用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學怎樣保持英文水平?
go

讀中文小學怎樣保持英文水平? [複製鏈接]

若讀中文小學當然會補習英文以及持續多看英文書籍,但我最擔心英語會話方面會退步我家中沒有英語環境,請大家給予一些建議,怎樣保持英文水平,多謝!

6    0    0    0

回覆:Carsonshum 的帖子

引用:若讀中文小學當然會補習英文以及持續多看英

原帖由 Carsonshum 於 14-09-09 發表
若讀中文小學當然會補習英文以及持續多看英文書籍,但我最擔心英語會話方面會退步我家中沒有英語 ...
我都想知。返了一個星期,我已覺得退步咗,尤其是speaking。

回覆:讀中文小學怎樣保持英文水平?

好多英文小學同中文小學嘅分別係數學用英文數,其他語言環境並非好大分別。除咗小部份英小,唔好期望學生之間會用英語交談,甚至有時候數學都會用廣東話輔助教學。
如果真係好著重英語會話,international school係最好選擇。

EduKing  同意,可能轉校是最好選擇   發表於 14-9-9 10:12

回覆:讀中文小學怎樣保持英文水平

想問問英文小學,譬如老師上常識科,視藝科是否以英語授課?

HaYi  我仔個間是  發表於 14-9-9 12:46

茄子 發表於 14-9-9 07:48
我都想知。返了一個星期,我已覺得退步咗,尤其是speaking。
想請教下summer 時怎keep?

我囡囡是念九龍塘私校,今年升小二。與幼稚園時英普班比較,speaking 無退步。平時她很喜歡看英文小說 e.g. Magic Tree House, My Weird School, Horrid Henry, Captain Underpants, Tree top stories etc. Oral 方面,keep 住一星期 1.5 hr Net class. 剛過去的暑期,參加了 2 星期 ICS summer camp, 1 星期 YMCA camp. 平常會同工人講英文。

引用:Quote:茄子+發表於+14-9-9+07:48+我都想知

原帖由 MrBeast 於 14-09-09 發表
想請教下summer 時怎keep?
Summer冇點keep,年年一樣,都係睇書同睇DVD,但因為以前一返學就全英普,所以好快catch up。睇嚟唔可以信佢K3個鬼婆班主任,都係要報British Council的course。

suetyim 發表於 14-9-9 12:13
我囡囡是念九龍塘私校,今年升小二。與幼稚園時英普班比較,speaking 無退步。平時她很喜歡看英文小說 e.g. ...
屋企有工人有很多幫助!

引用:Quote:suetyim+發表於+14-9-9+12:13+我囡囡

原帖由 Carsonshum 於 14-09-09 發表
屋企有工人有很多幫助!
同意!

EduKing 發表於 14-9-9 09:43
回覆 Carsonshum 的帖子

如果著重英語水平,為何入讀中文小學?學校無適合語言環境,便要在家或課外活動安 ...
不是你想讀英文小學,它就收你,私校或直資競爭很大。

引用:Quote:原帖由+Carsonshum+於+14-09-09+發表

原帖由 pino 於 14-09-09 發表
同意!
幚助學工人的口音談吐?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

本地英小不一定多機會講英文。

囡囡念的是九龍塘私小,派位好好,around 50% band 1A 中學。中文小學,Science 用英文教。大仔小學讀保良局學校 (行IB 那間),語境一流,Net /ABC 教主科,中文用普通話 (通常 from 內地). 現在試用大仔學校教英文方法 apply 在囡囡身上。試下 work 唔 work.

引用:囡囡念的是九龍塘私小,派位好好,around+5

原帖由 suetyim 於 14-09-09 發表
囡囡念的是九龍塘私小,派位好好,around 50% band 1A 中學。中文小學,Science 用英文教。大仔小學讀保良 ...
你兩個都好叻! 好羨慕!

我囡囡讀中文小學, 佢既 Reading, Writing & Listening 喺班中尚算唔錯, 但係 Speaking 就認真痳痳. 我都想知點樣可以幫到佢?

大部分小朋友英文講得好,自細係屋企講英文多!如果屋企講中文,讀又是中文小學,一星期上1、2堂英文會話班,基本溝通冇問題,叫做keep住水平!如果要流利英文,最少入英文小學!
‹ 上一主題|下一主題