用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始感覺到壓力
go

開始感覺到壓力 [複製鏈接]

阿仔等緊7月5日派位, 阿女現正考呈一,成績仲要不嬲係B3,點先可以升B2呀?
   1    0    0    0

回覆:missparent 的帖子

我仔都7月5日派位,我成曰諗住同幻想當日會點,好擔心,做事冇起勁

回覆:開始感覺到壓力

私人補習針對佢弱項或同校之前師兄師姊幫手補習

Anson媽媽 發表於 16-6-9 00:15
我仔都7月5日派位,我成曰諗住同幻想當日會點,好擔心,做事冇起勁

...
我好眼淺,會帶定大框太陽眼鏡,老公會泊定架車係附近等我!

引用:我仔都7月5日派位,我成曰諗住同幻想當日會

原帖由 Anson媽媽 於 16-06-09 發表

...
正常嘅,我好明白你的心情,舊年我都經歷過,雖然身邊的朋友同事個個都安慰叫我放鬆D啦,唔好咁緊張,阿囡一定會派得好好諸如此類的說話,但係一日未知道結果,都仲係處於惶恐不安的狀態,好難放鬆到。

Morning!女快d揾人補習!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

引用:阿仔等緊7月5日派位,+阿女現正考呈一,成績

原帖由 missparent 於 16-06-08 發表
阿仔等緊7月5日派位, 阿女現正考呈一,成績仲要不嬲係B3,點先可以升B2呀?
...
快點找私補,中,英數常4科中,最易有好成績是數學和常識,嘗試在這兩科著手,音樂,視藝也不要輕視,努力由B3去B2尾就可以選B2學校。

其實作為父母應該知道囡囡是否可能更好,如果可能再谷下,就揾私補谷下啦,呈分先來驚,點解唔早行一步?
我仔同學,小二知道數學科差,就已即找專補了,三年班成績有改善了。

了解問題, 對症下藥

醒目開學勳章 王國長老

missparent 發表於 16-6-8 23:19
...
私補針對弱項去教.

我囡數弱之餘仲要學校老師教得..............已升中家長叫我睇緊 d, 即時同補習社講唔再由得佢玩奧數, 全力跟返晒學校數, 跟左一段時間有進步, 事關係測考前加堂由專補老師再教過晒, 變左 "叮" 返醒我囡.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

簽名被屏蔽

引用:Quote:missparent+發表於+16-6-8+23:19+阿

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-6-10 11:29
你女响邊學奧數?即係佢數弱都有玩奧數嗎?
P.4 時我都 r 晒頭學校揀我囡去參加華夏盃, 佢完全未學過奧數, 搞到我即刻係補習社搵專補上左兩堂就去考.

玩左兩堂我囡話幾好玩咪繼續學囉, 直到 P.5 收到風教數個位老師唔係咁好時即轉為補學校數.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-6-10 11:29
你女响邊學奧數?即係佢數弱都有玩奧數嗎?

P.1 時有諗過畀佢玩奧數, 我哥係中學教師, 當年讀理科, 佢話唔使咁早學, 所以一直都無報到.

當時佢話最好 P.4 先學, 咁鬼唔好彩要參加華夏盃, 又咁岩我囡表哥以前有學有幾套書畀左我, 咪由佢學左大半年囉.

好老實, 學左我唔覺對學校數有幫助, 反而因為佢數弱搞到簡單複雜化左.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-10+11:29+你女

回覆:開始感覺到壓力

我由交表到e家都好忐忑不安,越黎越嚴重,平時鍾意煲韓劇,冇煲成個月有多,好驚派唔到第一志願會喊 希望順利啦

引用:我由交表到e家都好忐忑不安,越黎越嚴重,

原帖由 123smile 於 16-06-10 發表
我由交表到e家都好忐忑不安,越黎越嚴重,平時鍾意煲韓劇,冇煲成個月有多,好驚派唔到第一志願會喊:naught ...
咁你嘅第二志願都鐘意架?放鬆D,去玩下食下……

如經濟許可, 搵定間BAND2尾直資打底.

我仔都係等7月5日派位,希望派到第一志願,而我仔係考28/182而我幫仔仔揀band尾學校,而唔揀band頭中學,如果唔得就慘

做多D弱項 練習,仲要cut晒課外活動.將時間用來休息和做練習,我兩個仔我都係咁教,小4先發力做練習,由冇名次到考全級頭3O,平時都冇補習做練習一定得,而家大仔讀大學㳒,細仔學校派頭80人去英中,希望冇選擇錯
‹ 上一主題|下一主題