中, 此終海官小都是比其他多一點點機會 ! 
聯繫位少但抽時確實是有多一點點機會 !
唔講海官, 只是官小入官中每年人數都20左右 (海官沒有數據)
雖然唔肯定是抽定自行, 但機會一定比其他無聯繫的大一點點 !

唔知我有無埋解錯升中派位,高人來指點下呢 !

引用:如果鍾情升中是官中,+此終海官小都是比其他

當年地區二線津小,有一同學是B1生,佢入左荃官中,結果留班、警告信。

引用:+本帖最後由+subb+於+16-6-17+13:27+編輯+\

原帖由 subb 於 16-06-17 發表

如果鍾情升中是官中, 此終海官小都是比其他多一點點機會 ! 
自行林護 荃官除非級三內,否則機會較微,因為全港九新界小六生都可以報自行,好多各區讀名小的叻仔叻女去報,根據全港排名之後, 學校呢個階段盡收勁人。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+subb+於+16-06-17+發表本帖最

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 16-6-17 14:39
自行林護 荃官除非級三內,否則機會較微,因為全港九新界小六生都可以報自行,好多各區讀名小的叻仔叻女去 ...
仁立級 1x 自行都入唔到林護, 派左去另一間, 最後再叩入善德.

引用:Quote:gracelam+發表於+16-6-17+14:39+自行

‹ 上一主題|下一主題