用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒小朋友讀兩間幼稚園的?
go

有沒小朋友讀兩間幼稚園的? [複製鏈接]

時間怎安排

1    0    0    0

回覆:有沒小朋友讀兩間幼稚園的?

引用:時間怎安排 +

回覆:LIJINGXIA 的帖子

時間都唔識安排就咪安排啦,呢度大多家長唔主張小朋友讀兩間的。

睇 username 似內地人

Crazy

回覆:JUNE408 的帖子

救救孩子!

當我未決定到轉唔轉校時,有一刻想過讀住兩間,真是只是一秒閃過的念頭。猶豫不決是父母,覺得讀呢樣好的是父母。我不想因為自己揸不定主意或自己感覺良好而作了一些不是從小朋友角度出發的決定。其實休息和自己玩耍,腦部都發展緊,不是浪費時間。不停咁搭車就真是浪費時間

SumYausumsum    發表於 16-2-2 12:14

識吾少人試過讀兩間,其實最緊要兩間學校夠近,食飯夠快,小朋友捱到眼瞓,頻頻撲撲不過完全吾覺得特別叻左,亦吾覺考小一有咩優勢。咁就浪費了人生可以最hea的幾年。

回覆:mirror_image 的帖子

好眼力

樓主,真心問,細細個咁辛苦為乜呢?你條問題問有沒有,呢個世界梗有d咁嘅家長,不過有人咁做係咪等於無問題呢?!

樓主想同時番KCBK 國際幼稚園加另一間local幼稚園。其實想學英文,另外找一些一個星期二三次的playgroup, 加看看英語卡通已學得不錯,何需番多間IS幼稚園。而且我見有些小朋友適應了國際學校比較自由的模式,反而去考直資/私校比人話坐吾定,最後都是繼續讀國際學校。

千期唔好!我個仔返緊pn, l月及2月都請了2個星期病假,有肺炎,食了三星期抗生素。,我才發現就近入學唔需要撘車,食足三餐,足夠睡眠好緊要。

幼稚園是培養興趣的地方,就算幼稚園讀書叻,到小學、中學係唔一定叻。好看小朋友讀書材料。

返2間幼稚園只會影響小朋友的休息時間、午膳時間。可能有些小朋友好enjoy, 但絶對要三思!

回覆:chowyikwan 的帖子

我去過學校家長會話:千祈唔好要小朋友讀兩間,佢地經驗係小朋友番學唔開心,冇精神,佢地搵家長了解,發現讀兩間,為小朋友好請家長只揀一讀,最後家長幫小朋友退學。

樓主响幼兒園嗰邊都開咗同一個POST........睇嚟樓主鍾意乜都要雙重.....

sisbro    發表於 16-2-3 02:00
SumYausumsum    發表於 16-2-2 12:17

點解要小朋友咁辛苦 ? 點解咩都要去爭呢?

引用:睇+username+似內地人 +

好多家長話:我小朋友好鐘意番兩間,佢吾鐘意午睡,佢吾番學都冇野做。
小朋友咁細,佢點識邊樣好,你問佢佢乜都話好。你叫佢日日食朱古力吾好食飯,佢梗話好,你見D恐怖份子訓練小朋友揸枝熗去開火,個小朋友一樣話好架。所以吾係話小朋友鐘意吾抗拒就係叫做好。
當然好多人怕蝕底,又拿不定主意最後決定番兩間。其實人生仲有好多野要做決定,作為家長不如學下做決定,好過自己選擇困難症走去搵小朋友較飛。

‹ 上一主題|下一主題