用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙部教育局游戲規則
go

乙部教育局游戲規則 [複製鏈接]

想請教:由B1生先選,B1生先随機编號小的選先。例B1生乙一A校,乙二B校,乙三C校,順延至30間中學,那B1生乙一沒位是到下一位,還是继續他的乙二,乙三,直到他30間選完,才到下一位同學?
   6    0    0    0

今年英中位多,是否B2生也只能博所有英中减去B1人數剩下的數額英中了?

引用:想請教:由B1生先選,B1生先随機编號小的選

原帖由 Meilinglin 於 16-04-25 發表
想請教:由B1生先選,B1生先随機编號小的選先。例B1生乙一A校,乙二B校,乙三C校,順延至30間中學,那B1生 ...
乙一冇位到下一位乙一直至最後一位乙一才到乙二

回覆 Meilinglin 的帖子

同一BANDING, 先處理所有學生乙一,(其實是先處理甲部,但原理相同)由細編號開始... 如果乙一輪空,會到下一個學生的乙一,處理完所有BAND 1的乙一選項,才開始乙二...如此類推.

所有BAND 1 學生30個選擇完成,才到BAND 2乙一.

引用:今年英中位多,是否B2生也只能博所有英中减

今年英中位多,是否B2生也只能博所有英中减去B1人數剩下的數額英中了?
是派完所有B1生才到B2開始派

謝謝大家回复!再想問沙田區英中學位有多少?今年B1生多少?哥可以看到數據?

Meilinglin 發表於 16-4-25 10:14
謝謝大家回复!再想問沙田區英中學位有多少?今年B1生多少?哥可以看到數據? ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3166079&fromuid=1149040

老師話亞仔三次呈分分開計:第一次是B1组別,第二,三次是B2组別,但三次呈分加埋計佢又係B1组別,所以判定為邊缘人。全校有兩位邊缘生,仔前一名另外個个邊缘生。我想問各位高手:教育局判组別是分開計係三次加埋再計?感謝回复

引用:老師話亞仔三次呈分分開計:第一次是B1组別

老師話亞仔三次呈分分開計:第一次是B1组別,第二,三次是B2组別,但三次呈分加埋計佢又係B1组別,所以判定 ...
睇返隻碟係三次加埋,不是單次計算再加的

metrochung 發表於 16-4-25 12:23
睇返隻碟係三次加埋,不是單次計算再加的
其實唔係咁簡單, 可以參考吓:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3250880&pid=42722385&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

哇,好好心機

那甲部會分band1abc嗎?
是按全港排名還是隨機號碼?

我終於明白點解學校係呢D排名唔多講, 因為實在太難去解釋, 以普通家長的智識, (包括我), 恐怕幾日都講唔完........

+3金熱血 貢獻勳章

引用:那甲部會分band1abc嗎?是按全港排名還是隨

原帖由 babybaby2010 於 16-04-25 發表
抽獎只分 band 1/2/3,從來都無再細分 a/b/c....

+3金熱血 貢獻勳章

引用:那甲部會分band1abc嗎?是按全港排名還是隨

原帖由 babybaby2010 於 16-04-25 發表
甲部會先睇全港 banding,再跟隨機號碼先後去派位。

請問如果係甲部填本區如被抽中的話係扣本區額, 還是他區額的?

hkpapa852  甲部有獨立學額  發表於 16-4-25 15:22

+3金熱血 貢獻勳章

引用:請問如果係甲部填本區如被抽中的話係扣本區

原帖由 yee8001 於 16-04-25 發表
請問如果係甲部填本區如被抽中的話係扣本區額, 還是他區額的?
有甲部的學額的。

yee8001 發表於 16-4-25 15:16

係扣甲部學額.

大多數學校學額被分成幾份,每份已有初定數量.

該中學學位總數=自行學位+留班位+甲部學位+乙部學位+他區位(大過或等於零)+直屬或聯系位(大過或等於零)

當中如有些部分有用唔晒嘅學位會流動到另一部分.

回覆 chesswin 的帖子

最怕唔係講唔明(所以淨係講結論,叫你跟住填),而係好多家長一知半解,又或者聽d唔聽d,
三姑講完又轉,六婆講完又轉另一樣,
之後仲要返學校嘈話三姑同六婆講一定係咁,
學校你靠害亂教人填表,
一意孤行完到派位出咗結果又返學校嘈話無提醒佢

又有一堆家長以為自己好醒,
上哂網揾資料,
其實個case跟本唔fit都照跟,
仲要返去教其他同校家長唔好信學校,
最後一齊攬炒

Gobby_lam  十分認同,最怕係D三姑六婆拎住十幾廿年前嗰套黎講,成個玩法一早已經轉晒   發表於 16-6-10 14:11
sell2japan    發表於 16-6-10 09:38

chan803 發表於 16-4-25 14:58
甲部會先睇全港 banding,再跟隨機號碼先後去派位。
意思係全港band1生用隨機號碼排而唔係全港排名去排, 對嗎?
‹ 上一主題|下一主題