用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求好的小一、二中文課外書 ~ 有好介紹嗎? ...
go

求好的小一、二中文課外書 ~ 有好介紹嗎? [複製鏈接]

我囡一向都要求我逐字逐句讀出來給她聽,因此,要選一些優美詞句的讀本,大家有好介紹嗎?
我試過在商務讀了很多世界寓言兒童書,總覺得不認同書中的教訓,也很難找到優美的詞句!

bobbob  通常咁優美嘅詞句會好悶   發表於 15-4-21 17:51
   24    0    0    0

rchchan0505 發表於 15-4-21 12:18
我囡一向都要求我逐字逐句讀出來給她聽,因此,要選一些優美詞句的讀本,大家有好介紹嗎?
我試過在商務讀 ...
小一小二肯睇書都偷笑啦, 唔駛咁優美住喎。

不過, 可以介紹一下一本《匆匆》、《落花生》入面係唔同既幾位作家, 包括朱自清既散文, 如果係你讀, 就幾合適, 唔好叫佢哋睇, 深咗D。不過, 之前我讀《落花生》, 兩個女差D合著咗, 我本人則覺得詞句幾好。

BTW, 如果想詞句優美, 可以唱下粵曲, D曲詞都幾優美下。

bobbob  粵曲  發表於 15-4-21 17:51

rchchan0505 發表於 15-4-21 12:18
我試過在商務讀 ...

去公共圖書館搵,裡面兒童圖書館有大把書慢慢揀。
不過,你認為有"優美詞句",未必啱佢,佢可能會覺得悶。搵啲正經而佢有興趣就ok。

MrBeast  Agree  發表於 15-4-22 05:43

你可以考慮睇“今天真好!”, 是林良作品,圖畫好靚!

little_yolky 發表於 15-4-21 17:09
小一小二肯睇書都偷笑啦, 唔駛咁優美住喎。

不過, 可以介紹一下一本《匆匆》、《落花生》入面係唔同既幾位 ...
謝謝各位!
我會記下《匆匆》和《落花生》。
我指“優美”其實只是想美少少,不是詩詞,我的水平不高的

今天讀了《爸爸的玫瑰》,覺得文筆優美內容好,推薦!

回覆 scyauchris 的帖子

謝謝!

rchchan0505 發表於 15-4-21 21:23
謝謝各位!
我會記下《匆匆》和《落花生》。
我指“優美”其實只是想美少少,不是詩詞,我的水平不高的mo ...
樓上JM介紹的台灣作家林良爺爺十分好, 可以參考下。

醒目開學勳章

其實唔洗太注重修詞, 句子優唔優美.

我在圖書館每次借十本八本書, 好睇就睇晒本書, 唔好睇就還咗佢.
TRIAL & ERROR. 有時都好意外, 在小朋友的故事書中, 發現好優美的句子.

我諗在E 個階段, 應著重培養小朋友讀書的興趣.

引用:Quote:rchchan0505+發表於+15-4-21+21:23+

原帖由 little_yolky 於 15-04-22 發表
樓上JM介紹的台灣作家林良爺爺十分好, 可以參考下。
我自己睇咗少少林良爺爺的30封信,我個人好鍾意,夠簡潔,清晰

little_yolky  文筆仲好好添  發表於 15-4-22 12:26

回覆:求好的小一、二中文課外書 ~ 有好介紹嗎?

其實我個人覺得上到小學,要揾文筆好嘅中文書會容易過英文。
中文書要短篇又文筆好嘅有林良, 長少少又唔要求文筆好到似林良嘅可以揀閱讀123系列,反之,英文書我諗唔到。
英文書睇完Oxford stage 9之後,就好似大海撈針咁,要接到stage 9嘅水平,即使不要求文筆好, 但要吸引到小朋友嘅,我覺得好難, 要不斷揾, 不斷試。

Stage 9之後我比仔睇usborne young reading, collins big cat, 小兒小一

回覆 S-Kwok 的帖子

謝謝推介,上網check左,商務有,去睇下先

上次去台灣,有理無理搬左埋書返來,見到作者得過什麼文學獎、程度適合就要,不過未得閒睇,遲d睇左有好野,再推薦比大家

orange_connie 發表於 15-4-24 08:31
Stage 9之後我比仔睇usborne young reading, collins big cat, 小兒小一
我囡返左小一後,只叫我讀中文書給她聽,吾再讀英文書,又頭痕!

回覆:求好的小一、二中文課外書 ~ 有好介紹嗎?

我覺得培養孩子閱讀要先從興趣開始,如家長一開始就選擇要文筆優美,辭深難明嘅書,相信小朋友好快就失去閱讀樂趣,圖書館有頗多不同類型嘅書,可先由小朋友自己去慢慢揀下。侍培養了興趣及辭彙多了,家長就可訂閱不同類型書籍給孩子。
以我仔仔為例,從小就從看喜洋洋開始,老夫子,四字成語,資優中文等等,慢慢浸,我仔現讀高小但已經睇緊哥哥中學嘅三國演義。所以不應局限孩子嘅選擇,那怕係漫畫,只要有興趣,都能獲益良多。

MrBeast  Agree 110%  發表於 15-4-24 13:49

PY-Sing 發表於 15-4-22 10:11
其實唔洗太注重修詞, 句子優唔優美.

我在圖書館每次借十本八本書, 好睇就睇晒本書, 唔好睇就還咗佢.
對!好辦法!

洋蔥頭媽咪 發表於 15-4-24 09:49
我覺得培養孩子閱讀要先從興趣開始,如家長一開始就選擇要文筆優美,辭深難明嘅書,相信小朋友好快就失去閱 ...
你兒子從小就很喜歡有質素的作品(四字成語、資優中文)
我囡都有特別喜好,我都是讓她選的。最近在學校書展,買了一本“我的低能之道”,是用口語寫的,我覺得離譜,但囡囡就超喜歡,最慘佢要我逐字逐句讀!(只怪自己當初沒有小心選擇!!!)
有時又有一些寓言我不認同,有時文筆好但內容飄渺…這些要我讀就很難為我呢!

英文阿女就好鐘意叫我買唒全套Warriors佢,不過我好唔鐘意那套書。佢都會看classic的書,其實我都在找緊其它類型的書比佢。中文可能訂左多d新書,加上佢發現可以online訂,近來會主動叫我買某個作者的書給她看。不過再訂我怕比我老公話我。
林良真係好好,包括詩集,係估唔到阿女會睇。

其實不用跟level書,我以前乜都唔識,亂買一通,把書放係書架佢自然去取來看。

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 英文阿女就好鐘意叫我

原帖由 scyauchris 於 15-04-24 發表

英文阿女就好鐘意叫我買唒全套Warriors佢,不過我好唔鐘意那套書。佢都會看classic的 ...
可以講吓點解唔鍾意warriors嗎?

‹ 上一主題|下一主題