用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs沙田培基
go

禮賢vs沙田培基 [複製鏈接]

好鍾意禮賢下午不上正規課堂的安排,有愛心,不過有細佬跟尾,培基又不用交學費,住沙田,大家可否給我一些意見?謝謝

4    0    0    0

回覆:禮賢vs沙田培基

培基

引用:培基 +

原帖由 siden 於 16-05-28 發表
培基
為什麼你這樣建議?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-28+發表培基

原帖由 iris_hky 於 16-05-29 發表
為什麼你這樣建議?
你自己都講哂原因:「有細佬跟尾,培基又不用交學費,住沙田」

仲有乜好諗?

引用:Quote:原帖由+iris_hky+於+16-05-29+發表為

原帖由 siden 於 16-05-29 發表
你自己都講哂原因:「有細佬跟尾,培基又不用交學費,住沙田」

仲有乜好諗?
正是, 就算冇細佬跟尾, 我都揀培基

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-29+發表你自

原帖由 lovebb2 於 16-05-29 發表
Agreed

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-29+發表你自

原帖由 lovebb2 於 16-05-29 發表
我都係咁話

引用:好鍾意禮賢下午不上正規課堂的安排,有愛心

原帖由 iris_hky 於 16-05-28 發表
好鍾意禮賢下午不上正規課堂的安排,有愛心,不過有細佬跟尾,培基又不用交學費,住沙田,大家可否給我一些 ...
可以分享下培基有幾好嗎?^^

我估禮賢的安排,學生是不是會較開心?

如果冇細佬跟尾,唔考慮學費的話,只計課程、成績、升中、活動、關顧等,哪間較佳?我1516!

引用:如果冇細佬跟尾,唔考慮學費的話,只計課程

原帖由 iris_hky 於 16-05-30 發表
如果冇細佬跟尾,唔考慮學費的話,只計課程、成績、升中、活動、關顧等,哪間較佳?我1516!

...
無細佬,唔諗錢,我會選禮賢,始終培基都係津校,比較傳統,我諗禮賢會活動化d

...
免費英小,中學校網佳,大把乙一滑鐵盧,每年2小孩慳八九萬,咁都仲要諗?比我會留錢到中學出國

培基

回覆:iris_hky 的帖子

我一定揀培基

禮賢收四萬幾一年,比升中又連好多地區名津小又冇咁好,中學校網又唔靚。看似應該揀培基吧?

其實禮賢俾到小朋友既,唔係大部份EK家長想要既。EK大部份家長只著重升中、學費、細佬妹⋯⋯而EK大部份家長都覺得自己仔女係好叻、谷得起、有能力喺學校成為上層。

不過,如果子女唔可以成為班中較好成績呢?點算?EK大部份家長係唔願意接受和面對又或唔理咁多㗎。我只知培基對成績跟唔上既同學唔太關顧。

仲有,小學階段性只係讀書讀書同成績?沒有其他?

親子關係?小朋友其他德育性格培育?
兩位小朋友讀津小每年係慳八九萬,,留黎外國升中一定係好事?你自己會到時過埋外國?定覺得小朋友一個人中學過外國就係好事?

一個人只看成績?升中?升大學?搵乜野工?只係錢?

我想講禮小課程唔係只著重成績、同時因為咁,大部份黎講喺屋企唔會因為功課而有較好親子關係,小朋友都有較多時間放空、玩、閱讀或培養其他喜好。

自己諗清楚吧

唯一我想講既係,禮賢上堂時間較早,而沙田校車覆蓋地方大,返放學上落校車時間較痛苦,呢點要考慮。

...
深水埗中學校網你ok嗎?

...
升中一定培基

Babyarsene 發表於 16-5-31 09:22
深水埗中學校網你ok嗎?
其實樓主住沙田, 將來都可以揀返沙田網

回覆:geminialing 的帖子

謝謝各位的回覆,我都覺禮賢發展會較全面,但看似培基也不太差,禮賢出名有愛心,但問朋友話培基老師似打份工,只做到一般津校要求。我女很愛老師,幼稚園老師說她很喜歡攬老師,回校第一時間都先找老師,很多時會送上小字條等,故我估女兒會較喜歡禮賢老師!真的不知怎樣選

‹ 上一主題|下一主題