用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙K2 vs 聖保羅堂K1, 點選擇好
go

蘇浙K2 vs 聖保羅堂K1, 點選擇好 [複製鏈接]

11月 2011男細B, 點選擇好, 蘇浙K2 vs 聖保羅堂K1

學習沒問題, 思想仍然有點兒BB

2    0    0    0

回覆 Haydenbbken 的帖子

其實蘇浙有50%機會上小學, 2015-2016年重讀K1同一大批龍仔競爭學位, 要爭到上大學喎, 如果真係小朋適應唔到或者跟唔上先至重讀一年而唔應該係大人覺得佢思想似BB而去阻礙小朋友的學習進度囉

of course k2

蘇浙啦...

回覆 Tracysung 的帖子

我同老公都要返工,得工人姐姐教,搞到阿仔好懶散,佢自理方面差左少少,手眼協調方面亦比同年差少少,所以搞到我地好勞氣, 我地想佢德育方面好d

聖保羅堂德育方面做得比較好,所以先會考慮,上我地外面都有報讀普通話及英語課程

英普語境是一流,但德育方面相對上不太專注(因為大班教學)

引用:回覆+Tracysung+的帖子 [size=11.5pt]我同

引用:回覆+Tracysung+的帖子 [size=11.5pt]我同

原帖由 Haydenbbken 於 15-01-29 發表
回覆 Tracysung 的帖子

我同老公都要返工,得工人姐姐教,搞到阿仔好懶散,佢自理方面差左少少,手眼協調方面 ...
請問kcs K1每班有多少學生?每班有多少老師?謝謝!

引用:Quote:原帖由+Haydenbbken+於+15-01-29+發

回覆:蘇浙K2 vs 聖保羅堂K1, 點選擇好

男仔的話,支持重讀K1一年

就係自理唔好才放入大班,學生存之道,仲想好似bb咁希望多d人照顧佢?

Vote for 聖保羅堂~~
男仔做超大B唔怕龍年競爭

回覆:Haydenbbken 的帖子

我大囡係千禧龍b
當年考幼稚園同小學競爭不大
我囡順利入讀有直上津貼中學的私小
我囡一直成績位處中間
中學派位時龍年效應就出現了
我囡之前及之後幾屆就算band2囡都全部可以直上中學部
唯獨龍年不夠位收晒

現在考小學比十幾年前競爭更大
是否留一年跟龍b競爭學位真係要諗清楚

mapp2009    發表於 15-2-3 10:42
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

其實兔年既出生率比龍年仲高少少,只係兔年多左啲雙非,龍年就下半年開始基本冇雙非。所以如果從競爭去講其實差唔得好多.....

如蘇浙是英普的我一定揀蘇逝!

eventhough 中文難學,但生活在香港,全家講廣東話,细路一定識Cantonese.  況且學校係有教中文嘛!

外國大的竹昇都識la!

引用:K2+la

原帖由 Annie888 於 15-01-31 發表
K2 la
Agree, 學習無問題就唔好冧班了!

競爭只有越來越激烈,好難話重讀了就一定有足夠裝備去應戰。你永遠都不會知道點為之夠叻。

蘇浙K2 for sure..

蘇浙K1小朋友讀得開心嗎? 你本人覺覺學校如何? 如果整體都是好的當然直上。

相反的便轉聖保羅堂, 當年就是著重品德選擇此校, 老師非常有愛心, 包容性很大, 今年啲仔考小一, 成績都好好。

其實我唔明點解要轉做大仔?小朋友又沒有跟不上,又不是返學不䦕心。蘇浙又算幾好嘅學校,細仔都入到,証明佢ok la.十萬個??為什麼要留級。在我心目中兩間學校都差唔多,又不是一間特別好,我覺得设有需要
‹ 上一主題|下一主題