用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門後被收的孩子
go

叩門後被收的孩子 [複製鏈接]

個人覺得孩子能進入 second in 已經是有精英級數, 能否最後被收都是歸究家長的表現!如果把叩門試題交給小一自行分配的學生, 唔知有多少個%的孩子被退回呢?
這也可代表叩門進入學校的孩子已被校方定為精英班份子!
大家認同嗎?
   8    0    0    0

回覆:叩門後被收的孩子

但要知道每間學校的second in既準則不一 自行分配亦會有精英存在 無得話點樣比黎比去既

認識一個雙非媽咪 大抽奬入到第一志願 個仔系來港讀左半年K3下學期 根本連A至z都吾識 唉

認同,精英應該讀直資,不要浪費

呢個時間,只有叩門位係學校有得揀,佢地當然會揀d叻嘅學生,即樓主所指嘅精英

無話邊D係精英,小一學生中有大抽獎入的,有面試入的,亦有最後階段叩門入的,小朋友從唔同渠道而來,很難作準那些是精英。其實學習道路漫漫長,小一只是初階,無須太早定奪小朋友的能力。

引用:認識一個雙非媽咪+大抽奬入到第一志願+個仔

原帖由 Lilytseung 於 15-06-20 發表
認識一個雙非媽咪 大抽奬入到第一志願 個仔系來港讀左半年K3下學期 根本連A至z都吾識 唉

...
唔係雙非都會,我有個街坊,小朋友讀學卷幼稚園,都唔係大問題,問題係個媽媽明知自己個小朋友好懶散,K3時A至Z識但唔能夠順序背哂,唔肯寫字。但死霸爛覇要報地區名小。又俾佢乙一入倒。
結果由開學到宜家就升小二。已經唔係去補習社,係專科補習,但默,測,考主科全肥佬。

tuliplee_hk  犀利,禍兮福所依  發表於 16-3-15 11:33

我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校幾千人報收百幾就真係精英!他們是讀得玩得又talk得!

引用:我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校

原帖由 maomaochoi 於 15-06-20 發表
我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校幾千人報收百幾就真係精英!他們是讀得玩得又talk得!

...
Agree

引用:無話邊D係精英,小一學生中有大抽獎入的,

原帖由 Gordonpin 於 15-06-20 發表
無話邊D係精英,小一學生中有大抽獎入的,有面試入的,亦有最後階段叩門入的,小朋友從唔同渠道而來,很難 ...
同意

回覆 Lilytseung 的帖子

oh! 中邊區?

回覆 balj 的帖子

如果係咁,咪所以私/直小學比津小強......又好似唔係....同意無須太早定奪小朋友的能力
去到中學先見真章!

引用:Quote:原帖由+Lilytseung+於+15-06-20+發表

原帖由 11B 於 15-06-20 發表
唔係雙非都會,我有個街坊,小朋友讀學卷幼稚園,都唔係大問題,問題係個媽媽明知自己個小朋友好懶散,K3時A至Z ...
入到未必好,小心勸退學

引用:認同,精英應該讀直資,不要浪費 +

原帖由 jimmyveron 於 15-06-20 發表
認同,精英應該讀直資,不要浪費
非常贊同

引用:Quote:原帖由+11B+於+15-06-20+發表唔係雙

原帖由 nobletree 於 15-06-20 發表
入到未必好,小心勸退學
我都覺得係福禍未定。

如果係津校官校,所有都會重新開始學過,只要有心,可以追上.
話說,一年班時,我仔仔有個同學仔, 又係幼稚園在大陸讀, 大抽獎入到地區一線校.

上學期, 英文只有十幾分, 班主任每日都讓他讀課文俾她聽, 媽媽又送他去英文專補, 小一下學期已在合格之上.

所以 ,只係小學而已, 很基礎, 不用太早定奪其能力

引用:回覆+Lilytseung+的帖子 oh!+中邊區?

原帖由 Dada3802 於 15-06-20 發表

oh! 中邊區?

唔使神化直資....不少父母報10間直資以上....計番都係10..8個揀至少1個
論機會率都係差不多...5-6歲人仔咁早可以判定將來成就?...咁簡單就好了!!!

引用:無話邊D係精英,小一學生中有大抽獎入的,

原帖由 Gordonpin 於 15-06-20 發表
無話邊D係精英,小一學生中有大抽獎入的,有面試入的,亦有最後階段叩門入的,小朋友從唔同渠道而來,很難 ...
絕對讚成

‹ 上一主題|下一主題