用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 財爺係咪派到糖比我地小朋友呀
go

財爺係咪派到糖比我地小朋友呀 [複製鏈接]

「學前教育學券計劃」於二零一五/一六學年調升資助額二千五百元

意思係咪今年增多比我地D小朋友呀

0    0    0    0

有鬼用....只有用學卷D幼稚園平均250大元/月,唔見佢話全幼稚園全包晒!!!

chungayu2 發表於 15-2-25 13:18
有鬼用....只有用學卷D幼稚園平均250大元/月,唔見佢話全幼稚園全包晒!!!
即係學券幼稚園的學券,今年九月開學可以每個月再增加多$250?thx

好過無啦

有學券已經好好, 我地細個時邊有學券

引用:有鬼用....只有用學卷D幼稚園平均250大元/

原帖由 chungayu2 於 15-02-25 發表
咁讀國際幼稚園,英文幼稚園,成6000,7000一個月,都要政府包晒?

oooasis 發表於 15-2-25 18:53
咁讀國際幼稚園,英文幼稚園,成6000,7000一個月,都要政府包晒?
咪儍啦!有D學卷幼稚園D家長都有補䀡架,唔係100%全免⋯⋯

回覆:財爺係咪派到糖比我地小朋友呀

有鬼用,有借d e 加學費:;pppp:

引用:有鬼用,有借d+e+加學費:;pppp: +

原帖由 tommyxsarah 於 15-02-25 發表
係呀,bingo

全部本地兒童獲津貼就好,好的學券幼稚園越來越少,讀私立學校學費又貴

其實有津貼都好過冇,好似我哥個仔10年前讀村校半日班都要$1500,現在讀半日班都係幾佰。

醒目開學勳章 王國長老

chungayu2 發表於 15-2-25 19:02
咪儍啦!有D學卷幼稚園D家長都有補䀡架,唔係100%全免⋯⋯
學校要想用學劵, 就要disclose一d野, 跟政府一d野
有學校要自由, 唔想disclose唔想跟規矩, 唔要學劵, 係學校自己選擇,  亦係家長自己選擇

其實此 2500加幅 , 三年前已定下來 , 只是再講多次 !  不是新福利 !

Charlotte_mom 發表於 15-2-26 11:11
學校要想用學劵, 就要disclose一d野, 跟政府一d野
有學校要自由, 唔想disclose唔想跟規矩, 唔要學劵, 係學 ...
咁為可小學有直資之分....?

有人以為有學卷的話小朋友會輕鬆D.....但唔會囉!! 有些幼園用另一方法去迫小朋友.....
學童資助不論小朋友,家長,以至學校的工作人員都有益處....

一個無責任政府, 只想迫到多D學校私立化, 令自己輕鬆D.....
有眼見D幼稚園 咁多由資助轉無學卷, 你估真係好容易經營????
以前有領會......
現在 學校 / 醫療......

今年真係加到2500?

點解唔可以香港讀書的兒童有補貼?
好既學卷學校越來越少,仲要咁多人爭!
如果每個學生有補貼,自己家長可以選擇!

醒目開學勳章 王國長老

chungayu2 發表於 15-2-26 13:58
咁為可小學有直資之分....?

有人以為有學卷的話小朋友會輕鬆D.....但唔會囉!! 有些幼園用另一方法去迫小朋 ...
你講對了, 津校好多野受政府監管, 唔想受太多監管的, 做直資 (都要受監管的), 咩唔想俾人管, 辦私校, 就唔好expect政府會有資助了
所以津校有d資助, 直資係無的 (例如維修直資要自負盈虧, 另一方面直資擁有其他津校無的自主權, 呢d就係代價)
如果家長揀得直資, 在享受較大教學自由度的同時, 會明白條數係唔一樣, 唔會去懷疑"點解人地用政府錢維修, 自己學校要夾錢", 讀私校的, 又唔會去唸點解政府會有資助俾津校/直資學生而私校學生無份了

私營機構(幼稚園/小學), 唔需要向政府交代盤數, profit點分, 錢點賺; 點都講唔通要用納稅人嘅錢去資助掛

回覆:Charlotte_mom 的帖子

問題是有質数的學卷是難入過私幼的,好的學卷又由學卷轉私幼

學券係為入讀非牟利幼稚園學童的家長提供直接學費資助,以供支付子女的幼稚園學費;學券不是資助學校的;既然是資助學費,為何私立幼稚園的家長不能獲此資助?

引用:有鬼用,有借d+e+加學費:;pppp: +

原帖由 tommyxsarah 於 15-02-25 發表
無錯,我囡嗰間講明今年加價

‹ 上一主題|下一主題