用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 INTERVIEW邊樣特異功能最有用?
go

INTERVIEW邊樣特異功能最有用? [複製鏈接]

7    0    0    0

自己都可以教到嗰囝十項全能,使鬼去爭位讀你間學校咩!家下啲學校真係痴晒綫

講到明話係特異功能,咁當然係與生驅來唔洗學架啦

nekoneko79  hahaaa, 正!!  發表於 14-12-9 11:41

引用:自己都可以教到嗰囝十項全能,使鬼去爭位讀

原帖由 carynmama 於 14-12-08 發表
自己都可以教到嗰囝十項全能,使鬼去爭位讀你間學校咩!家下啲學校真係痴晒綫 ...
有同感,有時候都唔知係學校過咗火定係家長過份咗

Tintin926  惡性循環,兩邊都過火  發表於 14-12-11 03:35

回覆:INTERVIEW邊樣特異功能最有用

我識幾個小朋友, 唔同年份入左南區神校, 都係數學推理叻,唔知有無關係呢!

最有用既特異功能係 --- 父母/親屬識人

gsrover  爸爸技窮了  發表於 14-12-8 18:28
BabyAndre   其中一項  發表於 14-12-8 11:19
siukwan512  梗係識人好過識字啦~   發表於 14-12-8 10:09
rcool    發表於 14-12-8 09:59
MrBeast  父母的特二功能   發表於 14-12-8 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最有用的是閱讀能力,最好可以讀到高一兩年程度的書

本人認為依家入到私小直資或津小扣門,全憑兩樣野,1)靠關係,或2)面試表現。
如果無1)要靠2)的話,操掂中英數+presentation  skill.  唔知練話劇/show  and tell 等有無幫助。如果小朋友講野唔叻,成疊 cert 都無用。純個人睇法。

回覆 hkpapa852 的帖子

爸爸技窮了

gsrover 發表於 14-12-8 18:28
回覆 hkpapa852 的帖子

爸爸技窮了
對住一些沒有公開而明確要求,而又沒有公開而明確的評分標準既面試,我都想知有邊過可以話點樣訓練/培養某位小朋友而保証必入某直資/私立小學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:INTERVIEW邊樣特異功能最有用?

我覺得面試不需要是否有特別其他叻功能,因我仔是一個例子,我覺得他不會得,因為叻他的人太多,但是他見5間已經有3間已經收了他。我覺得只是他個樣子實在好讀書仔樣子及乖仔樣而已

今年的經驗是要英數能力好,有很多學校第一輪都不收portfolio, 所以cert 不太有幫助,有cert背後即有上補習班,是幫他們能力好d才是重點,反而是即塲畫畫、寫名、砌Lego,便知小朋友平時接觸什麼,還有閲讀能力和習慣,所以都是每天父母培養之功夫,不是吹谷來的。

引用:自己都可以教到嗰囝十項全能,使鬼去爭位讀

原帖由 carynmama 於 14-12-08 發表
自己都可以教到嗰囝十項全能,使鬼去爭位讀你間學校咩!家下啲學校真係痴晒綫 ...
超同意!
收神級家長及學生,有人事、有特異功能、有資源、有時間去催谷及被催谷... 其實這些家庭、學生去那一間學校也必成功!神校功勞真的這麼大嗎?

回覆 Char_Mom 的帖子

係呀,所以話好學校,不如好父母!

好父母也不是盲目催谷,而是因應小朋友能力,天份和興趣,加以鼓勵和栽培。即使家庭本身資源不是非常充足,也可以做好父母的。

回覆:handh 的帖子

雖然教育署小一面試唔準筆試,但今年in 過係有用筆做野,不過可能唔係寫字。我覺得趨勢係首輪面試會重學術性,直接考中英數,特別係英數,英文要係常用語言咁滯。反而普通話就無乜點考。
我識得有D好出色既小朋友都無offer或只係waiting, 真係競爭好劇烈。

引用:+本帖最後由+edutm+於+14-12-9+09:27+編輯+

原帖由 edutm 於 14-12-09 發表

雖然教育署小一面試唔準筆試,但今年in 過係有用筆做野,不過 ...
知道點解規定小一唔可以筆試?
因為有好多研究都話小朋友6歲之後學學術野係最好,6歲前培養德育。
香港都痴線。
學校同家長邊個有問題等於問有雞蛋定鷄先。

‹ 上一主題|下一主題