用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到call waiting, 請問九龍塘真光好, 還是聖嘉勒小學好 ...
go

收到call waiting, 請問九龍塘真光好, 還是聖嘉勒小學好? [複製鏈接]

收到call waiting, 請問九龍塘真光好, 還是聖嘉勒小學好?
   3    0    0    0

九真麻麻,吾够St Claire好,中學band2對band 1尾。

多謝意見, 但大家會否因地區問題而決定? 因為我是住新界區的, 真苦惱!

回覆:lovettcc 的帖子

會 。九真喇 。如要花一個鐘校車時間 ,對小朋友來說太辛苦 六年喎仲要未計星期六可能要回校

引用:多謝意見,+但大家會否因地區問題而決定?+因

原帖由 lovettcc 於 14-06-30 發表
多謝意見, 但大家會否因地區問題而決定? 因為我是住新界區的, 真苦惱!

回覆 lovettcc 的帖子

地区不是大問題,最緊要是間學校好唔好,同埋中學都要考慮埋,我覺得聖嘉勒升中会好啲

揾唔到校車。返工可自己帶亞囡返學,放學點萛呢?

St Claire 好好多。

回覆:收到call waiting, 請問九龍塘真光好, 還是聖嘉勒小學好

St Clare is better

回覆:收到call waiting, 請問九龍塘真光好, 還是聖嘉勒小學好

九真中學在b1頭了,反之st clare 去唔番以前既水準。如果你住九龍的話,唔駛諗,of course 九真。

回覆 lovettcc 的帖子

St.Claire 是直屬中學,而九真只是联系中學,quota 差好遠噃!

回覆 lazycouples 的帖子

band 1頭?九真應該係band 2的wor。

St Clare's 會有幾多%直上中學,九真有幾多%呢?

回覆:Jane1983 的帖子

一向比人感覺九真係B2 因為佢以前一直用中文母語教學,由2010年開始已經變左一所英中,而且一向九真既成績都唔差,有網上紀錄全港排36左右,這個數字都係from網上。 http://www.hkpep.com/2013/zxjj.php#.U7QkL8kVHqA 呢到亦睇到st clare 排名都差不多。絕唔會一個係B1A, 另一個係B2囉。

不論佢中學中中還是英中,九真比st clare 一定輕鬆快樂上學,如果你唔係在港島住,而要女兒受苦地日日山長水遠番學,晒左來回既時間,何苦呢?

有多少少九真中學資料給你參考。
http://eastweek.my-magazine.me/index.php?aid=23836

penpen  要分清楚九真同油真  發表於 14-7-3 16:14
2boba  如果你信排名,聖嘉勒小學排26,九真小排83!  發表於 14-7-3 14:59
2boba  全港排36係真光女書院(油尖旺區)!  發表於 14-7-3 14:52
2boba  九龍真光中學(九龍城區) 同 真光女書院(油尖旺區) 唔同喎!  發表於 14-7-3 14:48
Jane1983  Thanks, 研究吓先  發表於 14-7-2 23:51

lazycouples 發表於 14-7-2 23:28
一向比人感覺九真係B2 因為佢以前一直用中文母語教學,由2010年開始已經變左一所英中,而且一向九真既成績 ...
人哋話st C係band 1尾, 無話band 1A。

不過, 一間band 1尾, 一間band 2頭, 如果住新界又唔搬得, 咁我會揀九真。新界番港島真係得啖笑, 仲有, 九真愉快就愉快, 但都唔輕鬆, 因為要銜接九中英語教學, 所以都谷咗好多。因為真光系列太多勁band 1姊妹校, 所以勁既女仔都會去咗其他真光, 九中同九小係聯繫關係, 即係每年硬食25%九小學生, 其中未必大部份係band 1生, 所以九中要升上band 1, 都有其難度。

But anyway, 如果住新界, 我會讀九真, 因為學校唔錯, 中學又好, 又近啲。

Ryan_baba  係最多25%,而唔係硬食  發表於 14-7-4 12:08
Ryan_baba  聯繫制度是整個統一派位的一部分。根據教育局制定的中學學位分配辦法,聯繫中學經校方扣除重讀生及自行分配學位後,可最多保留餘額 25% 學位予其聯繫小學的學生。即是說,一個就讀於聯繫小學的小六學生,在申請中學   發表於 14-7-4 12:07

住新界, 長途跋涉返學, 返足6年都好辛苦。
小朋友成績好, 去邊間學校都會考到BAND 1學校啦!
唔搬屋就揀九真啦!

感激大家,九真是否直上九真中學?St Clare也是直升嗎?

little_yolky  注意, 唔係一條龍。  發表於 14-7-4 12:14

九真係b2,油真係b1,小學部考到top果班都唔會留喺九真,但上年小學部b2學生都有好大機會上返九真,如果係我,搬唔到都會去九真,讀得好,中學想去邊間機會都大,又或者喺大抽獎可以抽返九龍城區d中學!! 九真小學也不是太差~~

little_yolky  That's what I mean.  發表於 14-7-4 12:15

回覆:penpen 的帖子

純个人意見,不一定对。根据兩校以往歷史,兩者可能差不多或st Claire 好少,但以我所知,真小、真中最近兩三年改了英文,而其学生还未畢業,她们成绩还未反映,當然结果会变好或差,但理倫上來説变好的机会率会高,故要買六年后的真小及九真值博率是高的。加上真小最top十多位or 1x%(如有知情者請告之具体人数)可上書院,好似有些保障。 再不是,就6年后抽同区其他心仪学校.

‹ 上一主題|下一主題