用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 過來人正能量分享
go

過來人正能量分享 [複製鏈接]

Hi 大家好,我給你們一些正能量吧

我小女2歲時情況是這樣的
1) 不懂說一句話,語言評估只是一歲
2) 不懂指東西,用我們的手去指書中的字
3)  不望人,對自己名無反應
4)  不能坐在位,10秒都不能,上playgroup完全失控
5) 不能單腳跳,平衡很差,頭向前沖,很易跌倒
6) 對痛的反應慢,經常跌倒,都不哭

四年後現在呢?情況已令我好欣慰

在一所區內熱門的小學讀書,成績不錯

在這幾年,我做了

私人S位讀了1年,第二年再讀了私人S位開辦的私稚園補習班,下午在家附近讀k1(治療師叫我報的),小朋友非常累,當時很心痛,但小朋友的確進步神速,因在私人S位與小朋友沒互動,但正常幼稚園可學到社交及學術……到K3才排到協康的E位了….另外,小女2歲時去了廣華針灸(逄星期六)那裏有好多同道中人架,針頭,約10多枝針留在頭,見到又好心痛,針了3個月,有聲音……慢慢鸚鵡學舌…..針了一年後停了,到3歲,就開始將我教佢的字讀出來,其間政府的物理治療,協康的職業治療不停上,我不知那樣最有幫助,可做都做了........但過了4年忙碌的訓練生活後,現在是一個很可愛小朋友了

另外不要問我是那間私人s位 ,因我相信很多都好好的,好多好full,那裡有位就上住先
亦有小朋友針灸後沒反應的
女兒沒吃supplement

大家加油,情況是可以改善的
   6    0    0    0

回覆:YingYin 的帖子

你好,想問小朋友幼稚園時可以跟得上其他同學嗎?因我女兒理解弱,常識問題唔明。

過程當然不是一帆風順,在K1上學期,老師打來因女兒在學校大發脾氣,老師問我是否找些適合的學校比佢呢,唔好浪費我女兒時間……心情好低落,S位老師叫我唔好理那老師……下學期老師已無投訴,到K2另一位幼師教,佢已看不到女兒與其他小朋友有大分別,條路是難行,別人自然會識的事,佢都要教好耐,連雙腳跳這些簡單的事都做唔到,別人教3次,佢要教20-30次,但知識會慢慢累積……媽媽要努力呀
另外女兒社交亦ok,我經常帶佢去公園,會所玩,見有小朋友,就問人可否一起玩,久而久之佢就識同人玩
佢專注是較弱,情緒易起伏亦給我好大壓力,但每個小朋友都有不足之處,那裏不足,就幫手拉番佢上來,比起身體有事的小朋友,我們已很好彩

引用:Hi+大家好,我給你們一些正能量吧我小女2歲

原帖由 YingYin 於 14-12-16 發表
Hi 大家好,我給你們一些正能量吧

我小女2歲時情況是這樣的
請問當初醫生建議你女兒排咩位?e 位是嗎?

YingYin  I&E位任我自己選  發表於 14-12-19 07:57

YingYin 發表於 14-12-18 23:33
過程當然不是一帆風順,在K1上學期,老師打來因女兒在學校大發脾氣,老師問我是否找些適合的學校比佢呢,唔 ...
請問你怎樣幫你的小朋友在言語理解及專注力提升?

言語治療只做了3個月,就沒做了,小朋友由早到晚都返學,言語可能就咁提升了,我有時間同佢睇下書,講故事,沒有刻意做其他了
專注方便,協康職業治療師幫了好大忙,每次見完面,都會比練習回家做,稍後再分享一下

abc_dad_dad    發表於 14-12-24 13:22

回覆 YingYin 的帖子

謝謝你的分享!

回覆:過來人正能量分享

請問你囡囡讀緊邊間私人s位,可以pm我嗎

私人S位讀了一年,在頭幾個月,沒有多大進步,直至換了個新的姑娘(佢姓郭的),這個姑娘叻到好短時間已看出女兒的強項,之後知道我選I 位,就話我女兒適合E位,我就轉;佢叫我報下午幼稚園,還扮家長幫我問幼稚園課程,睇下是否適合;女兒勁驚剪髮,佢將啦啦隊毛毛球放在我女頭上,每天剪幾條,之後女兒剪髮時居然微微笑,我話比姑娘知,先知道佢聽完我講,就想辦法幫緊女兒克服......我遇到錯折/打擊,佢都關心埋我情緒.....佢是我們的天使,但女兒離開S位不久,佢都離職了,佢係LAST DAY 那日我同佢講,你休息完後一定要做番這行,好多小孩要你幫架...所以好姑娘重要過那間機構,所以我才不告知你們是那間上呀!

我都覺得老師係最重要的

呢個姑娘真係好好,我仔仔都有怕剪頭髮的問題,下次試下姑娘的方法

想問你女女有無介口?

2歲無飲牛奶,現在有飲鮮奶

Hi,YingYin,好耐無喺呢個平台与你對話!

我囝囝當年應該係你小朋既同學(私人訓練中心),佢既表現同你既小朋友可算係「不相伯仲」。同你小朋友一樣,經歷幾年艱辛既努力,佢而家喺主流幼稚園讀緊K3,除咗社交稍為弱少少外,其他各方面表現與同齡既小朋友無異,來年亦可以入讀心儀既小學。

所以,請各位同路人唔好氣餒,應積極面對自己小朋友既問題,盡早向專家尋求協助,千奇唔好錯過治療既黃金期(2-6)呀! Cheers!

YingYin    發表於 15-1-6 17:05

小朋友當時有無自轉,玩車輪,排車,尖叫呢 d行為 ?

親子童讀樂

漫漫長路,大家加油

其實兩歲時有「自轉、玩車輪、排車、尖叫...... 」都唔使咁驚住,可能喺三歲呢D表現就會完全消失。因三歲前既問題都不能完全作準。(當年我囝囝兩歲時被評為中度自閉+智障添!)
家長既着眼點應該喺小朋友既整體表現:語言、社交、認知
‹ 上一主題|下一主題