用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問如直資收了小朋友
go

想問如直資收了小朋友 [複製鏈接]

如果直資收了小朋友,接受了offer,放棄了抽獎,另一間直資或私小又有offer,是否仍然可選擇之後的offer?

3    0    0    0

引用:如果直資收了小朋友,接受了offer,放棄了

原帖由 emilylaugg 於 15-09-16 發表
如果直資收了小朋友,接受了offer,放棄了抽獎,另一間直資或私小又有offer,是否仍然可選擇之後的offer?

...

大把人HOLD幾間.
教育署唔理的.
唯一是接受左直資學位, 就必須放棄政府學位.

回覆:想問如直資收了小朋友

唔該唔該,我一心直資私小,因為得15分!

引用:唔該唔該,我一心直資私小,因為得15分! +

原帖由 emilylaugg 於 15-09-16 發表
唔該唔該,我一心直資私小,因為得15分!
Sorry to say, 但都要考得到先,就算二線直私都唔係咁易!

引用:Quote:原帖由+emilylaugg+於+15-09-16+發表

原帖由 Babyarsene 於 15-09-16 發表
唔好意思樓主..騎劫下你個post..
我想問下...如果無直資收..甘照大抽獎...但之後好彩收到call waiting..甘註冊左官津校..仲可以轉返直資嗎!?
定係註冊左官津校就唔會再收到直資call wait 呢??
請指教..

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-09-16+發表

原帖由 soso3509 於 15-09-16 發表
我想問下...如果無直資收..甘照大抽獎...但之後好彩收到call waiting..甘 ...
可以,你想轉咩都得。只係直資津校同一時間只可hold一間。如果你等大抽獎結果時有直資offer (有啲好遲先有result e.g. Yw) or 有直資喺二月後但大抽獎六月公佈前call waiting call 你而你又註冊直資,咁你就會冇咗大抽獎資格。

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-09-16+發表

原帖由 soso3509 於 15-09-16 發表
我想問下...如果無直資收..甘照大抽獎...但之後好彩收到call waiting..甘 ...
直資call waiting according to their list not whether u register with public school or not

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-09-16+發表唔

原帖由 Babyarsene 於 15-09-16 發表
直資call waiting according to their list not whether u register with public school or not
多謝你講解呀 ..
我明白喇...

我都有野想問呀, 咁如果直資收咗, 無得參加大抽奬喇, 但之後到叩門階段, 我可唔可以試下去叩政府津貼學校架? 如果好彩又收咗, 最後揀番津貼學校而放棄直資又得唔得?

引用:我都有野想問呀,+咁如果直資收咗,+無得參加

原帖由 LittleBallBall 於 15-09-17 發表
我都有野想問呀, 咁如果直資收咗, 無得參加大抽奬喇, 但之後到叩門階段, 我可唔可以試下去叩政府津貼學校架 ...
可以,當然可以。我識人之前dbs收咗,冇,冇大抽獎,最後拎住啲portfolio and Dbs offer letter 叩Ls, 入咗宜家讀Ls

LittleBallBall    發表於 15-9-17 15:59

回覆 Babyarsene 的帖子

有直資小學OFFER唔可以參加大抽獎,但可以系大抽獎公佈之後去任何一間津貼/官立小學叩門??,,有私校OFFER依然可以參加大抽獎,又可以去叩任何一間津貼/官立小學?

引用:我都有野想問呀,+咁如果直資收咗,+無得參加

原帖由 LittleBallBall 於 15-09-17 發表
我都有野想問呀, 咁如果直資收咗, 無得參加大抽奬喇, 但之後到叩門階段, 我可唔可以試下去叩政府津貼學校架 ...
可以。因為我都係呢個case。

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 有直資小學OFFER

原帖由 小兔子乖乖 於 15-09-18 發表
回覆 Babyarsene 的帖子

有直資小學OFFER唔可以參加大抽獎,但可以系大抽獎公佈之後去任何一間津貼/官立小 ...
Yes

回覆:想問如直資收了小朋友

醒目開學勳章 王國長老

引用:請教一下点分直資,津小,私小? +

原帖由 Vincywsc 於 15-10-07 發表
請教一下点分直資,津小,私小?
上網睇小學概覽

回覆:Charlotte_mom 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

每間學校都係獨特, 津校A同津校B都有分別, 正如直資C同直資D都唔一樣, 了解多D再選擇, 每個家長選校有自己要求呢

如考到心儀直資學校註冊咗,早過自行出結果,係咪都唔會影響自行收生派位?
‹ 上一主題|下一主題