用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問老師上門教琴,公價多少?(8歲女,未學過) ...
go

請問老師上門教琴,公價多少?(8歲女,未學過) [複製鏈接]

請問老師上門教琴,公價多少?(8歲女,未學過)

as above

Re: 請問老師上門教琴,公價多少?(8歲女,未學過)

簽名被屏蔽

我知道有點離題,不過我想說說我對上門教琴的鋼琴老師的感覺。

我個人認為,一些要學生上門學琴的老師,通常也是比較好的,若真的要往學生那裡教的話,只計交通時間,也可以教多一、兩個學生,豈不是更好?所以我建議,若真的想你囡囡學琴的話,你可以帶她往鋼琴老師那裡,而且我亦建議你可以觀課一兩堂,看看那住鋼琴老師是否用心教,教得好。

Man
Man :-)

ultraman7 寫道:
我知道有點離題,不過我想說說我對上門教琴的鋼琴老師的感覺。

我個人認為,一些要學生上門學琴的老師,通常也是比較好的,若真的要往學生那裡教的話,只計交通時間,也可以教多一、兩個學生,豈不是更好?所以我建議,若真的想你囡囡學琴的話,你可以帶她往鋼琴老師那裡,而且我亦建議你可以觀課一兩堂,看看那住鋼琴老師是否用心教,教得好。

Man

十分贊成您的意見 !!!

一些要學生上門學琴的老師,通常也是比較好的,若真的要往學生那裡教的話,只計交通時間,也可以教多一、兩個學生,豈不是更好?所以我建議,若真的想你囡囡學琴的話,你可以帶她往鋼琴老師那裡,而且我亦建議你可以觀課一兩堂,看看那住鋼琴老師是否用心教,教得好。

Man

基本上這個道理是對的, 但如我不幸地遇到像教我仔仔的那個老師(之前所開的topic, 想轉鋼琴老師), 真是該煨了. 她也是要我上門的,

今天剛剛又去了她那裡上堂(還有2堂, 因交了學費) 之前已決定今天仔仔上完堂後跟她講,學埋下一堂不學了, 她聽後也只是尷尷尬尬的笑著說不緊要, 跟著我便走了.  到出了她門口, 我問仔仔她今天有沒有教新音? 新拍子? 新符號? 他說沒有, 只是教一些仔仔已經懂音的歌, 還要逐隻逐隻音用手指指住叫仔仔彈....大佬呀...駛唔駛呀, 學左咁耐都唔識睇譜咩, 仔仔係屋企都係自己睇架啦, 慶幸今日已經講左, 如果唔係重嬲到爆
:cheeze:

醒目開學勳章 貢獻勳章

如從未學過琴,我會建議先到琴行學,因為可以在學之前問清楚琴行老師的經驗和資格。

琴行一般老師都很nice的。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

遇上這個不好的鋼琴老師,可真是不幸,不過,我亦認識很多朋友,他們帶仔女去琴行學琴,所遇到的比你更差。所以如果可以的話,最好是可以觀堂。

Man

longlong媽 寫道:
[quote]
一些要學生上門學琴的老師,通常也是比較好的,若真的要往學生那裡教的話,只計交通時間,也可以教多一、兩個學生,豈不是更好?所以我建議,若真的想你囡囡學琴的話,你可以帶她往鋼琴老師那裡,而且我亦建議你可以觀課一兩堂,看看那住鋼琴老師是否用心教,教得好。

Man

基本上這個道理是對的, 但如我不幸地遇到像教我仔仔的那個老師(之前所開的topic, 想轉鋼琴老師), 真是該煨了. 她也是要我上門的,

今天剛剛又去了她那裡上堂(還有2堂, 因交了學費) 之前已決定今天仔仔上完堂後跟她講,學埋下一堂不學了, 她聽後也只是尷尷尬尬的笑著說不緊要, 跟著我便走了.  到出了她門口, 我問仔仔她今天有沒有教新音? 新拍子? 新符號? 他說沒有, 只是教一些仔仔已經懂音的歌, 還要逐隻逐隻音用手指指住叫仔仔彈....大佬呀...駛唔駛呀, 學左咁耐都唔識睇譜咩, 仔仔係屋企都係自己睇架啦, 慶幸今日已經講左, 如果唔係重嬲到爆 [/quote]

醒目開學勳章 貢獻勳章

都係講 "彩" 數
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

其實就算跟私人老師學,都可以問問老師有幾高級同埋經驗,甚至問佢show 埋cert 都ok ah,如果係掂既先生,都唔會驚show 張證書la。而且家長有權知道老師既經驗和資格。

Smiile 寫道:
如從未學過琴,我會建議先到琴行學,因為可以在學之前問清楚琴行老師的經驗和資格。

琴行一般老師都很nice的。

tinyanmama說得對,我們有權知道老師的經驗和資格,雖然經驗不容易在第一次見面便得知,不過資格卻可以從他/她的學歷、証書上看得出來。如果連八級也未考到的話,那麼便可以不用考慮。

Man

Agreed with the opinions from both Man and Tinyanmama.  My kid’s piano teacher prints all his qualifications in his name card, thus nothing to hide. And moms can judge for themselves if the fee scale is reasonable for the qualifications too.   

mrs.correia 寫道:
as above
我有朋友個女都幫人教緊琴, 都教得幾好, 佢有8級水準, 收費都算公到, 5堂$600, 每堂1小時, 上門教.

5堂$600, 每堂1小時, 上門教似乎平左d woh,咪即係每一小時$120?而且通常上門都會再貴d,要收返車程費同計返來回時間ah。

語嫣 寫道:
[quote]
as above
我有朋友個女都幫人教緊琴, 都教得幾好, 佢有8級水準, 收費都算公到, 5堂$600, 每堂1小時, 上門教.[/quote]

tinyanmama 寫道:
5堂$600, 每堂1小時, 上門教似乎平左d woh,咪即係每一小時$120?而且通常上門都會再貴d,要收返車程費同計返來回時間ah。

[quote]
語嫣 寫道:
[quote]
as above
我有朋友個女都幫人教緊琴, 都教得幾好, 佢有8級水準, 收費都算公到, 5堂$600, 每堂1小時, 上門教.[/quote][/quote]上門教佢都係收$50車費, 時間佢都係同家長夾, 互相遷就, 好似而家佢都有好多學生

Thanks all!

其實有時未必一定多學歷就好,八級未必不好。最緊要看他有沒有心機和同學生夾唔夾,可唔可以提起學生興趣。

同埋我覺得學琴係給小朋友一樣興趣,唔好太多比較會好的。致緊要佢樂在其中。

同意! 我同我先生都要返工. 公人要睇細b, 大仔又返全日制, 放學又累, 如要再去老師家學, 來回時間太長了, 工課都未必搞得掂. 如要轉住在附近的老師又未必好.

我仔以前學過琴行, 又去過老師到, 佢都好開心.  不過因為佢地一個接一個學生, 又其是琴行, 有d老師會趕 去第2個分店, 又未必記得你,  我同老師都無乜溝通. 我發覺個仔d 琴書教得好快. 都冇翻彈 . d歌可能比較淺. 我個仔係懶底, 唔叫都唔練--重要拖黎拖去.

而家我仔仔的老師是上門的, 我想當然會貴d, 但諗翻我仔慳翻既時間同舒服佐, d 時間可以用來做工 課 , 反而專心左.
因為我唔係一個好進取既媽咪, 我同老師 講我希望個仔開心, 但係一定 要學到野. 我唔會夾硬 黎, 但有機會既 話, 也會比仔仔嘗試考試, 一切睇老師意見.
呢位老師執得比較正, 話拍止唔ok 就一定較拍子機, 搞掂先教新歌.

前幾日, 我又叫仔練 琴 同沖涼, 問佢邊樣先, 佢居然話練琴先. 咁我又問佢而家其實覺得鋼琴點 ? 佢話鍾意. 我問佢以前呢? 佢話唔鍾意. 咁幾時開始鍾意? 佢話呢個姐姐教佢時開始. 重話由其鍾意 彈sonatina同 Burgmuller d 歌. 越彈越唔想停.

我好開心個仔而家對鋼琴有興趣. 所以一個好既啟蒙老師好緊要.  而我呢個係上門既. 舊年初初跟佢時 $1000 / 4 堂.

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p093b2f8d9a326f07fec7160770ffeec4/fc28be39.jpg.thumb[/img]

醒目開學勳章 王國長老

我都贊成, 老師如果有料既, 唔怕你問
況且只係想佢show下張cert睇下考到幾多級姐, 一d都唔過分
去琴行學, 有個危機係老師唔再做, 就要轉老師(因為交左學費), 我老師話, 佢上次租琴室果間, 有個老師竟然得5級, 但因為係琴行老師, 所以d人都覺得"有保證", 唔再去check, 真係該燴:evil:
我老師charge緊$650/4堂45分鐘

Happymama 寫道:

我好開心個仔而家對鋼琴有興趣. 所以一個好既啟蒙老師好緊要.  而我呢個係上門既. 舊年初初跟佢時 $1000 / 4 堂.

Happymama

Would you pls pm me your teacher's info? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題