用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蛇年小朋友是否幸福好多?
go

蛇年小朋友是否幸福好多? [複製鏈接]

無左双飛,
派位應該著數好多。
   6    0    0    0

回覆:蛇年小朋友是否幸福好多?

有影響,人少d,但不認為好幸福。其實唔係真是好多雙飛抽獎吧

我個囡蛇年...感覺上出名既幼稚園都易入左!

好簡單,上政府網睇睇出生率高唔高就知

幸福多了,我大果個2010年出世(9月小一),該年度出生率係接近九萬人;細果個2013年出生(9月K1),出生率才五萬多,競爭明顯無咁激烈。佢係非常普通的小朋友,考幾間幼稚園,最終全部取錄上午班(其中一間waiting 入),不過我們投考的都係地區私幼而矣。

如考名幼,自古以來都唔容易,但客觀上一定無前幾年咁困難👍🏻

咁馬年係咪仲好😂

還要考慮有龍尾B轉做超大B, 同蛇b爭, 人數應該不少。

SumYausumsum  呢個都係事實 ! 但相比幾年前, 真係少左競爭 !  發表於 16-6-3 16:15

引用:還要考慮有龍尾B轉做超大B,+同蛇b爭,+人數

原帖由 rognfan 於 16-06-03 發表
還要考慮有龍尾B轉做超大B, 同蛇b爭, 人數應該不少。
exactly, 我細仔考pn, k1便有深深體會,全部得waiting, 5月都算細b, 超多超大b

虎B真正苦,嬰兒潮加上未截雙非……我陀住6週已book唔到醫院,又碰著三鹿大頭奶粉事件,生左之後又要撲奶粉,之後又有日本輻射事件,仲要撲水……求學時pn、k1、p1都爭崩頭

SumYausumsum    發表於 16-6-3 16:16
little_yolky  辛苦你了。  發表於 16-6-3 15:19

2010虎年總出生人口88.5k其中本地及單非共55.9k; 2011兔年總出生人口95.4k, 本地及單非共59.7k; 2012 龍年總出生人口91k, 其中本地及單非共64.5k ; 2013開始截雙非,政府只公佈總出生人口:2013蛇年57k, 2014馬年62.3k ,2015 羊年59.9k 。有D家長認為冇乜雙非會考直私,如只計本地及單非小朋友,2012乃出生高峯,比2010多9千幾人,但大致趨勢係近幾年出生人口比5年前多,換言之如直私學位冇增加,只會愈來愈大競爭

引用:Quote:原帖由+rognfan+於+16-06-03+發表還

原帖由 beyondcontrol 於 16-06-03 發表
exactly, 我細仔考pn, k1便有深深體會,全部得waiting, 5月都算細b, 超多超大b

...
年尾出生轉做下年超大B其實年年都有,如只計數字,2013 年已經係近5年最少出生人口的一年。大細B的分別在考K1、p1可能有影響,但到升中、考大學、就業時,當年的總競爭人數對成功率影響更大。

引用:無左双飛,派位應該著數好多。

原帖由 bbqyou 於 16-06-03 發表
無左双飛,
派位應該著數好多。
我仔龍尾做蛇頭

claudialuk2011 發表於 16-6-3 16:43
我仔龍尾做蛇頭
我囝囝都一樣~

引用:2010虎年總出生人口88.5k其中本地及單非共5

phoebewong123 發表於 16-6-3 10:59
有影響,人少d,但不認為好幸福。其實唔係真是好多雙飛抽獎吧
你得閑過嚟北區同大埔睇睇。

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+16-06-03+發表2

原帖由 cyndiwong 於 16-06-03 發表
Agree! 蛇年港b 51587,虎年港b 47936,港b一定考香港學校,加埋龍尾b,難度不比虎b低。
馬年港b 56276,比 ...
政府2013年起只公佈總出生人口,數字包含了單非及極少量雙非,睇以前數據(2007-2012)單非每年大約都穩定在6k 左右,所以如只計本地人,2013年後公佈的數字要減6k(單非)才是fair comparison

回覆:cyndiwong 的帖子

又唔可以淨計港b, 就算唔係所有,都總有雙非來讀書,所以只能說競爭不會減半,但少d雙非一定好d.

個人感覺蛇年競爭少d, 因轉龍細b做大蛇b都算有不錯offer.

引用:2010虎年總出生人口88.5k其中本地及單非共5

原帖由 keep-calm 於 16-06-03 發表
2010虎年總出生人口88.5k其中本地及單非共55.9k; 2011兔年總出生人口95.4k, 本地及單非共59.7k; 2012 龍年 ...
Exactly! 我仔龍年九月中,本來都有諗轉做超大B, 真係競爭少好多,但佢晌一間唔淺既幼稚園都完全跟得上,又覺得讀多年好無謂,都唔知點好

其實呢幾年參加最後大抽獎都係28000-30000人左右(不計自行部分),所以不是太多雙非參加大抽獎

引用:虎B真正苦,嬰兒潮加上未截雙非……我陀住6

原帖由 jesswu 於 16-06-03 發表
虎B真正苦,嬰兒潮加上未截雙非……我陀住6週已book唔到醫院,又碰著三鹿大頭奶粉事件,生左之後又要撲奶粉 ...
我同你一樣呀,乜都爭餐死

‹ 上一主題|下一主題