用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學是否一定要用電腦?
go

小學是否一定要用電腦? [複製鏈接]

請問有沒有小學不會用電腦上課?

我不想小朋友太早用電腦. 所以想問一下?

謝謝
   0    0    0    0

咁唔好在這個社會生活。

wonglily    發表於 14-9-21 08:37
Jane1983    發表於 14-9-11 14:34

回覆 hellomay 的帖子

我小朋友學校有電腦堂,但不是用電腦或電子書上其他堂.另外有時要用電腦睇學校通告,各科也有不定時功課要用電腦做.

醒目開學勳章

hellomay 發表於 14-9-11 10:19

有無上課用電腦,我就唔清楚,只知有eHW要登入學校網站先做到!

我相信香港係有學校唔用電腦,e.g. 自然學校,有興趣嘅打去問問

引用:請問有沒有小學不會用電腦上課?我不想小朋

原帖由 hellomay 於 14-09-11 發表

你想小学6年也不用电腦?

不用做網上功課咩?

要做網上功課, 所以要用。

回覆:小學是否一定要用電腦?

電腦是一件工具, 懂得用不等於會沉迷打機上鹹網, 指導正確使用電腦是父母的責任, 逃避不是好方法。 我有朋友完全禁止小朋友睇電視玩iPad飲可樂, 就是怕他沉迷。 相反我從小就讓阿仔鐘意做乜就做過, 佢乜都試過反而唔會對打機特別好奇, 現在iPad電腦放在面前佢都會有節制地使用。

我的理念係壓抑越大反彈越大。

MrBeast  Agree  發表於 14-9-12 22:08

電腦係工具,好容易學會,我想佢學多些内容。吳想太早對住,中學先學都未遲。我有睇過自然學校,好喜歡。但遠了一點。除了這間還有沒有電腦學的小學嗎?謝。

回覆 longlokma 的帖子

係呀,我真的想找六年都不用電腦的小學。

回覆 yamyau 的帖子

所有小學都有網上功課的嗎?

就算初小無,高小都多少有d。有時亦會有些網上相關教學内容的遊戲,叫小朋友返去玩。

搵到間而家無,日後改吓又難保無,始终大勢所趨。

Agreed with you.  Computer is just a tool.  However, there are a lot of different alternatives and computer is not the only tool.  If there is a choice, I prefer my kid not using computer, it really hurt your eyes.  Even worse, there is no control on information and kids will easily believe the info they think it's correct but in fact not.

有d小學每日都有網上功課,慶幸阿女學校只間中做吓。

MrBeast  有d kg已有  發表於 14-9-13 10:09

回覆:小學是否一定要用電腦

要呀,我都剛裝了

大部份都有

回覆:hellomay 的帖子

換一個角度來說,學電腦只做網上功課、research又可以有幾壞眼?如果小孩同時學會自律和善用工具。

為了科技放棄選擇校風良好的學校,不會吧,現實點,與孩子溝通,教導他善用電腦更好。

仔仔在一年級開始就用電腦,回家也會在我陪伴下做每日一篇(要上網);但多年來都沒有沈迷電子世界,今年六年級他有自己的電腦,仍好守規矩。我跟他説與其set 過嚴的parental control, 不如讓他學習只去該去的地方。當然電腦的administrator是我,他不能自己下載軟件。

今年他還做了technical assistant, 會在學校的電腦中心當值幫同學solve computer problem, 孩子的自信和自立是一點一點建立的。

也許我講多了,不過最後一提,仔仔自小是書蟲和lego迷,也熱愛sports, 因此電腦只是賦閒在家的一角。

MrBeast    發表於 14-9-13 10:07

有時搜集資料都要上網吧!

Maybe tablet or smartphone is fine without computer for Primary school!

回覆 kenwong888 的帖子

If really need to control the use of computer, I think desktop is the best because it is fixed and can be placed at the dinning room.It's hard to escape from using computing. So, the other option is to monitor the usage.

‹ 上一主題|下一主題