用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲未諗到交去邊
go

仲未諗到交去邊 [複製鏈接]

得15分,我穏陣派,諗住交去二線,C6就話反正咁不如博—舖,好煩好煩

5    0    0    0

回覆:仲未諗到交去邊

15 分,其實真係無乜機會入到任何好嘅學校

引用:15+分,其實真係無乜機會入到任何好嘅學校 +

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-22 發表
15 分,其實真係無乜機會入到任何好嘅學校
我諗住15分,揾D冇宗教學校,多多少少避開D20分嘅,但奈何冇宗教間就係我區内嘅一線,好多人爭

回覆:panyeung 的帖子

有冇考私小backup?如冇睇小朋友能力,我指將來派得差有冇信心扣到門,講緊地區二線都閒閒百幾二百選10個8個,一線一定仲多人扣!

15分地區一線都唔好有咩希望自行入,諗111扣門加分算了,不過d學校好現實到時都係想收叻人,把口話優先,最後咪睇成績!

回覆 panyeung 的帖子

我過來人呀,上年剛玩完呢個遊戲,真係心力交瘁, 我屋企人都咁講,橫惦得15分, 梗係博啦,唔博就笨啦
最終係我博唔到,派到最尾果個志願,只有喊,然後就整profo,跟住不斷去叩門,叩門期間,小朋友加我都好痛苦,當中承受等待,失敗再失敗,見到人地開心買野迎接開學,我仲企左係度,咩都唔敢郁,希望有曙光........果個過程真係好淒涼,如果今年我再揀一定會踏實一點,人地放第二或第三既,我已經要放佢第一了......

panyeung 發表於 14-9-22 21:44
得15分,我穏陣派,諗住交去二線,C6就話反正咁不如博—舖,好煩好煩

...
自行搏唔搏都無意義, 反正有晒規則點計分, 你無分既話就算你想搏都唔到你搏.

大抽獎時係真係唔好亂搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:chunchunlee 的帖子

只係睇都感受到你當日既痛苦

其實得15分, 跟本冇可能博倒一線, 入紙一線只係博叩門時人地見你1-1-1比好D印象分.

引用:有冇考私小backup?如冇睇小朋友能力,我指

原帖由 kirstyau 於 14-09-23 發表
有冇考私小backup?如冇睇小朋友能力,我指將來派得差有冇信心扣到門,講緊地區二線都閒閒百幾二百選10個8 ...
謝謝你資料!我冇考任何直資/私小,自覺小朋友唔適合,反而傳統學校會啱佢D!我小朋友性格内向慢熱,扣門應該輸蝕!
考慮冇宗教學校原因只感自行時,除咗必收生,可能會少咗D有宗教分嘅對手,
其實對甲一命中不抱寄望,因為太少位!

我呢個諗法合理嗎?

你好過我了 15 份
我女只有 10 份

panyeung 發表於 14-9-23 11:41
謝謝你資料!我冇考任何直資/私小,自覺小朋友唔適合,反而傳統學校會啱佢D!我小朋友性格内向慢熱,扣門 ...
如果係熱門無宗教既學校, 淨係20分既舊生都爭崩頭, 仲邊有位俾15分去抽?

想知係咪熱門, 去呢個網逐間心儀學校睇下個過往自生收生情況啦: http://www.schooland.hk/ps/
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:panyeung+發表於+14-9-22+21:44+得1

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
自行搏唔搏都無意義, 反正有晒規則點計分, 你無分既話就算你想搏都唔到你搏.

大抽獎時係真係唔好亂搏
但自行如果收齊必收生後,有位剩仲會係同分度抽,是嗎?有錯請指正!

引用:回覆+panyeung+的帖子 我過來人呀,上年剛

原帖由 chunchunlee 於 14-09-23 發表
回覆 panyeung 的帖子

我過來人呀,上年剛玩完呢個遊戲,真係心力交瘁, 我屋企人都咁講,橫惦得15分, 梗係博 ...
我早已諗定乙二乙三擺位,係二缐學校,因為嗰D基本上穩入,就算唔入扣門都頗大機會,當係安全網!

反而自行同甲一諗唔掂!

panyeung 發表於 14-9-23 11:51
但自行如果收齊必收生後,有位剩仲會係同分度抽,是嗎?有錯請指正!

...
係, 不過收生次序都係按高低分 .....  先收25分, 收晒仲有位再收20分, 收晒仲有位再收15分 ....

但如果去到20分時, 申請人有50, 位得3個, 咁就為20分既申請人進行抽籤, 20分以下既係無駛諗

所以得15分, 今時今日想自行入熱門學校可以話係零機會.

引用:只係睇都感受到你當日既痛苦 +

原帖由 kirstyau 於 14-09-23 發表
只係睇都感受到你當日既痛苦
我大壓力到失眠胃痛

引用:Quote:panyeung+發表於+14-9-23+11:51+但自

係, 不過收生次序都係按高低分 .....  先收25分, 收晒仲有位再收20分, 收晒仲有位再收15分 ....

但如果去 ...
嗯,明白,謝謝!

panyeung 發表於 14-9-23 11:56
我早已諗定乙二乙三擺位,係二缐學校,因為嗰D基本上穩入,就算唔入扣門都頗大機會,當係安全網!
小心好多人以為係"二線"既學校, 已經都變埋熱門

引用:Quote:panyeung+發表於+14-9-23+11:56+我早

小心好多人以為係"二線"既學校, 已經都變埋熱門
今年應該係,二線都應該變哂大熱,可能剩番d寶咋

引用:得15分,我穏陣派,諗住交去二線,C6就

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-09-23+發表

原帖由 ckh311 於 14-09-23 發表
今年應該係,二線都應該變哂大熱,可能剩番d寶咋
救命!

‹ 上一主題|下一主題