用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三仔常常自制假期唔返學。點算好?
go

中三仔常常自制假期唔返學。點算好? [複製鏈接]

由中二下學期,常常因為小病、被同學蝦唔返學,每月約2-3日。中三開學個半月,9月請了2日,間中早上因頭痛頭暈唔肯返,在我又軟又硬之下才死死地氣返。星期日晚話腸痛,即晚已去浸會看門診,昨日幫他請了病假,全曰也好地地,但到下午4:00又話痛,唔知係唔係4:30要去補習所以又痛。晚上又ok無事,今朝又話肚痛返唔到學。我應該點做好???我真的好攰 ... ...

4    0    0    1

如果check過曬身體無事,可能為左逃避上學而“覺得”身體唔舒服,似心理問題多d,可能需要見社工話心理醫生?有跟他談過經常唔舒服既原因嗎?平日學校的功課應付到嗎?成績如何?揀科對他壓力?跟同學相處不來?直接問他,看他怎樣答?

引用:如果check過曬身體無事,可能為左逃避上學

原帖由 Yanamami 於 14-10-14 發表
如果check過曬身體無事,可能為左逃避上學而“覺得”身體唔舒服,似心理問題多d,可能需要見社工話心理醫生 ...
Check 過身體ok,他在校間中有同學時常取笑他小學🐔(因他平日的行為較小朋友,不懂表達自己, 太自我中心, 少爺仔皮氣), 但9月尾已找班主任及社工幫了他 ; 至於, 他是讀將軍澳匯知中學, 壓力及功課已比一般少, 問過他是否不喜歡學校, 他說不是, 只是唔舒服; 但近期每個星期更有一天半天返唔到學或補習。我每晚都瞓唔到, 擔心他明天返唔返學 ~ 唉😔

既然你已請老師同社工幫忙,就都在跟進下,問他們有乜發現同解決方法?既然身體無問題,即喺心理問題?問下社工有唔得refer去見下心理醫生?有時心結打開了,先可以有得搞。唔會喺學校俾人bully吧?

唔會唔比囝囝JOIN 服裝團隊, 除紀律, 身心都會健康D

回覆:TwinWong 的帖子

他對樣樣都無趣, 學校中一二強迫join 的制服團隊, 他已好唔喜歡

回覆 maymay_1 的帖子

你仔仔可能患上左 "焦慮症", 是情緒問題的一種, 提議盡快帶佢去見醫生做評估

Yanamami  Oops~~按錯公仔~  發表於 14-10-15 08:08
Yanamami    發表於 14-10-14 17:56

回覆:BB0628 的帖子

我仔仔不懂表達自己,他是十分內儉的人,請問有無機構團體或心理醫生介紹?

回覆 maymay_1 的帖子

http://www.bgca.org.hk/page.aspx?corpname=bgca&i=465 或可試試小童群益會

sfiawong  原來小童群益會服務項目唔係免費,而且係相當之貴添!  發表於 15-9-20 08:20

maymay_1 發表於 14-10-15 06:36
我仔仔不懂表達自己,他是十分內儉的人,請問有無機構團體或心理醫生介紹?

...

1) 我之前自己睇開的輔導員 (呢個以前係中學社工) http://www.icmh.com.hk/new_page_1c.htm  及心理學家 (呢個以前係公立醫院做臨床心理學家) http://mhc-hk.com/about.aspx 兩個都幾好, 我依家無睇, 因為無錢睇 (利申: 本人成年的中年人)

2) 我老公嘅細妹之前睇開的心理學家 http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/iam/iam.html
http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/main.html

協康會有個 "青蔥計劃", 可上它的綱站查下資料吧 (有心理評估及跟進), 若急或者先去睇私人精神科醫生再轉介去政府精神科排期 (要等一件半載的)

回覆:中三仔常常自制假期唔返學。點算好?

謝謝你們的幫忙😊

回覆:maymay_1 的帖子

醫館局有個兒情計劃,專門針對兒童,青少年的焦慮問題,可以問下,如經評估情況後,是合他們服務範圍,會有社工姑娘跟進!

回覆:Suelaw 的帖子

今日他又唔想返學,做每樣嘢都慢摩摩,最終也出了門口,但是否返...學...呢?他是否染上「厭學症」~ 好擔心😔

maymay_1 發表於 14-10-23 08:04
今日他又唔想返學,做每樣嘢都慢摩摩,最終也出了門口,但是否返...學...呢?他是否染上「厭學症」~ 好擔心 ...
唔好坐喺度齋擔心啦~~要行動啦!心理病越遲越難醫。

maymay_1 發表於 14-10-23 08:04
今日他又唔想返學,做每樣嘢都慢摩摩,最終也出了門口,但是否返...學...呢?他是否染上「厭學症」~ 好擔心 ...

您會唔會考慮吓立即/儘快打電話俾學校社工問吓, 了解一下先呀????? 您咁擔心, 要想辦法啊. 我睇見您咁, 我真係緊張及擔心埋一份!!

我係另一帖的分享: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2905554, 上個月9月12日(星期五)晚上9時小女突然自說自話:" 有幻聽" , 我當時內心徨恐萬分.極之擔心之下渡過了漫長的星期六及日. 我面對兩日嘅擔心同埋恐懼已經好難頂, 您快啲行動啦. 9月15日(星期一)早上, 我當日是平生第一次致電學校社工求助, 了解問題及尋求解決方法, 當日我只係打了一個電話俾學校社工求助及求教, 對我及小女好有用, 試吓啦

回覆:小時了了 的帖子

其實,我一早已聯絡了學校社工及班主任,她們都好幫忙,也與她們面談,她們說亞仔不是太嚴重,只是心態弱,成績不太理想,自然欠學習動力。叫我們鼓勵他多些,發掘他的興趣。但每晚及早上便擔心他會否返學,真的好辛苦!

回覆:maymay_1 的帖子

有時可能是被人蝦。怕父母搞大佢事,不敢講。

kkmun  同意  發表於 15-9-26 16:32

Joyce16 發表於 14-10-25 20:25
有時可能是被人蝦。怕父母搞大佢事,不敢講。
对症下藥及早医治
‹ 上一主題|下一主題