用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學好嗎?
go

體藝中學好嗎? [複製鏈接]

體藝的體育及藝術成績如何?
是否B1校?

王家爸爸  注重體育同藝術既B1校  發表於 15-9-19 21:05
senkawa  Band 1C  發表於 15-9-18 18:59
   4    0    0    0

回覆:Nevergiveup888 的帖子

B1尾尾尾至B2頭

little_yolky  特異功能的B2生。  發表於 15-11-23 16:51
little_yolky  因為近年學童少咗,無可避免哋會收極少量B2頭。  發表於 15-11-23 16:50
O~O  Band 2 連面試機會都無,除非有特異功能啦!  發表於 15-9-19 23:45
王家爸爸  收唔少B1中  發表於 15-9-19 21:07
王家爸爸  收唔少B1中  發表於 15-9-19 21:07

引用:B1尾尾尾至B2頭 +

原帖由 晴晴小B 於 15-09-19 發表
B1尾尾尾至B2頭
體藝係band 1c

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

Nevergiveup888 發表於 15-9-18 18:19
是否B1校?
B1C, 收生 B1A 同 B1C 都有, 亦有外藉學生.

O~O  外藉學生多數是交流生,來港一年,他們自己也有學生到外地交流,學校很好,會給予機會,只需申請停課一年即   發表於 15-9-19 23:47
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

其實我用中西區聖類斯中學同佢做比較,佢哋兩間舊年dse有3322既人數都係剛60%,體藝無公佈入政府資助學士學位人數,而聖類斯中學就有24%入u率,相信體藝亦差唔多。而兩成幾入U率真係好難講係b1c定b2a學校

Local university:33.83%(2013-14school report)

O~O    發表於 15-9-19 23:47

我認為是b1c-2a,但這所學校比較注重體育藝術,如果小朋友成績不太差,體育藝術出色,又想在這方面發展,可考慮體藝,不用過份介懷它的成績。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+15-9-19+18:32+編

原帖由 晴晴小B 於 15-09-19 發表

其實我用中西區聖類斯中學同佢做比較,佢哋兩間舊年dse有332 ...
over 30%

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:我認為是b1c-2a,但這所學校比較注重體育藝

原帖由 Snakesmall 於 15-09-19 發表
我認為是b1c-2a,但這所學校比較注重體育藝術,如果小朋友成績不太差,體育藝術出色,又想在這方面發展,可 ...
揀得體藝既家長都係希望係 PE / VA 繼續發展,我報之前無諗大學入學率係幾多。

今年 DSE 其中一位學生係朋友個大女,佢入左中大,另外我朋友講已知入中大同港大既有九位。

引用:Local+university:33.83%(2013-14school+re

原帖由 Snakesmall 於 15-09-19 發表
Local university:33.83%(2013-14school report)
local university 即係會連珠海樹仁這類課程都計埋。

O~O  間間都係咁報啦!  發表於 15-9-20 23:25

引用:Quote:原帖由+Snakesmall+於+15-09-19+發表

原帖由 miriam 於 15-09-19 發表
揀得體藝既家長都係希望係 PE / VA 繼續發展,我報之前無諗大學入學率係幾多。

今年 DSE 其中一位學生係朋 ...
其實選讀體藝既朋友不是將重點放在學術上,重點應該係體育同藝術

O~O  學術、體育、藝術是三者並行,學校門口件藝術品就是這意思,每年學生成績唔好,一樣要留級,唔會因為體/藝   發表於 15-9-19 23:52

學校每年都有簡介會,座位有限,得閑就上學校網頁睇吓,網上報名,名額好快就滿,入唔都場家長/學生都可以去開放日參觀,另外會有體/藝體驗日,名額就更小了。

我對學校高度評價,學校老師穩定,學生除學術好外,體育/藝術學生分別對該科目有另類深入知識,校舍有泳池及宿舍,無一津貼中學能比。
學生自信心高,自理能力強,老師與學生及家長關係良好,科目數量適中,更有精英班及補底課程,個別科目又分組上堂,....好處不能盡錄,最好參觀親身體驗。
但每年報名學生過千,學位只得百多,要學業成績好才有面試機會,之後更有體/藝測試,實難考入,如果想入就加油好了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:我對學校高度評價,學校老師穩定,學生除學

原帖由 O~O 於 15-09-20 發表
我對學校高度評價,學校老師穩定,學生除學術好外,體育/藝術學生分別對該科目有另類深入知識,校舍有泳池 ...
等到你用回覆回文喇~~~

今年中一新生有混血兒同外藉學生,兩位應該係土生土長,真係怕又畀人誤會學生染金毛。

O~O  等我? 唔明白?  發表於 15-9-20 23:14

醒目開學勳章 王國長老

係度分享返少少報讀體藝既事.

我同囡一心一意揀體藝, P.5 時我囡自己跟今年 S.2 既學姐去參觀開放日, 我完全無跟去, 等佢自己去睇去感受學校係點, 返到黎同佢傾時係超級鍾意, 所以我講到明必定要考到全級頭 20 名內 (絕對達標), 否則我唔會報, 專項比賽要繼續唔可以停, 總之體藝收 B1 學生, 亦都要有專項運動, 所以佢一定要更努力先得.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我囡有位學兄今年 S.2, 派位後註冊前佢媽咪打電話畀我, 話好大壓力, 身邊好多朋友不停咁講體藝唔好, 成績差, 學生曳, 叫佢快 d 去叩門.

我同佢傾時講左你好清楚報讀體藝既要求係點, 真係過五關斬六將, 學校收表千幾二千份, 但揀中可以做性向評估同面試既只有數百人, 最終只收 150 人, 即係對成績有一定要求, 仲要係專項上合格先得, 咁難得入到點解要放棄.

最重要係佢小朋友真係好鍾意體藝, 假如真係迫佢轉校, 到時 hea 讀時點算. 係! 決定權係你手, 但讀書既係佢, 前九年全部都由你揀, 之後既 6+4 (有幸入到大學先有 +4) 你阻唔到佢點讀, 玩 hea 時盞激死你.

朋友聽完我所講佢終於放心晒, 小朋友係 S.1 時仲拎到學界賽冠軍, 成績都 ok.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

另一位係我囡師弟, 佢媽咪想知體藝既野, 我係出去比賽時同佢傾.

目測佢仔依賴性強, 我講到明體藝要求學生自發性高, 因為係校隊或專項訓練完左後真係好攰, 一星期操三至四日, 假若有學界賽時更要特別加操, 如果小朋友要日日補習, 屋企人篤實先可以做功課溫書, 真係唔好報, 講到明我住荃灣咁近, 有學兄操完返到屋企都七點幾, 食完晚飯搞得黎都好晏, 如果唔可以自己去做功課溫書, 真係晚晚無 12 點都唔訓得, 住得遠仲死, 隨時無八點都見唔到人.

另外就係唔好為左買個保險而報, 體藝係優先取錄既學校, 只要體藝收左, 自行同大抽獎即刻無份, 真係要一心一意先好去報.

因為當日我囡要比賽都傾唔到咁多, 之後我係 whatsapp group 問邊位家長要體藝 15-16 報名表做參考, 佢即刻 whatsapp 我話要, 佢應該係想睇左資料再考慮清楚先決定報唔報.

體藝註冊日我同 PTA 義工傾左一陣, 義工講 15-16 有 3000 人報名, 我聽到時係嚇親, 體藝唔係咩名校都咁多人報名, 我自己估計 1500 人左右咋, 我囡有幸入到真係好彩.

係呢度你可以知道體藝揀學生真係揀得好仔細, 唔係有交表就見, 3000 人當揀 1/4 做性向測試同面試, 之後只收 150 人, 你就知競爭有幾大.

咁就打左千字文, 到底體藝好唔好真係講唔到你知, 開左學未夠一個月, 我睇到我囡為左平衡成績同運動, 佢自己寫埋紙仔係搭車返放學時溫習用, 功課我完全唔使理, 佢會係學校抽時間做晒, 有 d 係幾日後先交既佢都照做兼交埋, 所以我對體藝既教學好放心.

Nevergiveup888  好多謝你的分享!  發表於 15-9-21 09:34
O~O    發表於 15-9-20 23:13

醒目開學勳章 王國長老

O~O 發表於 15-9-20 23:14
等我? 唔明白?  
因為你慣性用點評回覆, 變左有野想回你時回唔到.

O~O   我之前有同你交流過???  發表於 15-9-22 02:54

Nevergiveup888 發表於 15-9-18 18:19
是否B1校?
體藝係係主張均衡發展, 入U率目前得確唔算高 (過去兩年入U率~64%, 入local degree~30%), 如果係著重學術, 著眼入U率既, 請不要考慮體藝.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

因為我囡囡還細(P.4),熱愛羽毛球,知道有幾位港隊出於體藝,但近年好似無咩成績,認識的隊友都上協恩女拔德望福建沒有人選體藝,但對體藝印象都好好,囡囡會親身去體藝認識了解多點。
是否優先取錄是比派位早D嗎?

hkpapa852 發表於 15-9-21 08:59
體藝係係主張均衡發展, 入U率目前得確唔算高 (過去兩年入U率~64%, 入local degree~30%), 如果係著重學術,  ...
同意.  有兩位朋友仔今年體藝畢業,  都係考20分以下.

Nevergiveup888 發表於 15-9-21 09:52
因為我囡囡還細(P.4),熱愛羽毛球,知道有幾位港隊出於體藝,但近年好似無咩成績,認識的隊友都上協恩女拔 ...

入協恩女拔德望福建, 如果"有幸"入到校隊, 學校一定會好落力幫妳"操", 因為要去比賽攞獎, 至於學術方面, 自求多福啦

如果入唔到校隊, 體育方面, 除咗PE堂就唔好諗咁多啦, 專心讀書啦!

王家爸爸    發表於 15-9-21 11:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題