用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教亞氏保加小朋友入讀普通幼稚園
go

請教亞氏保加小朋友入讀普通幼稚園 [複製鏈接]

2012龍仔12月細B, 亞氏保加,認知能力無問題,智力正常,言語發展較遲緩,鍾意講英文唔鍾意學中文(爸爸是外國人),好動坐唔定,其實已經讀緊一間國際學校K1, 但太貴好難負擔,亦想小朋友重讀K1做大仔,所以再考幼稚園,考幾間幼稚園都收,但媽媽坦白告知學校仔仔是亞氏寶寶(我代朋友發帖問的,我不是媽媽),校方便立即說唔收因為學校無資源。現在想請教有什麼幼稚園比較有愛心、會包容有學習障礙或發展遲緩的小朋友,希望知道的家長可分享一下。謝謝!
(小朋友住九龍,盡量希望不用過海返學,所以九龍新界好些)

1    0    0    0

引用:2012龍仔12月細B,+亞氏保加,認知能力無問

原帖由 crystalupala 於 16-05-09 發表
2012龍仔12月細B, 亞氏保加,認知能力無問題,智力正常,言語發展較遲緩,鍾意講英文唔鍾意學中文(爸爸是 ...
小朋友好可憐. 其實你朋友可以告已比offer 的學校, 違反殘疾歧視迫佢收返個小朋友. 不過, 相信你朋友唔想做到咁. 我不認識相關學校, 但在蘋果見到有講有"有教導特殊學童的普通幼稚園" 我覺得你可以試吓問社署.
http://www. hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140314/18655892

原帖由 crystalupala 於 16-05-09 發表
2012龍仔12月細B, 亞氏保加,認知能力無問題,智力正常,言語發展較遲緩,鍾意講英文唔鍾意學中文(爸爸是 ...
你試試在bk特殊教育度問下

引用:Quote:原帖由+crystalupala+於+16-05-09+發

原帖由 心急媽媽xxx 於 16-05-09 發表
你試試在bk特殊教育度問下
在那邊發帖了!謝謝你

引用:Quote:原帖由+crystalupala+於+16-05-09+發

原帖由 大埔之友 於 16-05-09 發表
小朋友好可憐. 其實你朋友可以告已比offer 的學校, 違反殘疾歧視迫佢收返個小朋友. 不過, 相信你朋友唔想做 ...
謝謝你!我也很痛心小朋友,所以幫忙上來問下

回覆 crystalupala 的帖子

首先排左見CAC評估未?輪侯I位/E位/S位,都無選擇,邊間肯收就讀邊間直接排到位就轉校。

adrio  加油,香港島有,也差不多一萬元学費,先找找看吧。  發表於 16-5-10 12:25

回覆:crystalupala 的帖子

如情況不是太差,可考慮啓思(正校),老師有愛心,包容學生!

你無排兼收位咩?

引用:如情況不是太差,可考慮啓思(正校),老師

原帖由 WaWa_fish 於 16-05-15 發表
小兒有聽障,帶著耳機面試n班,結果收到offer(當年龍b競爭好大,加上係8月b) , 雖然我們最後無讀,但收到offer就知呢間係好有愛既學校!

回覆:請教亞氏保加小朋友入讀普通幼稚園

可以續間有i位既幼稚園都問下

小孩的媽媽說有在排,最快要2017才會有位。多謝大家的意見,會轉達給孩子的媽媽

引用:Quote:原帖由+WaWa_fish+於+16-05-15+發表

原帖由 yannietimb 於 16-05-16 發表
小兒有聽障,帶著耳機面試n班,結果收到offer(當年龍b競爭好大,加上係8月b) , 雖然我們最後無讀,但 ...
真係好喎

醒目開學勳章 王國長老

I位學校都係全日制非牟利團體辦學。唔清楚小朋友情況,但如果小朋友抗拒中文,加上亞氏對抗行為較強,可能要考慮考慮。

行英文stream的話,如果我無攪錯應該係watchdog上ESF。不過學費我又唔知點計了

2012 baby, 即是3歲多,吟快confirm為亞氏保加??

回覆:crystalupala 的帖子

我朋友個仔仔又係一樣,佢都係揾返屋企付近村校,現在佢仔大個了,成績都唔差,起初有社工跟進,語言上現在都如正常人一樣,所以放心,要了解學校有冇可以接受這些學生先可以,不是每間有咁多資源。

回覆:yannietimb 的帖子

請問是否啟思小學附屬幼稚園?thx!

請問是否啟思小學附屬幼稚園?thx!

回覆:manchg 的帖子

是律倫街那一間,朋友兒子有此問題,老師沒有嫌棄小朋友,反而安慰家長!據聞啟思附屬也是愛心學校,也可一試!

我都覺得啟思好好, 我仔仔語言表達較慢, 老師們都好有耐性、愛心教導!

引用:Quote:原帖由+WaWa_fish+於+16-05-15+發表

原帖由 貓后 於 16-05-23 發表
我都覺得啟思好好, 我仔仔語言表達較慢, 老師們都好有耐性、愛心教導!

...

‹ 上一主題|下一主題