用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點? ...
go

新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點? [複製鏈接]

新手媽媽,最近開始爬文睇PN同K,bb今年開始申請1516年度,想做下功課,麻煩大家可以講下等我了解下嗎?好緊張啊

3    0    0    0

今年係申請1617年度喎, 你係咪apply 出年入學pn呀??

回覆:新手,想問問大家全港幼稚園排名應該大約係點?

係wor,1617ar

引用:今年係申請1617年度喎,+你係咪apply+出年入

原帖由 tammycby 於 15-03-13 發表
今年係申請1617年度喎, 你係咪apply 出年入學pn呀??
thx~1617先對

vwvwvw 發表於 15-3-13 07:26
新手媽媽,最近開始爬文睇PN同K,bb今年開始申請1516年度,想做下功課,麻煩大家可以講下等我了解下嗎?好 ...
我都係新手爸爸, 都睇緊16-17年度入學資料, 我偏向選擇嘅係Happy School, 唔想太早就比壓力佢, 如果一心要走名校路線, 就要選擇d有名氣嘅幼稚園, 據我所知要由幾個月大係playgroup已經要安排, 咁機會會大好多.

所以希望各位媽媽爸爸多d分享少少心得,大家都係為子女前途著想~thx

16-17竟爭應低好多?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

貢獻勳章

引用:16-17竟爭應低好多?

markey 發表於 15-3-13 14:27
唔係,因為馬b比蛇b多好多

冇左雙飛唔係少左3-4萬嗎?本地BB每年增加也只是3000-4000?

點都唔會好似龍年超過10萬吧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

貢獻勳章

引用:+本帖最後由+brrbaby2007+於+15-3-13+14:45

引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+15-03-13+發

原帖由 markey 於 15-03-13 發表
龍細b留班到蛇年,令好多蛇細b留落馬年,都難搞架
始终蛇都係少人,點都少過兔同龍,已經好好多!

有無媽媽爸爸可以分享下經驗?定係咪九龍塘d幼稚園全部都好是但入一間都好好?

另外見人話學之園、Victoria等,咁呢d好多分校,有無分邊間好?thx

回覆 vwvwvw 的帖子

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch

其實全港咁多幼稚園,真係唔知點開始講好。而那些排名,看下就算啦!唔好認真!我上年放棄好幾間排名好高的而入一間連排名都無的。
你要諗既係:~國際ⅴs本地
~若本地的話,英普(本地學制的國際班)ⅴs本地
~要龍校ⅴS要學術好的ⅴs開心愉快就得(三者不是對立,但總有偏重)
~有學卷ⅴS無學卷(通常要找學術好的都是無學卷)

~個別學校特點

看看EK,每日睇D,又觀察下,慢慢會上手。

2013出生: 57100; 2014出生62000......此兩年皆已沒有雙非

引用:2013出生:+57100;+2014出生62000......此兩

原帖由 mapp2009 於 15-03-16 發表
2013出生: 57100; 2014出生62000......此兩年皆已沒有雙非
原來2014又多番咁多

引用:新手媽媽,最近開始爬文睇PN同K,bb今年開

原帖由 vwvwvw 於 15-03-13 發表
新手媽媽,最近開始爬文睇PN同K,bb今年開始申請1516年度,想做下功課,麻煩大家可以講下等我了解下嗎?好 ...
其實你先看自己住邊區,到時再報名校加村校backup,  千其吾好只報名校,除非你對BB好有信心,但我識人全軍覆沒。但如果你吾嫌貴或新校,其實點都實有得讀嘅。

回覆 964000 的帖子

我在政府網頁找的

vwvwvw 發表於 15-3-13 07:26

每間幼稚園各具特色,要花時間瞭解的。有些幼稚園會公佈畢業生考小學的情況,可以參考,係咪你心儀的小學類型。選幼稚園時,如果對選小學有大概的理解,就可以儘量選配合的幼稚園。

回覆 Streetboy 的帖子

thanks for sharing the info!
‹ 上一主題|下一主題