用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教填表甲、乙部問題, 請高人指教
go

想請教填表甲、乙部問題, 請高人指教 [複製鏈接]

我想請教填表問題

我知道甲部是不受學校網限制, 可揀三間, 而乙部就跟自己住址的校網揀30間, 我想請問e.g如果住14網

Case 1: 如果甲一揀11網, 甲二、三揀14網(自己網)得唔得架?? 跟住乙一、二係唔係填同甲二、三相同的學校會增加中的機會? 還是甲二、三留空不填呢??

Case 2: 如果唔揀跨網, 係咪甲一、二、三(全是14網)填的學校和乙一、二、三相同呢?? 還是唔好填甲二、三?? 因聽說甲部應只填一間, 我有些confused.

Case3: 同埋想問乙一和乙二、三係咪要揀唔同級數的學校?? 是否如果乙一揀一線學校, 乙二、三要揀二線學校?? 又有人話如果乙一唔中, 通常會跌左乙三、四, 咁應該點填好, 請指教, 謝謝。
   12    0    0    0

醒目開學勳章

如果你指大抽獎

甲部份係派先, 但係佢沾個比率係小好多, 正確%我唔係太記得大約10到

乙部份係一定要填你住址既地區網

有d人話甲填一間, 係因為學位太少, 你填甲1甲2都應該可以

因為冇乜可能會派到甲3, 如果派到甲3大多數冇人選既學校,

乙一乙二乙三, 就好睇你識唔識填, 有d人可以將佢填哂d一線學校

冇野你係可以照填, 但係一線學校, 乙一都派唔哂啦,

又點會派到落乙二呢??最後結果你可能會浪費乙二乙三, 導致派到1x志

kwokbobo 發表於 16-6-6 11:55
我想請教填表問題

我知道甲部是不受學校網限制, 可揀三間, 而乙部就跟自己住址的校網揀30間, 我想請問e.g ...
我唔係高人,我嘗試答下:

Case 1:
如果甲一揀11網, 甲二、三揀14網(自己網)得唔得架?? 跟住乙一、二係唔係填同甲二、三相同的學校會增加中的機會? 還是甲二、三留空不填呢??
答 : 理論上可以,實際就唔會「增加中的機會」。甲部位少,大校都係得幾個位,競爭對手嚟自全港九新界,一般有咁上下受追捧既學校唔會係甲二、甲三仲有位剩。

Case 2: 如果唔揀跨網, 係咪甲一、二、三(全是14網)填的學校和乙一、二、三相同呢?? 還是唔好填甲二、三?? 因聽說甲部應只填一間, 我有些confused.
答 : 同上。增加中的機會都只會係甲一。一般人建議唔填甲二、三係驚萬一真係中二、三,而二、三又唔係家長最心儀既學校,家長會後悔。

Case3: 同埋想問乙一和乙二、三係咪要揀唔同級數的學校?? 是否如果乙一揀一線學校, 乙二、三要揀二線學校?? 又有人話如果乙一唔中, 通常會跌左乙三、四, 咁應該點填好, 請指教, 謝謝。

答 : 一般人建議乙一家長最心儀既學校,乙二、三開始接受到又無咁受追捧既學校,呢個係策略上止蝕安排。如果乙一和乙全部揀熱門學校,呢啲熱門學校乙一已經派哂,到乙二打後就無機會,好容易一碌碌到好後,派到1X志願家長揀,總好過電腦幫你揀。

醒目開學勳章 王國長老

今年已有實際例子, 中左甲2, 根本無機會process乙部, 但學校唔係最心儀:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

nkf  轉左啦,甲2變左最心儀  發表於 16-6-6 14:00

Charlotte_mom 發表於 16-6-6 13:42
今年已有實際例子, 中左甲2, 根本無機會process乙部, 但學校唔係最心儀:
http://www.edu-kingdom.com/forum ...
謝謝Charlotte, 我就係睇到呢個例子, 所以就發貼問, 我一直以為甲2、3係要留空唔填的, 咁如果甲1揀誇區, 甲2和乙1揀同一間係咪會增加中的機會的呢???

不如你用心和時間先了解遊戲規則先啦,打少少底,若不,人地點講你都唔明㗎

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-6+13:42+

原帖由 kwokbobo 於 16-06-07 發表
謝謝Charlotte, 我就係睇到呢個例子, 所以就發貼問, 我一直以為甲2、3係要留空唔填的, 咁如果甲1揀誇區, 甲 ...
如果係hit嘅學校,甲二肯定已無位,你放嚟無乜用,不過for將來叩門誠意分囉

回覆:kwokbobo 的帖子

建議樓主爬文,早幾年有位師兄師姐用參加藝人歌迷會解釋左應該點填,好到肉。

醒目開學勳章

引用:建議樓主爬文,早幾年有位師兄師姐用參加藝

原帖由 summato 於 16-06-07 發表
建議樓主爬文,早幾年有位師兄師姐用參加藝人歌迷會解釋左應該點填,好到肉。

...
代轉發:

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二填余文樂,甲三填蕭正楠;乙部一、二、三也一樣。程序會先抽甲一,若唔中劉華,就會抽甲二,若你抽中余文樂,恭喜你,甲三、乙一、乙二、乙三都不會再抽了,你會得到余文樂。因此,如你很喜歡劉華,你應在甲一填劉德華,甲二和甲三留空,乙一再填劉德華,乙二填余文樂,乙三填蕭正楠,咁你就可以maximize抽中劉華的機會了。

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則:

第一,每個會有50%可供統一派位;

第二,當中5%是甲部(全世界可跨區抽),和45%是乙部(只供同區抽),所以乙部名額是甲部的9倍;

第三,抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;

第四,抽獎跟以上順序,一抽中就停,假如你甲2抽中,甲3至乙30都唔會再抽

第五,甲部雖可填任何區,但如別區冇明星你鍾意,也可填本區。

而家解釋範例:

我鍾意Tom Cruise>劉德華>福山雅治>松本潤>梁朝偉>余文樂>蕭正楠,我會填:

甲1(Tom Cruise)甲2(劉德華)甲3(留空)
乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠)﹒﹒﹒﹒乙29(麥長青)乙30(艾威)

問題1:我點解甲3留空?做乜唔填福山雅治?
答:因我愛劉德華>福山雅治,如我在甲3抽中福山雅治,咁我咪等於放棄乙1抽劉德華個45%Quota? 所以我情願甲3留空,都要抽劉華。

問題2:點解乙2唔填梁朝偉?而填余文樂?
答:因為梁朝偉與劉華是同level大熱,乙一必然45%全被抽光,乙二仲抽是呃自己,只會浪費機會,所以我填次一皮的余文樂

問題3:做乜要填滿乙部三十個?冇心水可否留空?
答:唔應該,因甲部留空,電腦會Skip,但乙部留空,電腦會亂抽,所要乙部要盡填,起碼填d唔討厭的,否則,可能會派阮兆祥俾你。

kwokbobo  thx alot  發表於 16-6-8 15:06

Tintin926 發表於 16-6-7 01:38
不如你用心和時間先了解遊戲規則先啦,打少少底,若不,人地點講你都唔明㗎 ...
其實我有睇, 就係有唔明, 所以先致問, 請問唔明我邊度問乜呢??其實第一個#2, 3, 我都明, 係basic的遊戲規則, 我只係想問一些填表的策略和技考

sissysze 發表於 16-6-7 07:43
如果係hit嘅學校,甲二肯定已無位,你放嚟無乜用,不過for將來叩門誠意分囉

...
甲2唔一定要填誇區的, 填自己網都可以的, 是嗎??咁如果填甲2=乙1, 會唔會增加中的機會?還是只是有利叩門, thx

回覆:想請教填表甲、乙部問題, 請高人指教

當14網間間都有家長選,而除乙一唔中就入寶校的情況下。甲一放11網唔中甲二填14是多餘的,因為14網甲一已經派曬。
只能用來叩門或者填寶校直入。

14網要一心一意才能加大機會率。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

kwokbobo 發表於 16-6-8 13:12
甲2唔一定要填誇區的, 填自己網都可以的, 是嗎??咁如果填甲2=乙1, 會唔會增加中的機會?還是只是有利叩門, t ...
其實我都一直想問呢囼問題

例如自己本身係95網
自行 : 舊生 (20分) 簡左14網A學校
如自行唔中﹐心水自己本區95網B學校

甲一 : 簡番自行跨區14網A學校 甲二 : 心水自己本區95網B學校 甲三 : 留空
乙一 : 心水自己本區95網B學校

OR

甲一 : 心水自己本區95網B學校
乙一: 心水自己本區95網B學校

大前提係我最想係 A 學校

咁應該點填呢?

請各位指教

emilytam826 發表於 16-6-8 14:32
其實我都一直想問呢囼問題

例如自己本身係95網
甲一 : 簡番自行跨區14網A學校 甲二 : 心水自己本區95網B學校 甲三 : 留空
心水A校就梗係用呢個方法啦.
只係有啲學校叩門要111,所以甲1乙1焗住揀佢.

summato 發表於 16-6-7 07:56

...
爬緊, 咁係咪search番藝人歌迷會d key word先找到?

summato 發表於 16-6-7 07:56

...
我原來有睇過你講的呢篇野, 因之前未剎到埋身, 所以睇完都忘了內容, thx for reminding me

jenniferK 發表於 16-6-8 13:31
當14網間間都有家長選,而除乙一唔中就入寶校的情況下。甲一放11網唔中甲二填14是多餘的,因為14網甲一已經 ...
非常謝謝你, 我因家事可能會搬, 可能要搬去16網, 但唔係因為大抽獎而搬, 但對16網又唔熟, 所以要不停爬文, thx。

引用:Quote:emilytam826+發表於+16-6-8+14:32+其

原帖由 HK-MAN 於 16-06-08 發表
...
要睇14網邊間,好多自行不是二十分必入。而派位卻是全部人都放甲一乙一。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:Quote:jenniferK+發表於+16-6-8+13:31+當14

原帖由 kwokbobo 於 16-06-08 發表
非常謝謝你, 我因家事可能會搬, 可能要搬去16網, 但唔係因為大抽獎而搬, 但對16網又唔熟, 所以要不停爬文,  ...
16網相對多選擇,進取型和保守型都有機會中。至少乙二有機會中的。

培理家長group
得閒入黎傾下

回覆:jenniferK 的帖子

請問16網有四小龍係進取型,次選可以選邊幾間?

‹ 上一主題|下一主題