用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無LH第一次in得好,但又有second in ?
go

有無LH第一次in得好,但又有second in ? [複製鏈接]

有無人情況係,其實第一次都in得幾好,但又有second in ??

1    0    0    0

引用:有無人情況係,其實第一次都in得幾好,但又有

原帖由 maggie_lai2002 於 15-04-01 發表
有無人情況係,其實第一次都in得幾好,但又有second in ??
打左去問話無 2nd in 機會細 d

引用:Quote:原帖由+maggie_lai2002+於+15-04-01+

原帖由 Linchu 於 15-04-01 發表
打左去問話無 2nd in 機會細 d
但又有直入生ma

回覆:有無LH第一次in得好,但又有second in

直入係留住人心的講法啦!其實大部分有第二次面試機會的都係第一次表現不錯的哦,而且大B居多,所以如果小朋友第一次表現麻麻地,唔算特出,冇第二次面試的話,家長應不要抱太大希望。据講第二次面試係同家長傾下,了解下,咁其實表明小朋友本身已經過著學校過關,只係多D接觸家長嘖,篩除不合眼緣的家長罷了。

引用:直入係留住人心的講法啦!其實大部分有第二

原帖由 maylulu 於 15-04-01 發表
直入係留住人心的講法啦!其實大部分有第二次面試機會的都係第一次表現不錯的哦,而且大B居多,所以如果小 ...
希望如你所講,希望校長可以睇arm我。

直入係留住人心的講法啦!其實大部分有第二次面試機會的都係第一次表現不錯的哦,而且大B居多,所以如果小 ...
其實我囝第一次in得幾好架,都有second in ,但見d post 話second in係in後補位,所以有d擔心

回覆:maggie_lai2002 的帖子

恭喜你能就真!已成功了一大半啦!

回覆:maggie_lai2002 的帖子

我仔都in得唔錯

回覆:abbyyan2003 的帖子

其實我想話我覺得亞女都in得不錯,希望2nd in之後有offer

maylulu 發表於 15-4-1 13:43
但亦都有好多IN得好而冇2nd in,
所以我認為最合理係

LH已經選左最好既一班, 可能係佔學位既20-30%, 無需2nd in直入

而要2nd in既就係中間既一班, 爭餘下70-80%位

貢獻勳章

引用:Quote:maylulu+發表於+15-4-1+13:43+直入係

回覆:有無LH第一次in得好,但又有second in

我小朋友1st in表現好好,有2nd in

我覺得直入係有siblings讀緊或舊生,而1st in 表現好的那批

呢個問題好難答, 根本無家長知道, 係學校的角度, 小朋友 in 得好唔好..
我地係家長角度覺得好, 可能學校覺得唔好; 我地覺得唔好, 又可能學校覺得好
有或無 2nd-in 已經係定局, 無謂太執著

回覆:hklove 的帖子

其實大家自我感覺良好咪得囉,何需太執著!只要大家相信自己小朋友係出色的

引用:其實大家自我感覺良好咪得囉,何需太執著!

Karenwanb 發表於 15-4-1 17:40
其實大家自我感覺良好咪得囉,何需太執著!只要大家相信自己小朋友係出色的

.

Agree!!! I always have confidence in my son, no matter whether he gets offers or not!

我囝1月B,有second in,first in 表現好好,頭2 parts 所有指令做到,幾位老師都有讚佢,最尾校長有問幾條問題答唔到,但校長讚佢好有禮貌。

有冇second in都好,希望大家20號有好消息!

回覆:有無LH第一次in得好,但又有second in ?

我個仔其實in得好差, 反應唔多,答問題又答唔到。不過見校長嘅時候就肯講幾句,都有2nd in.本來諗住衰硬,所以都好難明白學校嘅準則。

回覆:有無LH第一次in得好,但又有second in ?

我亞仔in得幾好,不過我都要second in, 睇左D post攪到我驚驚地

‹ 上一主題|下一主題