用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Chem同Bio比較,哪科易讀d?
go

Chem同Bio比較,哪科易讀d? [複製鏈接]

小兒今年中三,他將來想讀工程之類的學科,請問是phy+chem+econ好d還是phy+bio+econ好d,邊個選擇容易d,Thx.
   18    0    1    0

回覆:Chem同Bio比較,哪科易讀d?

路過 ,physical ,bio ,chem最好,econ大路容易找工也容易失業,考慮m1/m2 ,其實問小朋友喜/興趣什麽才考得好。。。

回覆 brother4 的帖子

他數理強,揀econ只想多條出路,M2也在考慮中

Chem容易讀d,建議PHY,Chem,Econ,m2

回覆 dobbybabie 的帖子

我囝都有同感,Thx

引用:小兒今年中三,他將來想讀工程之類的學科,

原帖由 ccj2008 於 15-10-28 發表
小兒今年中三,他將來想讀工程之類的學科,請問是phy+chem+econ好d還是phy+bio+econ好d,邊個選擇容易d, ...
唔關易唔易讀事,根本無理由唔修Chem。

ccj2008  請問點解  發表於 15-10-29 11:57

JustAParent 發表於 15-10-28 20:39
唔關易唔易讀事,根本無理由唔修Chem。
ccj2008  請問點解  發表於 2 小時前

你比較一下PHY+BIO和PHY+CHM可選的大學科目, 就明白為何我這樣說.  三大之中, 如果我無記錯(可能我真係記錯,你check check), 只有HKU Speech & Hearing Sciences係讀PHY+CHM入唔到。小朋友的志願好飄忽,高中選科時留多條路好。

ccj2008  明白, Thx  發表於 15-10-29 16:02

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-10-28+20:39+

原帖由 JustAParent 於 15-10-29 發表
你比較一下PHY+BIO和PHY+CHM可選的大學科目, 就明白為何我這樣說.  三大之中, 如果我無記錯(可能我真係記 ...
中大還有科Public Health 要有Bio 。其實一定要有Chem 的只是想讀醫或藥劑這兩科,小朋友心意幾飄忽都好,是否有心有力報讀這兩科的中三時已經大概知道,我自己覺得無需要為了「多條路」而強烈要孩子讀Chem ,特別是那些飄忽的孩子,我覺得可以隨他喜好丫。

那麼,除了出路的因素外,究竟chem同Bio比較,哪科易讀d?

醒目開學勳章

引用:那麼,除了出路的因素外,究竟chem同Bio比

原帖由 chun媽 於 15-10-31 發表
那麼,除了出路的因素外,究竟chem同Bio比較,哪科易讀d?
每個人都有強弱項,你覺得chem易讀,但有人覺得難讀,好似我女甘,覺得geog好難,但我仔就覺得易,最好看返你小朋友自己果科成績,但聽聞中三的chem好淺,好多人比佢呃左,一上中四深好多

我女就chem成績好過bio

是chem

fion6406 發表於 15-10-30 13:44
中大還有科Public Health 要有Bio 。其實一定要有Chem 的只是想讀醫或藥劑這兩科,小朋友心意幾飄忽都好, ...

原來仲有科CUHK Public Health, 多謝指點.

熱血勳章

回覆:ccj2008 的帖子

其實揀phy, chem, bio咪好,將來報乜科都可以,點解要揀Econ ?

引用:其實揀phy,+chem,+bio咪好,將來報乜科都可

原帖由 EASTCOAST 於 15-11-01 發表
其實揀phy, chem, bio咪好,將來報乜科都可以,點解要揀Econ ?
兩睇。打破全文全理混合選科是教育局在新高中學制倡議的。如果單純功利地看,技巧地混合選科確實可以減少背誦而不影響在本港升學的出路,間接地比讀全理科的有優勢。不過,我最近了解過,咁混合選科如果要銜接外國的高中課程就有點問題和麻煩。

或者看看 2015 DSE 拿5 或以上的比率, chem 是26.3 而bio 是18.8

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+15-10-31+發表那麼

原帖由 kls12 於 15-11-01 發表
或者看看 2015 DSE 拿5 或以上的比率, chem 是26.3 而bio 是18.8
多D 人成績好,可能是因為比例上多勁人讀(Chem 是報醫和藥劑必讀,最top 嘅學生必修),唔一定代表容易取高分/容易讀

引用:Quote:原帖由+kls12+於+15-11-01+發表或者

原帖由 fion6406 於 15-11-02 發表
多D 人成績好,可能是因為比例上多勁人讀(Chem 是報醫和藥劑必讀,最top 嘅學生必修),唔一定代表容易取 ...
純粹討論,若得到這结論,是報醫和藥劑的勁人只報chem而不報bio, 我相信這不是事實吧!

引用:Quote:原帖由+fion6406+於+15-11-02+發表多

原帖由 kls12 於 15-11-02 發表
純粹討論,若得到這结論,是報醫和藥劑的勁人只報chem而不報bio, 我相信這不是事實吧!

...
純粹討論,我只係想話用取5以上比率來得出結論邊科容易唔太可靠。(其實我覺得問「邊科容易讀」這個問題本身就有問題)

‹ 上一主題|下一主題