用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好動探索型bb選校篇
go

好動探索型bb選校篇 [複製鏈接]

真心請教!bb較為好動,喜歡自己探索,應該選邊類型k1呢?
係咪大多數較受歡迎嘅幼稚園,或傳統直資,龍校都係喜歡坐定定嘅小孩?
有無類似用家推介?
大家分享下。。。
   4    0    0    0

回覆:Tbb2013 的帖子

我覺得好動bb讀k1都3歲,係時候教佢要守課室規則,要聽老師指示,反而pn得兩歲太細,就千其唔好將好動bb放0係好嚴的學校,會有負面影響

回覆 gg33 的帖子

十分讚同,我仔之前好動,放到一個還不是算非常嚴的PN,成日被老師投訴,被老師嫌棄,甚至乎叫我去檢查是否關注力有問題,搞到我自己都好難過,但係其實2歲多男仔多數系好動噶,但係老師多數都鍾意坐定定噶。

ferrymama  agree  發表於 15-5-27 17:25

係囉,最怕被投訴,排斥,影響佢地學習信心。
間間學校報告都話自己係活動教學,重探索。。。但實際係咪咁㗎?!所以都唔知點選擇

引用:回覆+gg33+的帖子 十分讚同,我仔之前好動

原帖由 babykellie 於 15-05-27 發表
回覆 gg33 的帖子

十分讚同,我仔之前好動,放到一個還不是算非常嚴的PN,成日被老師投訴,被老師嫌棄,甚 ...
正常架,不過我認同大部學校同老師都鐘意d坐得定的小朋友,又係嘅,師生比例1:8,有d 1:10,坐得定易take care好多,坐唔得要特別睇實d,又驚小朋友唔小心整親

回覆 gg33 的帖子

十分讚同,我仔之前好動,放到一個還不是算非常嚴的PN,成日被老師投訴,被老師嫌棄,甚 ...
bb會 唔開心,父母又煩惱,連我家長輩日日接放學都比老師投訴責備,都覺得好難受,幸好bb轉校後開心番,找間合適的真係好重要

回覆 gg33 的帖子

我都有同樣經驗,女係中B,是班中最細果幾個,學校又嚴!初初開學個老師成日向我投訴(啲嘴臉仲要好衰果隻),完全唔係想同我一起解決問題!我讀咗一個學期決定離開,唔想影響小朋友怕佢之後抗拒返學!

回覆:好動探索型bb選校篇

其實你們有冇一秒反省下,小朋友是否曳呢?好動愛探索是否美其名而已?

Lovelebron 發表於 15-5-29 07:47
其實你們有冇一秒反省下,小朋友是否曳呢?好動愛探索是否美其名而已?

...
不好的行為當然要糾正,但我相信小朋友性格有部份是天生的。有D父母“好彩”,生了個易教的;有D父母生了個個性強的,不易擺佈,即是一般所謂難教的。樓主所言,相信是問是否順著本性。

gg33  exactly  發表於 15-5-29 14:33

Lovelebron 發表於 15-5-29 07:47

...
我有諗過,叫佢去東就去東,去西就去西,叫佢坐就坐,企就企,美其名係話好乖好聽話,好多時係家長覺得方便易湊

gg33  well said  發表於 15-5-29 14:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我唸外向,探索同是曳,大家都應該識分辨。

我唸外向,探索定係曳。。。

引用:其實你們有冇一秒反省下,小朋友是否曳呢?

原帖由 Lovelebron 於 15-05-29 發表

...

相對而言,太文靜或坐定定的小朋友我會擔心佢太鈍定係太呆? 小朋友性格是天生,兩歲咁細個愛探索坐唔定好正常,家長有冇需要檢討什麼?到大個d 讀k1,識講道理,家長需要就他的行為作出適當指引及管教,就算係曳都可以引導佢0係合理範圍地曳,唔好咁過份。本人最討厭一些有天生乖孩子的家長歧視活躍好動小孩,小朋友性格是天生,生左個乖孩子唔代表家長叻d。

引用:其實你們有冇一秒反省下,小朋友是否曳呢?

原帖由 Lovelebron 於 15-05-29 發表

...
走來走出未必曳。

坐定定但冇反應,魂遊太虛,都唔叫乖。

gg33 發表於 15-5-29 14:14
相對而言,太文靜或坐定定的小朋友我會擔心佢太鈍定係太呆? 小朋友性格是天生,兩歲咁細個愛探索坐唔定好 ...

"本人最討厭一些有天生乖孩子的家長歧視活躍好動小孩,小朋友性格是天生,生左個乖孩子唔代表家長叻d。" <----好認同呢句說話

引用:Quote:gg33+發表於+15-5-29+14:14+相對而言

原帖由 Hema1130 於 15-06-03 發表
"本人最討厭一些有天生乖孩子的家長歧視活躍好動小孩,小朋友性格是天生,生左個乖孩子唔代表家長叻d。"  ...
我個囡一樣,不停講野,周圍走探索新事物,2歲多的小朋友情緒未識控制,d人又會話"你個囡都幾係野",係咪代表曳?!有時候都唔知點回應,心諗唔出聲嗰d小朋友即=乖?!

引用:Quote:原帖由+Hema1130+於+15-06-03+發表"

原帖由 Auction 於 15-06-03 發表
我個囡一樣,不停講野,周圍走探索新事物,2歲多的小朋友情緒未識控制,d人又會話"你個囡都幾係野",係咪 ...
我真心覺得小朋友如果在父母許可的範圍內活重力,探索(搞搞震),而當你叫停畤,佢會停一停望下你,用眼神詢問你有冇事找佢,對2歲來說……叫乖了。

如叫極都唔睬你……曳。對策是把他"的"起移到第二個地方後,要佢望住你雙眼留心時,才說教。鬼佬興呢種timeout.  

如父母或公公婆婆,爺爺嫲嫲,在佢free play 時不停鬼食泥咁賞试约束佢地,小朋友好快就會當你把聲係background noise, 对你零反應。

引用:Quote:原帖由+Lovelebron+於+15-05-29+發表

原帖由 picture 於 15-06-01 發表
走來走出未必曳。

坐定定但冇反應,魂遊太虛,都唔叫乖。
Agree...以我囝為例,好動外向,絕對唔係文靜定當型,但我從沒質疑過佢係曳,反而我會欣賞佢有正常兩歲小朋友嘅反應!佢唔算特別叻,但好奇心好重,尚算聽從指令,我已滿足,相反如果佢完全坐定定我仲擔心。N班interviews,佢好好彩考得好,我好肯定唔係因為佢特別乖,而係因為佢活潑嘅性格!所以選格要配合性格,沒有最好,只有最適合,共勉之。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-06-01+發表走

原帖由 nic_bb 於 15-06-03 發表
Agree...以我囝為例,好動外向,絕對唔係文靜定當型,但我從沒質疑過佢係曳,反而我會欣賞佢有正常兩歲小朋 ...
agree!

相信大部分小朋友也有活潑的一面,例如跟老師做運動能跟到動作又展露開心笑容,即使自己創作多一兩個鬼馬動作也很可愛。(如果四圍狂奔,完全不聽指令,甚至推老師打同學就真係要好好教育)

相反,坐定定但老師提問時能舉一反三,在探索活動時,能尋根究底,在老師指示下在指定位置四圍探索,呢類小孩也不是呆子。

坦白説懷胎十月,每個媽咪也喜愛自己的小朋友。接納與欣賞不同類型的小孩吧!
‹ 上一主題|下一主題