用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寫給準備報讀THINK的父母
go

寫給準備報讀THINK的父母 [複製鏈接]

我仔宜家系THINK讀緊PN,開學至今班主任打電話來全部系負面評價,坐唔定,講野慢。我仔好遲先講野,如果遇到好的老師,會看到佢不斷在進步,鼓勵佢。結果該班主任只會講佢講BB話,話要帶佢去語言評估。縱有仔仔見到鍾意的老師喜歡上前拖拖手,佢盡然話滴行為要改善,話唔識表達自己,我唔知2歲小朋友喜歡同人親近滴行為究竟有咩問題,簡直系無言以對。老師話我仔坐唔定就無玩具玩,要坐系一邊望住其他小朋友玩

我地唔系所有野交學校滴父母,放學有幫小朋友溫習學校兒歌同溫書,但係眼見老師毫無愛心,之前去學校參加活動,班主任見到我仔完全零交流,連招呼都唔打,就連隔離班老師都會贊小朋友。真係唔想阻住間學校博出位扮名校,但係有甘滴老師,令我完全失望。根本等唔到出年轉校,宜家搵緊其他學校插班,有位即走。

提醒各位多一句,無論再好語境,再好課程,遇到毫無愛心的老師,簡直系對小朋友最大傷害!!!!

ddccmm  請問係咪九龍塘校?  發表於 14-10-27 14:31
   5    0    1    0

回覆 babykellie 的帖子

KLT campus?

我個仔讀緊,老師無心機教,校長成日黑面,RECEPTION無禮貌,成日SELL我轉讀全日制

馬鞍山 THINK
我個仔2歲時,老師話呀仔仲有BB話,叫呀仔去上言語治療
我話:帶呀仔去健康院
老師話:唔好去健康院,因為健康院排期慢,我地學校有一間合作開,做得好好,$500/鐘,要買10個鐘,即係$5000
最後我去左健康院,好怏就有期比我,一個月內就有期比我
健康院話:呀仔係正常,言語無問題

回覆 lawrainbow 的帖子

聽你講完明白晒, 多謝你指明佢地動機

回覆:lawrainbow 的帖子

咁過份???

回覆:babykellie 的帖子

多謝分享

引用:我仔宜家系THINK讀緊PN,開學至今班主任打

原帖由 babykellie 於 14-10-24 發表
我仔宜家系THINK讀緊PN,開學至今班主任打電話來全部系負面評價,坐唔定,講野慢。我仔好遲先講野,如果遇 ...
Also ma on shan campus?

太過份啦!睇完好嬲!

回覆:寫給準備報讀THINK的父母

未睇我重好想囡囡讀添
請問係邊間

回覆:mirene.li 的帖子

學校唔係上述那樣,不要信

請多分享例子?我本身都幾想阿女入think 架

我囡讀 MF LN, 囡囡好開心,日曰返屋企扮老師教唱歌,主任好好人,識叫晒全部同學名,我囡有時要攬下主任先入門囗,reception yee yee 離遠已認得我,爺嬷接返放學都好滿意,民族服晚會好多人但開心,主任同班主任攬住我囡影相,我囡仔好願意。
下年我想全曰,但只有十個位,我反而怕入唔到。

我的班主任很好我很放心,但不知其他班如何。

供参考,可能我好運入了好的班。

我囡都讀緊Think LN, 讀得好開心,老師好專業,教學亦好有方法,最重要係好有愛心,我地都係從事教育界的家長,問心我好滿意,只係學費貴了一點。我覺得好慶幸揀到一間咁好的幼稚園比囡囡作為人生學習的第一所學校。

其實我亦有朋友系同間學校讀書,遇到滴老師好好,話從來都係正面評價,話小朋友坐唔定正常,話不斷有進步,叫家長唔好擔心,我朋友亦十分慶幸遇到好老師。

所以我只能說我小朋友唔好彩,是否關學校事我唔知,但係我講滴野全部系事實,而我不止收到一個家長同我講佢地收到同樣comment。我知道間間學校個個老師都鍾意坐定定讀書小朋友,但係對於岩岩兩歲比較好動男仔,唔卑佢地時間去進步,去改進,直接為小朋友定性,會唔會太缺乏耐性?

我小朋友都係美孚讀緊LN, 小朋友讀得好開心,主任及校長記得我個女的名字,有一次小朋友係學校瀨Boo Boo, 接放學回到家中,婆婆才致電給我知,我即刻打電話給學校想知詳情,個老師返而安慰我,說這些是小事,不用擔心,個個小朋友都會發生,而且學校嬸嬸已經幫小朋友沖涼,這樣的學校,我會一直繼續讀下去!!

引用:Quote:原帖由+babykellie+於+14-10-24+發表

原帖由 wendeedee 於 14-10-24 發表
Also ma on shan campus?
我舊年報左馬鞍山 N 班,報名時有張用英文寫的報名須知,見到佢啲「港式英文」,我真係唔敢俾我小朋友讀,今年報 K1 亦無再報 Think 啦

引用:我仔宜家系THINK讀緊PN,開學至今班主任打

原帖由 babykellie 於 14-10-24 發表
我仔宜家系THINK讀緊PN,開學至今班主任打電話來全部系負面評價,坐唔定,講野慢。我仔好遲先講野,如果遇 ...
我間唔中係ek都會見到同你好相似的case....另外有媽媽話miss 左個interview 但收到call有後補位,唔駛in就收

回覆 apple_love 的帖子

miss 左個interview 但收到call有後補位,唔駛in就收 ~~~ 果個咪我lor!  呢間學校實際情況我唔知, 因我不是用家! 但從上年報名既過程, 感覺間學校商業咪太濃!

回覆 megwong1 的帖子

請問, 即係佢地唔洗IN收你BB又收咗你, 你都冇讀?
‹ 上一主題|下一主題