用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係英國留學用嘅手機
go

係英國留學用嘅手機 [複製鏈接]

想問大家,如果想保留阿仔香港電話號碼(keep 住同學的聯絡),
係咪要帶2部手機過去用?
你們係點樣做?請指教

8    0    0    0
EIKO

引用:想問大家,如果想保留阿仔香港電話號碼(ke

原帖由 英子 於 16-03-11 發表
想問大家,如果想保留阿仔香港電話號碼(keep 住同學的聯絡),
你們係點樣做?請 ...
可用雙卡機

醒目開學勳章

回覆:係英國留學用嘅手機

我打算買SamsungA9, 雙咭可再加SD card

回覆:英子 的帖子

英國啲上網加電話費貴唔貴?

回覆:Kai12345678 的帖子

亞仔用3,£20一個月,無限上網,超市/便利店增值,電話就吾清楚😬

引用:我打算買SamsungA9,+雙咭可再加SD+card +

原帖由 3b 於 16-03-11 發表
我打算買SamsungA9, 雙咭可再加SD card
Samsung A9又幾抵!

EIKO

回覆 英子 的帖子

How much? Thanks

回覆:AK_Fans 的帖子

平時用IDD還是網絡電話比較便宜?

回覆:scso 的帖子

好像$34xx

EIKO

醒目開學勳章

英子 發表於 16-3-12 13:03
好像$34xx

我會等到暑假才買, 希望到時又跌幾佰.

回覆:係英國留學用嘅手機

我仔都係用3,unlimited 上網,返香港都上到網,£17/1 month.....留意返唔係度度都接收得好

我都係用3,但PAYG,每次£5增值用幾個月,仲有150MB 免費數據,如果有成日有WIFI用,可以考慮,而家打電話返香港就經WIFI用WECHAT,速度都OK,3的收費如下:

http://www.three.co.uk/Support/pay_as_you_go/Phone_tariffs

有没有知? 如果係英国JOIN PLAN連手機、会否較係香港買手機、只JOIN 英国PLAN 便宜? 謝謝。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

英國啲plan有時幾抵,試過join以下公司的plan,買過幾個電話,但要留意:

1. 佢會有credit check,要有英國地址;
2. 有啲有cash redemption,最平,不過每幾個月就要去claim,要唔怕麻煩;
3.  有啲手機會lock住某個網絡,返香港用或轉去另一個網絡可能要解鎖,有啲手機容易解鎖,ebay有解鎖code,有啲唔容易。

如果用量多,可能值,但我用量少,自從用左3就費事去攪。

http://www.mobiles.co.uk/contract-phones.html

skIII 發表於 16-3-13 18:36
英國啲plan有時幾抵,試過join以下公司的plan,買過幾個電話,但要留意:

1. 佢會有credit check,要有英 ...
我囡囡出發前買左呢張, 所以落機插卡就用得
http://home.btconnect.com/magiclam/

英子 發表於 16-3-11 18:18
你們係點樣做?請 ...

其實依家都無嘜人會用IDD和在外地留學的子女聯繫的了,多數會用通訊APPS例如 FACETIME/WHATSAPP/SKYPE/TANGO之類,所以用邊個號碼都冇嘜所謂。好似在英國,用3UK網絡,只需每月17英鎊便可以無限使用4G DATA,比香港還要便宜。仲有,你張3UK的卡,只要離開英國不超過2個月,返到香港及到其他17個國家(大部份在歐洲)仍可免費 DATA ROAMING,

引用:+本帖最後由+tangko+於+16-3-20+12:24+編輯

原帖由 tangko 於 16-03-20 發表
咁又好抵用喎!請問點出咭呢?係唔係去到英國先出?到埋點付月費呢?用香港 credit card得唔得?

jaspermame 發表於 16-3-20 14:09
咁又好抵用喎!請問點出咭呢?係唔係去到英國先出?到埋點付月費呢?用香港 credit card得唔得?

...

直接到當地任何一間3UK門市簽約(12個月約)出卡,但要有當地銀行卡作每月Direct Debit繳費,因17英鎊是用銀行卡做了Direct Debit所得折扣後所需繳付的月費。
如果到步後仍未開立當地銀行賬戶,可先買一張20英鎊的Pay As You Go即用卡用住先,內裏都是包含一個月內任用data/無限Local SMS/200分鐘通話。

如在英國留學的話,一個月後應該一般已辦理開立銀行戶口,在一個月期屆滿前再到任何一間3UK門市辦理即用卡轉合約卡便可,到時可以選擇留用即用卡的電話號碼或要求用新卡的號碼。不過英國銀行好似唔憂做咁,開戶口閒閒地隨時要預約3-4星期才可辦理。如果一個月後仍未開到戶口,也可網上或到3UK門市為那張即用卡增值多一個月,當然也是20英鎊。

選擇3uk這個plan最大的原因是它的"Feel as at Home"計畫,返到香港或去到大部分歐洲國家(好似有17-18個國家,上3uk網便可查到)也可免費使用data roaming或直接致電會英國也是包在那200免費分鐘內。

引用:+本帖最後由+tangko+於+16-3-21+12:22+編輯

原帖由 tangko 於 16-03-21 發表
謝謝! 好詳細,好有用的資料!

‹ 上一主題|下一主題